Romek12 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Witam, Z 5 dni temu zabutelkowałem stauta dodając ze 100g glukozy i dziś je otworzyłem i jest bardzo kiepsko nagazowane i mam pytanie: czy da się jakoś "uratować"- nagazować piwo zabutelkowane? Z góry dziękuję za odpowiedzi/porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Poczekaj , 5 dni to mało nawet jeśli trzymasz w wysokiej temperaturze. Do tego Co2 musi się rozpuścić w piwie. Poczekaj jeszcze z tydzień , wtedy będziemy myśleć co dalej. W jakiej temperaturze trzymasz to piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Tak, czekając. Drożdże mogły zwyczajnie nie zdążyć przejeść całej glukozy w butelce. Z resztą staouty akurat mogą być płaskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek12 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 trzymam je w temperaturze ok 18-18,5 wiem ze staut to być jakiś super gazowany nie musi być ale jednak by się przydało troszeczkę... a mam jeszcze jedno pytanie: jak długo można na cichej trzymać piwko by potem dać glukozę i butelkować i aby wyszło nagazowane chodzi mi o koźlaka (ze 16blg) któego zamierzam trzymać miesiąc na cichej, nie będzie problemów jakiś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 cierpliwości, jeszcze nigdy nie mialem nagazowanego piwa po 5 dniach, chyba że gazuje w kegu, ale to inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 cierpliwości, jeszcze nigdy nie mialem nagazowanego piwa po 5 dniach, chyba że gazuje w kegu, ale to inna bajka W butelkach też można - jeżeli jest to pszeniczne:D Zawsze mi się nagazuje w 3-4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 W butelkach też można - jeżeli jest to pszeniczne:D Zawsze mi się nagazuje w 3-4 dni. ale to też inna bajka niż stout , więcej surowca do refermentacji, inne drożdże. Stout w porównaniu do pszenicy ma być delikatnie wysycony CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się