Zbynek80 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Mam pytanko odnośnie fermentacji na tych dwóch typach drożdży, a chodzi konkretnie o zalecane temperatury pracy US-05 to 15-24°C a Y514 według różnych źródeł 17-30°C lub 20-32°C. Planuję dwa Pale Ale i jedno własne i myślałem o tych typach drożdży z tym, że na Y514 mógłbym robić w domu bo mam w pokoju ok 21-22°C. A jeśli na US-05 to już muszę wynieść do piwnicy tam mam ok 17°C. Czy któreś z tych drożdży może dać lepszy rezultat ? Pytam też dlatego, że w sklepie w którym zamawiam nie ma obecnie Y514 i pasowało by wziąć US-05, tylko średnio mi się chce z tym schodzić do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Jak dobrze słodzisz brzeczkę do 18 st i zadasz drożdże US05 to temp przy fermentacji burzliwej nie powinna wzrosnąć pow 22 st . Zawsze możesz paskiem przywiązać z 2-3 pety zamrożone. A po za tym zmniejsz temp. w domu bo przy takiej człowiek szybciej się starzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 A niby jak mam zmniejszyć ? To jest najchłodniejszy pokój w innych mam 23 -24°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zakręcić kaloryfery i otworzyć okno. W nocy jest 10 st chyba że śpisz w tym pokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 A niby jak mam zmniejszyć ? To jest najchłodniejszy pokój w innych mam 23 -24°C Butelka pet z wodą lub wkład lodówki turystycznej zmrożone wcześniej w zamrażalniku i położone na pokrywie fermentora, a sam fermentor (wraz z petem czy wkładem) opatulone czymś izolującym obniżają temperaturę w fermentorze o jakieś 2 do 3 stopni. Wkłady chłodzące muszą być wymieniane minimum 2 razy dziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Nie odkręcam kaloryferów, okna raczej na noc nie zostawię otwartego bo bym miał wtedy już z 10 w nocy a poza tym mam inne powody dla których nie chcę otwierać okna, na noc. Nie będę kombinował z petami wyniosę do piwnicy i trudno. Chyba że schłodzę do 16 przed zadaniem drożdży. A tak w ogóle to jak dam przy takich US-05 to w ilu właściwie zadawać drożdże ? Zawsze dodawałem przy ok 22-25 ale teraz chyba dam przy mniejszej mimo wyniesienia do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 21-22 stopnie to jeszcze nie tragedia. Będziesz miał po prostu w piwie dość sporo estrów (aromaty kwiatowe i owocowe) co w ale jest jak najbardziej na miejscu. Jakbyś chciał bardzo czysty smak uwypuklający surowce (chmiel i słód) to pokombinuj z chłodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Jedno piwo będzie chmielone chmielami amerykańskimi o aromatach owocowych cytrusowych więc w tym przypadku by pasowało, ale tak jak mówię pewnie kolejne warki wstawię już do piwnicy. Drożdże już kupione US-05 z całą resztą w jednym sklepie. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Ale czemu tak? Nie fermentuj tego w 22 stopniach... jak masz w piwnicy 17C to tam to wszystko postaw - w wiadrze pewnie będzie i tak ze 2C więcej. 17C na US-05 nie jest złe. Poza tym weź wcześniej termometr i pochodź po piwnicy - zbadaj dobrze rogi pomieszczeń przy ziemi, szczególnie te przystające do zewnętrznych rogów budynków - tam często temperatura jest nieco niższa niż w całym pomieszczeniu. Jak znajdziesz takie miejsce, gdzie masz 14-15C, to jesteś w domu - stawiasz tam wiadro i zapominasz na dwa tygodnie Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Mam dwie piwniczki jedną większą i tam jest ok 20°C i taką malutką gdzie jest 17°C i nie ma tam co szukać chłodniejszych miejsc, W tej dużej mam ewentualnie możliwość uchylenia okna więc na pewno temp by sporo zeszła tylko w nocy aby nie za nisko. A nie chce chodzić rano i wieczorem kontrolować temp i chyba nie dobrze jak by się zmieniała. Więc wsunę do tej malutkiej pod schody i niech stoi. Będę warzył pewnie sobota i niedziela więc jeszcze do tego czasu po kontroluje tam temp przy uchylonym oknie. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się