seler Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 WItam, Zabieramy się z kumplem do wwybudowania urządzonka w celu usprawnienia warzenia. Wiadomo, naczytaliśmy się o hermsach rimsach braumeisterach, trochę tego jest. Wczoraj wwymyśliłem sobie taki układ jak poniżej, domyślam się że ktoś już na pewno takie coś ćwiczył i podpowie gdzie jest błąd w logice: Wydaje mi się że ma to parę zalet: - uproszczenie instalacji i automatyki - niższy koszt - możliwość zrobienia dwóch warek prawie-na-raz (pierwsza się gotuje druga zaciera) dzięki czemu mniejsza pojemność jednostkowa Ale gdzie są wady, bo na pewno są skoro standardowo wszyscy robią herms/rims... pozdr s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 to nie jest herms ani rims z tego co widzę nie ma tu 'recyrkulacji' to jest modyfikacja klasycznego systemu trzy kotłowego - przy czym HLT zastąpiłeś podgrzewaczem przepływowym. Bardzo podobna modyfikacja jest spotykana na forum - podgrzewacz przepływowy jest zastąpiony bojlerem ( przerobionym tak aby nie było problemu z podgrzaniem do temperatury 80-90 stopni ) Wydaje mi się, że możesz mieć problem z kontrolowaniem temperatury wody na wyjściu z podgrzewacza przepływowego. To może sprawiać problemy przy wysładzaniu. Jeśli planujesz wysładzać w sposób 'ciągły' to brakuje jeszcze 'deszczownicy' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Wiem że nie jest to herms, właśnie dlatego tytuł wątku bo skoro można prościej to czemu wszyscy robią hermsy więc szukam powodu. Schemat jest uproszczony, wiadomo deszczownica, zawory może filtry. Podgrzewacz przepływowy powinien dać radę podgrzać na 70-80stopni, więcej do wysładzania nie potrzeba oczywiście stabilnosć tej temperatury może być kwestią. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 To co pisałem i piszę to z perspektywy osoby która była zafascynowana HERMS'em i sporo na ten temat materiałów zobaczyła ale przy jednoczesnym brakiem jakiegokolwiek doświadczenia 1) Systemy re-cyrkulacyjne sterowane automatycznie dają lepszą powtarzalność 2) mówi się że re-cyrkulacja sprzyja dużej klarowności ( filtruje się od samego początku recyrkulacji ) 3) podobno re-cyrkulacja sprzyja wzrostowi wydajności 4) HLT jest magazynem ciepłej wody, możesz nie wiele większym nakładem energii zacierać kilka piw albo/i użyć wody do wysładzania - więc na papierze energetyczny plus dla HERMS'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Jesli chcesz przepompowac brzeczke bezposrednio do kadzi warzelnej musisz to robic tak aby mloto i maka nie zostala zassana, a tak sie stanie na 100% mimo ze bedzie tam sito.. no chyba ze uzyjesz 400 mikronow. HERMS jest zajebisty ale moim zdaniem tylko ze stali KO. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 To co pisałem i piszę to z perspektywy osoby która była zafascynowana HERMS'em i sporo na ten temat materiałów zobaczyła ale przy jednoczesnym brakiem jakiegokolwiek doświadczenia 1) Systemy re-cyrkulacyjne sterowane automatycznie dają lepszą powtarzalność 2) mówi się że re-cyrkulacja sprzyja dużej klarowności ( filtruje się od samego początku recyrkulacji ) 3) podobno re-cyrkulacja sprzyja wzrostowi wydajności 4) HLT jest magazynem ciepłej wody, możesz nie wiele większym nakładem energii zacierać kilka piw albo/i użyć wody do wysładzania - więc na papierze energetyczny plus dla HERMS'a Ten system też miałby być sterowany automatycznie, ma być pełna profeska a nie prowizorka. Odnośnie tej klarowności naczytałem się że ponoć przez to piwa wychodzą płaskie - rzecz wsumie niesprawdzalna. Pomyślałem teraz że możnaby to w sumie jeszcze uprościć i zamiast przepływowego podgrzewacza, wwykorzystać warzelny do nagrzania wody do wysładzania która byłaby przepompowana do małego zbiornika (30% zaciernego) tuż przed filtracją i stamtąd do wysładzania... Pytanie czy lepsze podwójne dno czy sito/pojemnik jak w baumeisterze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zapewniam Cie ze piwa napewno nie sa plaskie w smaku, lepsza wydajnosc, i zero obaw o przypalenie czy przegrzanie zacieru... tylko to mycie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Nie jest problemem umycie HERMSA tylko czas jaki potrzeba na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Mycie HERMSa w którym warzę 60-80 L w stosunku do mycia garnków i fermentorów po 3-4 warkach 20-25L to oszczędność czasu i energii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się