Dulbeb Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Cześć, Po dość udanej próbie z brewkitu (stout) postanowilem spróbować warzenia z ekstraktów z chmieleniem (na razie nie mam mozliwości zacierania). Chciałbym robić mniejsze warki (po 11L) ale dwie jednoczesnie. Pomysl jest taki żeby zrobić AIPA i Black IPA, potrzebuję tylko pomocy w temacie chmielenia. 1. AIPA To jest piwo na życzenie małżonlki. Bardzo smakuje jej Ciechanowy Grand Prix i w tym kierunku chciałbym kombinować. Baza: Jasny WES 1,2 kg Pszeniczny WES 0,5 kg (co powinno przy 11L dać ok. 12 blg) Sprawdziłem oryginalny przepis na chmielenie, i podzielony na 11L wyglądałoby to tak: Magnum 60 min, 10g Columbus 15 min, 10g Centennial 10 min, 10g Simcoe 5 min, 10g Citra 1 min, 10g na zimno: Centennial 20g Amarillo 20g Simcoe 20g Czy to ma sens, czy powinienem według Was coś pozmieniac, bo nie wiem jak wielkość warki i to że warzę z ekstraktów wpłynie na całokształt. Może coś ująć? Nie chcę przesadzić z goryczką, bo żona odmówi spożycia ;-) 2. Black IPA Miałem okazję spróbować ostatnio Wild Raven z Thornbridge i piwo rzucilo mnie na kolana. Nie spodziewam się żebym w najbliższym czasie potrafił coś takiego zrobić, ale myślę że ten kierunek jest bardzo interesujący. Baza: Ciemny WES 1,7 kg Pszeniczny WES 0,5 kg (co powinno przy 11L dać ok. 15,5 blg) Chmielenie: No i tu nie wiem. Thornbridge użył podobno Nelson Sauvin, Centennial i Sorachi ale nie udało mi się znaleźć receptury. Ewentualnie mogę nachmielić jak AIPA powyżej, może troszkę mocniej, ale nie wiem czy będzie to pasować do ciemnego? Jak dla mnie mogłoby być (w porównaniu z Grand Prix) mniej cytrusów a więcej żywicy. Może ktoś się podzieli doświadczeniem? Zastanawiam sie jeszcze czy nie pobawić się przy okazji słodami specjalnymi, karamelowy do AIPA, karamelowy i jęczmień palony do Black IPA (po 100g każdego?). Ale moze na początek to za dużo kombinowania. Długie wyszło, mam nadzieję że ktoś doczyta do końca i coś podpowie :-) Pozdrawiam Andrzej vel Dulbeb Edytowane 30 Marca 2014 przez Dulbeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Do BIPA zamiast ekstraktu ciemnego lepiej dać jasny i ekstrahować na zimno jakiś palony słód bezłuskowy np. Carafa Special, lub jakis pszeniczny palony. Jak dasz jęczmień palony to Ci wyjdzie American Stout. Co do chmielenia to mi w BIPA fajny efekt dało połączenie Citry i Chinooka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Zobacz tu i tu - może coś Ci to podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 http://byo.com/wheat-beer/item/2013-birth-of-a-new-style-cascadian-dark-ale Tu masz kilka receptur na CDA z ekstraktów + słody specjalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dulbeb Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dzięki za podpowiedzi, przepis na BIPA się właśnie modyfikuje. Co do AIPA uważacie ze wszystko OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) 12 BLG to trochę za mało, jak na AIPA. 20-litrowe AIPA z ekstraktów mają zazwyczaj w składzie 3x1,7 kg ekstraktu, więc w Twoim przypadku dałbym po prostu połowę tego. Kup w hurtowni niedrogo wiaderko 12,5kg WESa, resztę uzyskasz z namaczania słodów specjalnych. Połowę zeszłego roku poświęciłem na takie eksperymenty, z niezłym skutkiem . Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się