Romek12 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Witam, Z 5 dni temu zabutelkowałem stauta dodając ze 100g glukozy i dziś je otworzyłem i jest bardzo kiepsko nagazowane i mam pytanie: czy da się jakoś "uratować"- nagazować piwo zabutelkowane? Z góry dziękuję za odpowiedzi/porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Poczekaj , 5 dni to mało nawet jeśli trzymasz w wysokiej temperaturze. Do tego Co2 musi się rozpuścić w piwie. Poczekaj jeszcze z tydzień , wtedy będziemy myśleć co dalej. W jakiej temperaturze trzymasz to piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Tak, czekając. Drożdże mogły zwyczajnie nie zdążyć przejeść całej glukozy w butelce. Z resztą staouty akurat mogą być płaskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek12 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 trzymam je w temperaturze ok 18-18,5 wiem ze staut to być jakiś super gazowany nie musi być ale jednak by się przydało troszeczkę... a mam jeszcze jedno pytanie: jak długo można na cichej trzymać piwko by potem dać glukozę i butelkować i aby wyszło nagazowane chodzi mi o koźlaka (ze 16blg) któego zamierzam trzymać miesiąc na cichej, nie będzie problemów jakiś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 cierpliwości, jeszcze nigdy nie mialem nagazowanego piwa po 5 dniach, chyba że gazuje w kegu, ale to inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 cierpliwości, jeszcze nigdy nie mialem nagazowanego piwa po 5 dniach, chyba że gazuje w kegu, ale to inna bajka W butelkach też można - jeżeli jest to pszeniczne:D Zawsze mi się nagazuje w 3-4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 W butelkach też można - jeżeli jest to pszeniczne:D Zawsze mi się nagazuje w 3-4 dni. ale to też inna bajka niż stout , więcej surowca do refermentacji, inne drożdże. Stout w porównaniu do pszenicy ma być delikatnie wysycony CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi