Qbasek Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Witam, Mój pierwszy post na forum. Przechodząc do tematu. Pierwszą warkę z brewkita właśnie zlałem na cichą. W oczekiwaniu na garnek do zacierania postanowiłem uwarzyć coś z ekstraktów niechmielonych z chmieleniem w 10l garnku. Pytanie mam takie, czy jest sens warzyć z poniższego zestawu czy lepiej go jakoś zmodyfikować: -1,7 kg pszeniczny płynny ekstrakt słodowy WES -1,2 kg jasny płynny ekstrakt słodowy WES -0,5 kg bursztynowy płynny ekstrakt słodowy -drożdże Fermentis S-33 (jeśli bardzo nie pasują to mam też Fermentis US-05) -do chmielenia mam dostępne trzy granulaty: Saaz, Triskel, Strisselspalt ( tutaj prosił bym o jakąś podpowiedź , myślałem o użyciu Saaz oraz Strisselspalt + coś na cichą?) -mam też curacao, skórkę pomarańczy, kolendrę ale nie wiem co i jak najlepiej dodać. Na tę chwilę myślę o 20g skórki pomarańczy i 10g curacao na ostatnie 10min chmielenia. -Jeśli była by taka potrzeba to mam jeszcze 200g cukru kandyzowanego białego. -całości chce uzyskać 20l Proszę o rady. Pozdrawiam Kuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Jeśli nie napiszesz JAKIEGO piwa oczekujesz, to to jest trochę jak wróżenie z fusów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Dzieki, wiec chciałem celować w coś podobnego do Hoegardena Grand Cru. Ale nie wiem czy to nie jest bardziej skomponowane w kierunku Saison. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 To zainwestuj w lepsze drożdże. Ani S-33 ani tym bardziej US-05 nie dadzą nic podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 W sklepie polecono mi Wyeast Saison, zastanawiałem się jeszcze nad czymś z Saccharolicius (B001, B004 ?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Jak dla mnie to bardziej jest mocniejszy witbier (imperialny witbier),bardziej coś w rodzaju viva la wita niż z Pinty niż saison. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Jak dla mnie to bardziej jest mocniejszy witbier (imperialny witbier),bardziej coś w rodzaju viva la wita niż z Pinty niż saison. Czyli zostac przy S-33 (analogicznie do składu pinty)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Nie polecam wysokich temperatur na s33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Jak dla mnie to bardziej jest mocniejszy witbier (imperialny witbier),bardziej coś w rodzaju viva la wita niż z Pinty niż saison. Czyli zostac przy S-33 (analogicznie do składu pinty)? wybrałbym raczej coś dedykowanego dla witbiera np.brewferm blanche, czy coś z płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ok, dzięki wielkie. Z drożdżami powinienem już sobie poradzić. Jeszcze musze troche doczytać o chmieleniu. Wyznaczyć sobie BLG. I wtedy można startować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbasek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Do powyższych składników dołożyłem 4g swieżo tłuczonej kolendry na ostatnie 5 minut gotowania.No i dodalem cukier kandyzowany. Za waszymi radami zmieniłem drożdże i do fermentora poszły Belgian Ale Yeast WLP550, ładnie zaczeły pracować po około 6h wytwarzając obfitą czape z piany (jakies 15cm). Przez pierwsze 4 dni pracowały w temperaturze 23-24 celcjuszy a teraz piwo ma 19 stopni. Po tygodniu z 13BLG drożdże zeszły do 3BLG jutro jeszcze ponowie pomiar i jesli nic sie nie zmieni to zlewam na 10 dni na cichą. Próbowane dzisiaj zielone piwo smakuje dość wytrawnie, wydaje mi sie że fajnie czuć pomarańcze oraz kolendre. Mam pytanie jak traktować to piwo, tzn ile surowca do refermentacji i jak długo leżakować. Czy potraktować to jak jakies belgijskie Ale, Saison? Czy może nagazować bardziej w kierunku witbiera i cieszyć sie nim juz w maju? Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Qbasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się