Maggot Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Ja też mam na burzliwej 18 BLG 24 L w 33 L wiadrze i na szczęście nie wyszły a strach był Drożdże US-05 ale temperatura fermentacji 14.5 - 15 stopni wiec sobie tylko miło bulka Jak w weekend się ociepli to mi temperatura pewnie do 18 skoczy, ale już nie będzie strachu bo większość cukru będzie przerobiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Mój RIS 24,5BLG od 3 dni w lodówce, wczoraj zauważyłem że ma straszną ochotę wyjść jak już piana przykryła cały dekiel więc dekiel zdjąłem, umyłem, założyłem inny (z dziurką) niestety zebrało się takie ciśnienie że rurka transportowała samą pianę ale nie bulgotało jak jeszcze wczoraj wieczorkiem.... efekt taki że dekiel rozszczelniło i miałem lodówkę do mycia drożdże to Scotish Ale temp. 16st w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Dla mnie debilizmem jest wymądrzanie się na forum przy trzeciej warce. Do mnie pijesz? kto tu się wymądrzą? Ja szukam rady co zrobić w zaistniałej sytuacji dostałem kilka możliwości i sam wybrałem. Czy ja każe ci zakładać rurkę? Nie interesuje mnie jak ty robisz, nikt cie o to nie pytał w tym temacie.. Ale twoja metoda też by się tu nie sprawdziła, rurka czy dekiel i tak by wylazło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Po to zakłada się rurkę żeby nią piana wyszła do słoika z wodą i nie mówię tu o rurce fermentacyjnej tylko o rurce jako wężyku Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Po to zakłada się rurkę żeby nią piana wyszła do słoika z wodą i nie mówię tu o rurce fermentacyjnej tylko o rurce jako wężyku Tak też zrobiłem założyłem wężyk żeby mi do słoika uciekało bez zbędnego otwierania fermentora. Czyli skorzystałem z rady która wydawała mi się najlepsza dla mnie i nie widzę powodu do uniesień ... przez co po niektórych Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Smoogler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Gdybyś zastosował większy fermentor nie byłoby takiego problemu. Gdyby babcia miała wąsy toby była dziadkiem.. Celem tematu nie jest gdybanie tylko realna pomoc w konkretnym problemie. Nie mam większego fermentora. No tak przepraszam to moja wina że mi piwo wyszło przecież mogłem kupić większy fermentor i nie zakładać rurki że też tego nie przewidziałem... Problem został zażegnany, piana opadła i znowu założyłem rurkę fermentacyjną niech sobie bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 metoda z wężykiem do słoika jest dobra i czysta, pod warunkiem, że nie zbiera się gęstwy - w tej pianie są zawsze najlepsze drożdże można jeszcze sterylną łyżką zebrać trochę piany do słoika, piwo się uspokoi i będzie gęstwa na następne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Ja też mam na burzliwej 18 BLG 24 L w 33 L wiadrze i na szczęście nie wyszły a strach był Drożdże US-05 ale temperatura fermentacji 14.5 - 15 stopni wiec sobie tylko miło bulka Jak w weekend się ociepli to mi temperatura pewnie do 18 skoczy, ale już nie będzie strachu bo większość cukru będzie przerobiona. No i po co ja się chwaliłem że mi ładnie bulka Wczoraj wróciłem wieczorem do domu , zaglądam do piwniczki a tam cała rurka w pianie i uwalony dekiel. Wymieniłem na nowy ale tylko położyłem na wiadro bez szczelnego zamykania, blow-of nie mogłem zrobić bo mi się wężyk nie zmieścił w otwór na rurkę. Wniosek jest jeden, drożdże jak chcą to wyjdą nawet przy 14-15 stopniach w czwartym dniu fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Jak mi Ardennsy zaczęły wychodzić to zebrałem wyparzoną łyżką pianę, która nie miała kontaktu z deklem i miałem dwa słoiki gęstwy, a resztą piany zaszczepiłem kolejne piwo. Jedyny minus to wściekła LP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 No i po co ja się chwaliłem że mi ładnie bulka Wniosek jest jeden, drożdże jak chcą to wyjdą nawet przy 14-15 stopniach w czwartym dniu fermentacji Co racja to racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się