Smoogler Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Bardzo lubię goryczkowe i mocno chmielone piwa ale chyba "troszkę" przesadziłem......... zmieniłem nieznacznie formułę dodaną do AIPA dorzucając 55g chmielu więcej co dało w sumie 215g. IBU 99,5. I popełniłem jeden błąd jak to początkujący trochę za długo trzymałem na przerwie scukrzającej co dodatkowo podniosło planowane IBU Jak w najprostszy sposób zmniejszyć goryczkę czy przez dolanie wody? Ekstraktu mam ponad 18 a jeszcze odzyskałem ze 2-3 litry o ekstrakcie ponad 20. Dodawać to odzyskane z chmielin piwo? przegotowałem je jeszcze raz, teraz stygnie (w sumie szkoda by było wylać 4-6 piw). Wyczytałem że to co zrobiłem z brzeczką da mi większą wytrawność i większą moc piwa. Zatem rozsądnie byłoby dolać wody czy może macie jakieś inne patenty. Aktualnie jestem w trakcie drugiego dnia bardzo burzliwej fermentacji. Pisałem o tym w innym temacie ps. Proszę nie komentować i nie robić sobie podśmiechujek gdyż zdaję sobie sprawę że przesadziłem. :beer: Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Smoogler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Na której przerwie scukrzającej? W ~62C, czyli maltozowej czy 72, dekstrynującej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Około 100 IBU przy 18 blg to nie jest jakiś straszny hardkor. Nie wiem jaki zasyp, ale jeśli dodatkowo masz tam jakieś karmele to skontrują tą goryczkę bez większego problemu. Jeśli koniecznie chcesz obniżać, to dolanie wody jest dobrym pomysłem. Tą brzeczkę 20 blg to skąd masz? Z tego piwa? Przez te dwa dni nie zaczęła się psuć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Na której przerwie scukrzającej? W ~62C, czyli maltozowej czy 72, dekstrynującej? hmm nie wiem... ale przy temp 66-67 Tą brzeczkę 20 blg to skąd masz? Z tego piwa? Przez te dwa dni nie zaczęła się psuć? Z tego samego piwa tylko czym prędzej chciałem zadać drożdże a z tych chmielin powoli się filtrowało nie wygląda na zepsute, zresztą z taką ilością chmielu to chyba nie ma prawa się popsuć Około 100 IBU przy 18 blg to nie jest jakiś straszny hardkor. Nie wiem jaki zasyp, ale jeśli dodatkowo masz tam jakieś karmele to skontrują tą goryczkę bez większego problemu. nie wiem czy to karmelowe ale takie jeszcze były oprócz pale ale, Słód Crystal 0,4 kg i Aroma 0,2 kg a sam dodałem jeszcze po kilo pilzneńskiego i monachijskiego. Takie tam wariacje Skoro to nie taki hardcore to nie będę dolewał wody.. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Smoogler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) trochę za długo trzymałem na przerwie scukrzającej co dodatkowo podniosło planowane IBU Niemożliwe... chyba, że wrzuciłeś chmiel do zacierania. Ja bym nic już nie ruszał. 18blg i 100IBU to nie jest, aż tak dużo. Doctor brew miał np. Sunny Ale 13blg i 86IBU, AIPA 16blg i 90IBU. Wszystko sprawdzone laboratoryjnie, a nie przez Beersmith'a. Jeśli nawet goryczka będzie za wysoka to z czasem złagodnieje. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Hast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 nie wiem czy to karmelowe ale takie jeszcze były oprócz pale ale, Słód Crystal 0,4 kg i Aroma 0,2 kg a sam dodałem jeszcze po kilo pilzneńskiego i monachijskiego. Takie tam wariacje A jaki chmiel na goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Niemożliwe... chyba, że wrzuciłeś chmiel do zacierania. Faktycznie coś tu nie tak, napisałem tak bo mi program podniósł IBU po podniesieniu czasu gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 nie wiem czy to karmelowe ale takie jeszcze były oprócz pale ale, Słód Crystal 0,4 kg i Aroma 0,2 kg a sam dodałem jeszcze po kilo pilzneńskiego i monachijskiego. Takie tam wariacje A jaki chmiel na goryczkę? To te które idą od początku gotowania, nie? Bravo 35g i Chinook 20g(60min) a reszta jak niżej, Citra 10g (20min), Cascade 20g (15min), Galaxy 25g (10min), Cascade 25g (5min), Galaxy 25g (3min), Citra 5g (1min) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zacieranie nie podnosi IBU, o ile nie dajesz tam chmielu. Niestety, IBU ma to do siebie, że jedyny sposób, żeby je zmniejszyć to rozcieńczyć piwo - niestety, wtedy zmniejsza się też ekstrakt początkowy, czyli goryczka będzie bardziej wyczuwalna. I teraz tak: IBU to parametr bezwzględny, podczas gdy odczucie goryczki jest względne. I tak np 90 IBU nie musi przeszkadzać przy wyraźnie karmelowej 19stce, która skończyła fermentację na 3,5 - 4 BLG, ale przy bardzo jasnej 10-tce, która skończyła na 2-2,5 BLG. Crystal i aroma w zasypie są ok, pilzneński i monachijski pasują trochę jak pięść do nosa. Fermentuj wszystko, dodaj chmielu na zimno i ciesz się naprawdę goryczkowym piwem. Następne zrobisz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zacieranie nie podnosi IBU, o ile nie dajesz tam chmielu. A jak dajesz to ewentualnie podniesie IBU bardzo nieznacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom4free Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Faktycznie coś tu nie tak, napisałem tak bo mi program podniósł IBU po podniesieniu czasu gotowania Uporządkujmy tutaj kilka spraw. Program podniósł IBU po podniesieniu czasu gotowania - prawda. Ale czasu gotowania brzeczki (czas chmielenia) Z tego co napisałeś chmieliłeś 60 minut. Zrozumiałem, że dłużej (choć nie napisałeś ile to dla Ciebie dłużej ) zacierałeś co nie ma żadnego wpływu na teoretyczną wartość IBU otrzymaną później podczas gotowania. Więc tutaj nic Tobie ta dłuższa przerwa scukrzająca nie podniosła. Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że 66-67 C (kompromis) w praktyce nie robi piwa wytrawnego. Raczej takie średnio-pełne - oczywiście pozostaje kwestia termometru (te popularne, alkoholowe, zółte potrafią nieźle przekłamywać), ale przyjmuję, że twój wynik jest dobry. Nie wiemy dodatkowo na jakich drożdżach fermentuje piwo. Na pierwszy rzut oka drożdże nie zjedzą wszystkiego, jeśli to US-05 to pewnnie co najmniej solidne 3 BLG zostanie. Ja bym nic nie robił, tylko solidnie sypnął na cichą jak koledzy wcześniej mówili i cieszył się prawdziwie rewolucyjnym piwem Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Fermentuj wszystko, dodaj chmielu na zimno i ciesz się naprawdę goryczkowym piwem. Następne zrobisz lepiej. Eeee to już będzie lepsze od poprzednich z ekstraktów Crystal i aroma w zasypie są ok, pilzneński i monachijski pasują trochę jak pięść do nosa. Chciałem podnieść ekstrakt a nie miałem nic innego Jak wrzucę na zimne chmielenie Galaxy(15g), Cascade(15g) i Amarillo( jeszcze nie wiem ile i proszę o rady) to będzie ok? Czy jakoś się ze sobą gryzą te chmiele? Mam jeszcze Citre Co z tych wybrać żeby jako tako grało z tym co było warzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Program podniósł IBU po podniesieniu czasu gotowania - prawda. Ale czasu gotowania brzeczki (czas chmielenia) Z tego co napisałeś chmieliłeś 60 minut. Tak zgadza się pewnie chodziło o czas chmielenia ale niejasno jest to ujęte w programie i dlatego podniosło mi IBU do 99 a przed było 90, więc mój błąd. Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że 66-67 C (kompromis) w praktyce nie robi piwa wytrawnego. Raczej takie średnio-pełne - oczywiście pozostaje kwestia termometru (te popularne, alkoholowe, zółte potrafią nieźle przekłamywać), ale przyjmuję, że twój wynik jest dobry. Mierzyłem tym żółtym ale dla pewności mierzyłem też elektronicznym i faktycznie żółty pokazywał o dwa stopnie mniej. Nie wiemy dodatkowo na jakich drożdżach fermentuje piwo. Drożdże S-04 Ja bym nic nie robił, tylko solidnie sypnął na cichą jak koledzy wcześniej mówili i cieszył się prawdziwie rewolucyjnym piwem I niech się stanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom4free Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Nie wiemy ile tego piwa zrobiłeś, ale po moich doświadczeniach z amerykańskimi stylami. Wyraźnego kopa da około 5g/L na cichą. Jak zbliżysz się do tej ilości to rewolucja będzie bardzo wyczuwalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Nie wiemy ile tego piwa zrobiłeś 25,5 litra, miarka na fermentorze trochę oszukuje. Przy 10 litrach pokazuje 11, przy 15 pokazuje 16, więc pewnie mam 24,5 ale jeszcze odejdzie z gęstwą pewnie z 1,5 litra najmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Eeeee tam. Piłem 100 IBU i było super. Nic bym nie ruszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Eeeee tam. Piłem 100 IBU i było super. Nic bym nie ruszał. Ok już nic nie kombinuje zostaje jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Z czasem goryczka maleje kilka moich piw po około miesiącu po warzeniu było a gorzkie a po kilku miesiącach goryczka słabła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoogler Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Na zakończenie tych obaw o przechmielenie piwa muszę napisać że piwo wyszło naprawdę dobre i jak dla mnie osobiście jeszcze za mało goryczkowe a za bardzo słodowe Trochę na wyrost się bałem. Będę stopniowo obniżał zawartość słodów karmelowych w zasypie celem uzyskania bardziej wyrazistej goryczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Widzę, że kolega z okolic Łodzi, ustalamy spotkanie http://www.piwo.org/topic/8230-spotkanie-lodzkiej-grupy-piwowarow-30012014-godzina-1800/page__st__420#entry284343 więc może dasz spróbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się