Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Browar Nazwa: KowiPiw Data założenia: końcówka 2012 Lokalizacja: Łowicz Wybicie: 20L - po wykonaniu garnka z kwasiaka planowane zwiększenie do 40L Sprzęt 3 fermentory białe z kranikiem i rurką fermentacyjną 2 fermentory przezroczyste z otworem na rurkę fermentacyjną filtrator z oplotu filtrator rurkowy czekający na garnek z kwasiaka chłodnica z miedzi - w trakcie produkcji chłodnica z kwasiaka przerobiony keg 50l z kranem taboret gazowy 7,5 kW pozostałe konieczne mniejsze przyrządy 2012/2013 #1 Jakaś pucha, już dokładnie nie pamiętam jaka - piwo bez historii #2 Prawdziwe Pszeniczne 12blg - zestaw surowców - TwójBrowar #3 Pale Ale 12blg - zestaw surowców - TwójBrowar #4 Dry Stout 12blg - zestaw surowców - TwójBrowar Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Michał Kowalczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) 21.02.2014 #5 Weizenbock 16blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa Słody: Słód pilzneński 1,2 kg Słód pszeniczny 3,0 kg Słód monachijski 1,2 kg Słód karmelowy jasny 0,5 kg Chmiel: Chmiel Lubelski granulat, 25 g Drożdże: WB-06 Zacieranie: 18l wody do zacierania. Wsypanie zasypu do temp 46 stopni, przerwa 15 min i utrzymanie temp 40-44 stopni, podgrzanie do 65 stopni, przerwa 45 minut w temp 62-65 stopni, podgrzanie do 75 stopni i utrzymanie temp 73-75 stopni przez 25 min, próba jodowa i podgrzanie do 78 stopni. Wysładzanie do ok. 2 BLG. Wyszło 23 litrów brzeczki o ekstrakcie 14blg. Chmielenie: 5g na początku gotowania i 20g w 45 minucie Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 20,5 litra 16blg. Przelane do butelek z dodatkiem syropu cukrowego 100g cukru na pół litra wody. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Michał Kowalczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 01.03.2014 #6 Roboust Porter 14blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa Słody: Słód pale ale 3,40 kg Słód karmelowy jasny 0,4 kg Słód Karamel Pils 0,4 kg Słód czekoladowy 0,2 kg Słód barwiący 0,2 kg Chmiel: Chmiel Magnum, granulat, 30 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Drożdże: US-05 Zacieranie: 14l wody do zacierania. Wsypanie zasypu do temp 73 stopni Zacieranie 90 minut w temp 68-70 stopni, próba jodowa, wsypanie słodu czekoladowego i barwiącego, podgrzanie do 76 stopni. Wysładzanie zakończyło się na ok. 3-4 blg, wyszło 24 litry 12blg Chmielenie: 30g Magnum na początku gotowania, w 20 minucie gotowania 15g Lubelski Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 21L 14blg. Przelane do butelek z dodatkiem syropu cukrowego 100g cukru na pół litra wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 23.03.2014 #7 India Pale Ale 14blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa Słody: Słód pilzneński 2 kg Słód monachijski 2,3 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Chmiel: Chmiel Marynka, granulat, 45 g Chmiel Lubelski, granulat, 40 g Drożdże: US-05 Zacieranie: 14l wody do zacierania. Wsypanie zasypu do temp 55 stopni, przerwa 10 min i utrzymanie temp 53-55 stopni, podgrzanie do 63 stopni - przerwa 30 minut w temp 61-63 stopni, podgrzanie do 73 stopni - przerwa 30 min w temp 71-73 stopnie, próba jodowa i podgrzanie do 76 stopni Chmielenie: 45g marynka na początku gotowania, na 10 minut przed końcem gotowania 40g Lubelski Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 20L 14blg. Przelane do butelek z dodatkiem syropu cukrowego 100g cukru na pół litra wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 24.03.2014 #8 Grodziskie 8blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa Słody: Słód pszeniczny 1,30 kg Słód wędzony 0,70 kg Słód pilzneński 0,50 kg Chmiel: Chmiel Lubelski, granulat, 50 g Drożdże: S-33 Zacieranie: 8l wody do zacierania. Wsypanie śruty do wody o temp 71 stopni. Zacieranie 75 minut w temp ~65-69 stopni, próba jodowa, podgrzanie do 78 stopni. Wyszło 23L 6blg Chmielenie: 35g na początku + 15 g w 45 minucie Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 20L 8blg. Przelane do butelek z dodatkiem syropu cukrowego 100g cukru na pół litra wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 29.03.2014 #9 Imperdial India Pale Ale 18blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa Słody: Słód pale ale 6,3 kg Słód monachijski ciemny 20-30 EBC 0,5 kg Słód karmelowy ciemny 0,2 kg Chmiel: Chmiel Tomahawk, granulat, 30 g Chmiel Warrior, granulat, 25 g Chmiel Cascade, granulat, 40 g Chmiel Centennial, granulat, 30 g Chmiel Amarillo, granulat, 20 g Chmiel Simcoe, granulat, 20 g Drożdże: US-05 Zacieranie: 21l wody do zacierania. Wsypanie śruty do wody o temp 70 stopni. Zacieranie 90 minut w temp ~65-64 stopni, próba jodowa, podgrzanie do 76 stopni. Po wysładzaniu wyszły 24l 16blg Chmielenie: 90 minut Tomahawk 60 minut Warrior 5 minut Cascade 20g 1 min Centennial 20g Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 21,5 18blg. Chmielenie na zimno: 7 dni przed końcem cichej Amarillo 5 dni przed końcem cichej Cascade 4 dni przed końcem Centennial 3 dni przed końcem Simcoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 05.04.2014 #10 Irish Red Ale 12blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa Słody: Słód pilzneński 1,7 kg Słód monachijski 2,20 kg Słód karmelowy jasny 0,15 kg Słód karmelowy ciemny 0,15 kg Chmiel: Chmiel Marynka, granulat, 20 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 g Drożdże: S-04 Wyszło 21 litrów 12 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Czas na własną recepturę, co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 12.04.2014 #11 6 zbóż 12blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa Słody: Słód wiedeński 2,25 kg Słód pszeniczny 1,25 kg Słód z pszenicy płaskurki 0,25 kg Słód owsiany 0,25 kg Słód orkiszowy 0,25 kg Słód żytni 0,25 kg Chmiel: Chmiel Marynka, granulat 15 g Chmiel Lubelski, granulat 15 g Drożdże: T-58 Po zdekantowaniu otrzymałem ok. 22 litrów brzeczki o blg 13, dolałem 1,5l wody i otrzymałem 12 blg. Do tej pory zastanawiam się czy gdzieś się nie rąbnąłem czy faktycznie mogło tak wyjść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 13.04.2014 #12 Witbier 11,5blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa Słody i dodatki: słód pilzneński 2 kg pszenica niesłodowana 1,8 kg płatki owsiane 0,4 kg kolendra 15 g Curaçao 20 g Chmiel: Chmiel Lubelski, granulat, 25 g Drożdże: Brewferm Blanche Dekantacja chmielin i dodatków przez wygotowaną pończochę. Wyszło 21 litrów 12 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Kowalczyk Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Czas na własną recepturę, co? W planach jak najbardziej, ale muszę jeszcze dużo poczytać i nauczyć się używać programów aby stworzyć coś swojego. Pewnie teraz będzie przerwa do jesieni przez wzgląd na zwiększające się temperatury i mogący nastąpić problem z ich utrzymaniem w mieszkaniu w bloku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się