Tyrek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Cześć, Postanowiłem napisać temat, gdyż spotkałem się z pewnym problemem, którego moja głowa w tym momencie nie ogarnia, a nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na forum jak i w guglu. Może ktoś coś poradzi. Nastawiłem sobie Witbier'a z zestawu pewnego sklepu. Zacieranie - wyszło 19 litrów, 11 BLG. 15 Lutego zostało zaszczepione nawodnionymi S-33. Oznaki burzliwej, można było już zaobserwować po 6 godzinach - drożdże chyba bez marudzenia i z wielką ochotą zaczęły przejadać co się dało. Fermentacja stoi praktycznie cały czas w 20 - 21 stopniach C. Bulgotało w rurce radośnie i często. Po tygodniu nadszedł czas na pomiar BLG. Spławik wskazywał przedział między 3 - 4 BLG zanurzając się bliżej 4 BLG. Po kilku dniach kolejny pomiar - 3 BLG. Rurka bulgocze od czasu do czasu - ale na tym etapie dość często. Pokrywa fermentora wybrzuszona dość ewidentnie. Kolejne pomiary 27 marca, 29 marca - 3 BLG. Wczoraj 1 kwietnia - 3 BLG, a gaz "wylewa" się z fermentora. Powierzchnia piwa wygląda w porządku - nie zaobserwowałem żadnych "zabrudzeń" wskazujących na infekcję. W smaku nic podejrzanego. Tylko co tam pracuje? I co z tym zrobić? Trochę boję się butelkować, żeby mi granatów nie narobiło. Podejrzewam, że najlepszą odpowiedzią jest po prostu czekać. Z braku pomysłu, zdecydowałem się zlać piwo wczoraj na cichą do drugiego fermentora - nie planowałem tego kroku przy Wicie - wolałem jednak zdjąć go z warstwy drożdży. Zamknąłem wiadro pokrywą bez rurki. Przez noc wybrzuszyło wieko - upuściłem nadmiar. Pytanie do doświadczonych kolegów i koleżanek. Ktoś spotkał się już z taką sytuacją? Czy warto teraz podejmować jakieś działania, czy po prostu czekać i obserwować co się zdarzy. Miało być lekkie piwko na Wielkanoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jeśli blg się nie zmienia to butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Trochę słabo szukałeś. Skąd wiesz, że piwo pracuje? Jeśli Blg się nie zmienia to oznacza że fermentacja się skończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Trochę słabo szukałeś. Skąd wiesz, że piwo pracuje? Jeśli Blg się nie zmienia to oznacza że fermentacja się skończyła. Ok - to jest jasne. BLG stoi Fermentacja zakończona. Skąd więc tyle wydobywającego się gazu z wiadra? O to bardziej chciałem zapytać. Może źle opisałem temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Pewnie w nocy spadła temperatura i trochę gazu rozpuściło się w piwie, z resztą na tym etapie i tak trochę tego gazu tam będzie. Potem minimalny skok temperatury w górę albo jakiś ruch i masz bąble. Zasada starsza niż świat - blg się nie zmienia, to o ile nie chcesz go sobie wyklarować, a wita pewnie nie chcesz - butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Tak pewnie zrobię. Temperatura wahała się maksymalnie (wliczając w to noc) pomiędzy 18 - 21 stopni. Mam mało przewiewne mieszkanko, a dodatkowo staram się dbać o jak najmniejsze wahania temperatur jak piwko stoi. Dzięki za podpowiedzi. Jak ktoś ma jeszcze jakieś teorie, to chętnie poczytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Drożdże, jak każdy organizm żywy, wydzielają różne związki w trakcie metabolizowania innych. Niektóre z nich mogą być gazowe. Nie znaczy to jednak ewidentnie, że powstały gaz wynika z metabolizowania cukrów. Jeśli Blg się nie zmienia, to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dras Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Podepnę się pod temat. Witam. Właśnie trwa fermentacja English porter z BA. Po tygodniu burzliwej zeszło z 11 do 6. dwa dni temu było 5 BLG. Dziś sprawdzałem i BLG nie spadło. Butelkował bym już z tym że martwi mnie tak wysokie BLG, wydaje mi się że powinno głębiej od fermentować. Poczekam jeszcze pewnie ze 2 dni z decyzją, Ale co radzicie, czy butelkować jeśli nie spadnie? Drożdże S-04. Temperatura raczej mi nie uciekła i była zalecana przez cały czas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Jak zacierałeś? Jeśli na słodko to w połączeniu z s-04 płytkie odfermentowanie chyba jest możliwe. Mi aktualnie 15 do 6 odfermetowała po 7 dniach burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dras Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zacierałem na lenia, aczkolwiek chyba faktycznie w górnych granicach więc zacieranie mogło być bardziej na słodko niż wytrawnie. Nie spodziewałem się jednak aż takiego niedofermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Przelej piwo jeszcze na tydzień na cichą i spokojnie butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dras Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 I tak pewnie zrobię. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się