Romek12 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Witam, czy moglibyście mi podać styl piwa i ich przedstawiciela łatwo dostępnego w polsce? chodzi mi o to ze dopiero zaczyna przygodę z piwem(takim piwem) i chciałbym mieć rozpoznanie jakie style mi pasują a jaknie nie. Z góry dziękuję za odpowiedzi/linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 eurolager - 99% produktów (Lech, Tyskie, itd. itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek12 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 tiaaaaaaaa, a coś z tych 1% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Każdy prawie. Odwiedzałeś ostatnio w ogóle sklepy? Skąd jesteś? Wejdź do dowolnego marketu, na dział z piwem i szukaj tego, czego nigdy nie piłeś. Szukaj dziwnych etykiet, małych pojemności (330 ml), wyższych cen. Miłej podróży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek12 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 zależy mi na tym aby był to jakiś taki klasyczny przedstawiciel danego stylu a w sklepie to czasem ciężko z tym które... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tezi Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jest ogólnie kilkadziesiąt (jak nie ponad 100) stylów piwa, więc raczej nie oczekuj, że ktoś do każdego stylu poda Ci przedstawiciela. Przejdź się do sklepu specjalistycznego w Twojej okolicy i wybierz coś z Pinty lub AleBrowaru na początek (zwykle wiernie oddają dany styl), lub jeżeli nie masz nic takiego pod ręką to zrób jak pisze Lary. Ewentualnie chwyć się za skarb polskiego piwowarstwa - Porter Bałtycki. Nawet koncerny warzą w Polsce przyzwoity porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Wiesz ile jest w ogóle stylów piwnych? Wypisywanie przedstawiciela dla każdego byłoby robotą na długie godziny. Może napisz jakie style Cię najbardziej interesują i jakoś pomożemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Hoegaarden - witbier, Londons Pride - brytyjski bitter, Rowing Jack - IPA a właściwie po co to piszę? tu: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP masz wiki, każdy styl opisany z przykładem zazwyczaj dostępnym w PL. Podobno czytanie wiki nie boli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Złap kilka ciemniejszych piw, zapewne trafisz na porter, stout. Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruk Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Wchodzisz na www.ratebeer.com/beer-ratings i po prawej wybierasz styl. Następnie idziesz do sklepu i szukasz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Widzę, że jesteś z Wieliczki więc może bywasz czasem w Krakowie. Jeśli tak to warto odwiedzić sklep specjalistyczny na Krowoderskiej lub Karmelickiej. Pracują tam ludzie, którzy znają się na rzeczy na tyle by Ci pomóc. Jest jeszcze Skład piwa i alkoholi (czy jakoś tak) na Czarnowiejskiej, ale tam odnoszę wrażenie, że trzeba samemu się orientować w swoich potrzebach. A jeżeli potrzebujesz konkretów to wspomniany wyżej Hoegaarden to bardzo dobry przykład sztampowego piwa w stylu Witbier. W kwestii porterów mogę jeszcze powiedzieć, że moim zdaniem polskie portery bałtyckie są na tyle dobre, że warto spróbować większości szerzej dostępnych w sklepach. Sam kupowałem każdego portera, którego spotkałem w sklepie. Czasem warto mieć przekrój przez kilka piw a nie tylko jedne. Więc w kategorii porterów na pewno warto spróbować Ciechana, Warmiński, Komesa, Witnicki, Granda z Ambera. Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez Dazhdbog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golt Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 W hipermarkecie na pewno znajdziesz z koncernów: Pilsner Urquell - pilzner czeski Guinness Draught lub Original - dry stout Żywiec Porter - Porter Bałtycki Nowa seria piw z żywca - Białe (Witbier), Marcowe i Koźlak Książęce Ciemne Łagodne ale nie spodziewaj się jakiś fajerwerków po tych piwach. Orientacyjnie będziesz wiedział co możesz się spodziewać po danym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruk Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Widzę, że jesteś z Wieliczki więc może bywasz czasem w Krakowie. Jeśli tak to warto odwiedzić sklep specjalistyczny na Krowoderskiej lub Karmelickiej. Pracują tam ludzie, którzy znają się na rzeczy na tyle by Ci pomóc. Jest jeszcze Skład piwa i alkoholi (czy jakoś tak) na Czarnowiejskiej, ale tam odnoszę wrażenie, że trzeba samemu się orientować w swoich potrzebach. Ja tak natomiast czy kolega Romek12 to nie jestem pewien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Oj źle spojrzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek12 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Romek 12 z Wieliczki nie jest, lecz bywa w Krakowie więc jest wdzieczny za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Trzeba zacząć od pytania do jakich piw masz dostęp. Jeśli masz dostęp tylko do tego co marketach i zwykłych sklepach z alkoholem to się nie poszaleje. Jak masz na przykład Almę pod nosem, to pewnie dostaniesz tam klasyczne brytyjskie style. Jak masz dostęp do polskich piw kontraktowych i rzemieślniczych, to Pinta (różne style), Ale Browar (style amerykańskie), Pracownia Piwa (przede wszystkim genialne stouty), Artezan, Szałpiw. Jeśli masz gdzieś w okolicach sklep specjalistycznych to przygotuj sobie stówkę i idź. Sprzedawca powinien bez problemu dobrać ci piwa w różnych stylach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi