Skocz do zawartości

Lichy Browar, #11 Brown Ale Mild


Rekomendowane odpowiedzi

Piwo uwarzone z zestawu BA na Brown Ale, ale nie wysłane na konkurs z powodu przegazowania. Generalnie słusznie, choć zawsze można spróbować upuścić gazu.

 

Piana: beżowa, bardzo obfita, opada i redukuje się do kilku mm warstwy.

Kolor: ciemnomiedziany, po wlaniu drożdży wyraźnie ściemniało do brunatnego, wpadającego w czerń.

Wysycenie: największa i chyba jedyna wada, zdecydowanie zbyt wysokie.

Zapach: dominują ciemne słody.

Smak: wodniste, kwaskowe w mineralny sposób, tak jak woda mineralna odgazowana, lekko kawowe.

 

Przyjemne, lekkie, ciemne piwo. Na lato jak znalazł.

Edytowane przez kopyr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Kopyr za ocenę. W Żywcu Elroy też zauważył kwaskowość, choć ja nie wiem skąd mogła się wziąć zawsze używam tej samej wody tj. kranówa. jeśli chodzi o wysycenie to ilość glukozy wyliczył

Beer Smith, co prawda było bliżej górnej granicy, bo lubię piwa troche bardziej gazowane.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Cytat
Dzięki Kopyr za ocenę. W Żywcu Elroy też zauważył kwaskowość, choć ja nie wiem skąd mogła się wziąć zawsze używam tej samej wody tj. kranówa.

To, że smakuje mineralnie niekoniecznie musi oznaczać, że powodem jest woda. Ja bym obstawiał połączenie zbyt wysokiego wysycenia z ciemnymi słodami.

 

  Cytat
jeśli chodzi o wysycenie to ilość glukozy wyliczył

Beer Smith, co prawda było bliżej górnej granicy, bo lubię piwa troche bardziej gazowane.

Może dofermentowało w butelkach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Cytat
Piwo uwarzone z zestawu BA na Brown Ale...

W tytule mamy Brown Ale Mild. Wnoszę więc, że piwo uwarzone właśnie z tego zestawu BA, t.j. Brown Ale Mild (zestaw BA Brown Ale ma nieporównywalnie odmienny skład słodów).

Poruszam tę kwestię, bo dzięki uprzejmości Ro_y'a zostałem przedmiotowego piwa posiadaczem i czeka sobie ono spokojnie w lodówce.

 

Tak trochę OT. Pomimo przeprowadzonej na forum analizy stylu Brown Ale Mild w KPD Żywiec, wskazującej na SEBA, mam co do tego spore wątpliwości. Czy postawiliśmy na dobrego konia? Nie pomyliliśmy stylów? Okaże się po przesłaniu metryczek ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.