Skocz do zawartości

Witam


wojtec84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono Piwowarów Domowych (i nie tylko);

 

Zaglądam na forum dosć regularnie od jakichś 2-3 miesięcy, uwarzyłem już 6 warek więc postanowiłem się zarejestrować :)

 

Piwem zacząłem się interesować (bardziej) od początku tego roku kiedy trafiłem na blog niejakiego Kopyra. Zacząłem szukać różnych gatunków piw (a raczej sklepów gdzie mogę dostać piwo inne niż lager i mocne), próbować, potem warzyć własne piwo i się okazało, że nie musi ono wcale smakować jak szczyny (jak to nam próbują wmówić wielkie koncerny piwowarskie), że obce zapachy czy "aromaty" np wymiocin w piwie, które zdarzało mi się czuć wcześniej nader często wcale nie powinny w nim być i że jest to wada.

Na szczęście trafiłem na okres tzw rewolucji piwnej, która zaczęła powiększać asortyment w sklepach w sposób zauważalny a to cieszy.

Warzenie zacząłem od razu od zacierania, a co :)

Pierwsze było AIPA, później Stout, Barley Wine, Witbier teraz mam English Red Ale i Dunkelweizena w fermentorach i zaczyna mnie to wciągać (w planach kilka kolejnych piw).

 

Pozdrawiam :beer:

Wojtek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam szanowne grono Piwowarów Domowych (i nie tylko);

 

Zaglądam na forum dosć regularnie od jakichś 2-3 miesięcy, uwarzyłem już 6 warek więc postanowiłem się zarejestrować :)

 

Piwem zacząłem się interesować (bardziej) od początku tego roku kiedy trafiłem na blog niejakiego Kopyra. Zacząłem szukać różnych gatunków piw (a raczej sklepów gdzie mogę dostać piwo inne niż lager i mocne), próbować, potem warzyć własne piwo i się okazało, że nie musi ono wcale smakować jak szczyny (jak to nam próbują wmówić wielkie koncerny piwowarskie), że obce zapachy czy "aromaty" np wymiocin w piwie, które zdarzało mi się czuć wcześniej nader często wcale nie powinny w nim być i że jest to wada.

Na szczęście trafiłem na okres tzw rewolucji piwnej, która zaczęła powiększać asortyment w sklepach w sposób zauważalny a to cieszy.

Warzenie zacząłem od razu od zacierania, a co :)

Pierwsze było AIPA, później Stout, Barley Wine, Witbier teraz mam English Red Ale i Dunkelweizena w fermentorach i zaczyna mnie to wciągać (w planach kilka kolejnych piw).

 

Pozdrawiam :beer:

Wojtek

Witaj.Oto kolejny dowód na skuteczność "misji" Kopyra i jego blogu. Rzeczywiście z wysokiego C zacząłeś z tym zacieraniem. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to gratulacje zaczynając przygodę z piwowarstwem od zacierania. Myślę, że już któreś piwka próbowałeś bo witbier powinien już być ułożony, więc jak wrażenia z degustacji własnego piwka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.