Tom Kos Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Fermentuje mi teraz bitter na drożdżach danstar windsor, z początkowego 14blg zeszły mi do 6 i dalej nie chcą. Fermentacja w około 17C. Tak się zastanawiam czy one tak mają i czas zlać na cichą, czy może trzeba je zagonić do roboty np podnosząc temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 podczas fermentacji temp. była non stop 17stopni? Uwodniłeś drożdże? Jak długo ci fermentowały/ile dni? To że nie ma piany nie znaczy to że nie pracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Kiedyś zdaje się od Ciebie odkupiłem zestaw na milk stouta z windsorami, jak dobrze pamiętam to zeszło mi to z 12 do jakichś 3,5 i nic więcej, a temperaturę miałem raczej wyższą. 17 stopni to nie jakaś tam temperatura żeby drożdżaki zaraz zastrajkowały, 17 to temperatura otoczenia czy temperatura fermentującej brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Temperatura czasem podnosiła się ponad 17( jest to temp brzeczki) otoczenia wahała się między 14 a 15. Drożdże uwadniałem, przepracowały cztery dni i na razie cisza. Blg od wczoraj się nie zmieniło, ale w sumie mogło drgnąć tylko mój pływak nie jest zbyt precyzyjny. Ale widzę, że piana już opada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Windsory słabo schodzą. Jak zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Jednotemperaturowo, na słodko 68C, wg receptury nawet na s04 nie powinno zejść ponizej 3,5blg. Więc, biorąc pod uwagę ich charakterystykę(fermentują szybko ale słabo)to chyba po wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się