Skocz do zawartości

Domowa Wytwórnia "Dębowa"


Rekomendowane odpowiedzi

26. Czerwone Alternatywnie Pszeniczne, gr000by

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 10,5
Brzeczka nastawna w litrach: 18

 

Słody i dodatki

słód pilzneński Bruntal 1,0kg

słód pszeniczny ciemny Ireks 1,0kg

słód czerwony Strzegom 1,0kg

 

Chmiele

Sybilla 40g

Lubelski 30g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 9l wody 55ºC

- 10 minut w 50-52ºC

- 40 minut w 64-66ºC

- 60 minut w 71-74ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 75ºC w 6 porcjach do 23l ~8BLG

 

Chmielenie

Czas gotowania 80 minut

- 60 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla

- 5 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 16-20°C

7 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 16 litrów. IBU 33 (Tinseth)

Refermentacja cukier 7,5g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z chwili wolnego czasu aktualizuję poprzednie opisy warek. Trochę się z tym zaniedbałem, na szczęście moją kopię na dysku już doprowadziłem do w miarę jednolitego wyglądu i to samo zrobię na forum. Doszedłem do takiego etapu, że kończą mi się butelki :D, ale mam jeszcze 6 wolnych minikegów...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27. Polskie Złote Ale, gr000by

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 10,5
Brzeczka nastawna w litrach: 26

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,0kg

słód monachijski I 1,0kg

słód bursztynowy 0,5kg

 

Chmiele

Marynka 50g

Lubelski 40g + 30g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po CAP)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 14l wody 55ºC

- 70 minut w 64-66ºC

- 30 minut w 71-73ºC

- podgrzanie do 78-80 ºC, 15 min przerwy

- wysładzanie 25l wody 78ºC w 7 porcjach

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 40g chmielu goryczkowego Marynka

- 10 min 10g chmielu aromatycznego Lubelskiego + płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 3 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 16-20°C

7 dni cicha, 16-20°C + chmielenie na zimno 30g chmielu Lubelskiego

7 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 23,5 litrów. IBU 32 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trafiłem na dziwną paczkę S-04. W CAPie zeszły z 10,5 do 5 BLG przez tydzień (pierwsza warka na tych drożdżach), a w PZA w 2 dni z 10,5 do 5 BLG i i utworzyły już dość wyraźny osad (druga warka na tych drożdżach). Mam nadzieję, że oba piwa jeszcze zejdą w dół, bo trochę nie uśmiecha mi się pić 3,5-4% piwa z tak wysokim ekstraktem końcowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mam mały zastój w warzelni. CAP i PZA wylądowały w butelkach. Na świeżo wyszła bardzo fajna goryczka z Sybilli w CAPie, pszenica trochę niepszeniczna, ale piwo bardzo pijalne. PZA za to wyszło lekko wodniste, może mu się poprawi po nagazowaniu.

Jestem za to zawiedziony kolejną warką PCP - z wyliczeń miało mieć około 90 IBU, w smaku ledwie 40-50... Podobne wrażenia miałem podczas degustacji Kiss the Beast (200 IBU), może to coś ze mną jest nie tak? Zaczynam chmielić bez woreczka, będę wrzucał granulat prosto do brzeczki i potem ręczny whirpool przed zlewaniem - może to pomoże.

Plany na belgi przekładam na wrzesień/październik. Przed wakacjami za to zrobię jeszcze 2-3 warki jasnych piw, mam sporo słodu pilzneńskiego w zapasie i pobawię się z różnymi sposobami chmielenia różnymi chmielami. Wszystkie piwa będą górniakami na S-04, o ekstrakcie początkowym 11-13 BLG.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy 150g chmielu na przeciętną warkę whirpool sprawdził się znakomicie - przy ostrożnym zlewaniu wężykiem przy ściance od góry piwo wyszło bez chmielin. Przez pończochę zdezynfekowaną spirytusem zlewałem piwo po chmieleniu na zimno, bo mimo zastosowania woreczka i tak miałem drobinki chmielu w piwie, po zlaniu - zero chmielu. Jeszcze spróbuję przefiltrować pozostałość po whirpoolu, może akurat wyjdzie rezerwa do refermentacji :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Paskudny mam zastój w browarze. Chęci nie brakuje, tylko czasu, czasu, czasu... Postaram się za to uruchomić mieszadło do zacieru i zrobić mieszadło magnetyczne na bazie wentylatora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Pora na lekki update, złapało mnie choróbsko zwane "niemamnanicczasu" ;), ale na szczęście parę warek zdążyłem uwarzyć w tym sezonie, który zacząłem gdzieś w listopadzie albo grudniu. Wiele nowości w browarze nie ma, mieszadło do zacierów przekazałem koledze piwowarowi, mieszadełko magnetyczne czeka na test (będzie seria 3 piw w stylu belgijskim na FM26 Belgijskie Pagórki), nauczyłem się w końcu poprawnie obsługiwać moje zmodyfikowane fałszywe dno z Browamatora i kombinuję z "głowicą" do obsługi minikegów w zestawie z butlą na CO2, reduktorem i kranem. Postaram się być bardziej na bieżąco niż dotychczas ;).


27. Polskie Złote Ale (Zapychacz), gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 10,5
Brzeczka nastawna w litrach: 26

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,0kg

słód monachijski I 1,0kg

słód bursztynowy 0,5kg

 

Chmiele

Marynka 50g

Lubelski 40g + 30g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po CAP)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 14l wody 55ºC

- 70 minut w 64-66ºC

- 30 minut w 71-73ºC

- podgrzanie do 78-80 ºC, 15 min przerwy

- wysładzanie 25l wody 78ºC w 7 porcjach

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 40g chmielu Marynka

- 10 min 10g chmielu Lubelski + płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 3 min 30g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 16-20°C

7 dni cicha, 16-20°C + chmielenie na zimno 30g chmielu Lubelski

7 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 23,5 litrów. IBU 32 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28. Polski Chmiel Power (PCP), gr000by

     

 

Fermentacja: Dolna
Zawartość ekstraktu (BLG): 13
Brzeczka nastawna w litrach: 26

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 6,0kg

 

Chmiele

Iunga 50g

Marynka 50g

Sybilla 100g

Lubelski 50g

 

Drożdże

Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki

 

Zacieranie

- całość wsypana do 18l wody 50ºC

- 50 minut w 64-66ºC

- 20 minut w 71-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie 29l wody 80ºC w 4 porcjach + wysładzanie 15l wody 80°C na cienkusz

 

Chmielenie

Czas gotowania 75 minut (bardzo mocno)

- 60 min 50g chmielu Iunga

- 40 min 50g chmielu Marynka

- 20 min 50g chmielu Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 1 min 50g chmielu Lubelski i 50g chmielu Sybilla

 

Fermentacja

17 dni burzliwa, 10-12°C

14 dni cicha, 10-12°C

 

Rozlew

BLG końcowe 4, zabutelkowałem 25,5 litra. IBU 97 (Tinseth)

Refermentacja rezerwa 12 BLG z 31. PCP 2 litry (glukoza 7g/l).

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29. Marynka Ale, gr000by

 

 

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 21,5

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 4,0kg

 

Chmiele

Marynka 100g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 11l wody 55ºC (w tym 11l cienkusza 2 BLG po PCP)

- 55 minut w 64-66ºC

- 20 minut w 71-73ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC (w tym 5l cienkusza 2 BLG po PCP) do uzyskania 9 BLG

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 60g chmielu Marynka

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 1 min 40g chmielu Marynka

 

Fermentacja

10 dni burzliwa, 16-20°C

5 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 20 litrów. IBU 63 (Tinseth)

Refermentacja cukier 7g/l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30. Polskie Ale (Zapychacz), gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 24 + 1 rezerwy

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 4,0kg

słód monachijski I 1,0kg

 

Chmiele

Marynka 60g

Lubelski 60g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po MA)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 15l wody 64ºC

- 60 minut w 64-67ºC

- podgrzanie do 74ºC, pozostawienie do ostygnięcia do ~55ºC

- podgrzanie do 78-80 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 80ºC w kilku porcjach do uzyskania ~28l 10,5 BLG

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 60g chmielu Marynka

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 1 min 60g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 16-20°C

7 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 24,5 litra. IBU 47 (Tinseth)

Refermentacja 1l rezerwy + 70g cukru (cukier 7 g/l).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31. Polski Chmiel Power (PCP), gr000by

 

 

Fermentacja: Dolna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 25,5 + 6 rezerwa

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 5,0kg

słód monachijski I 1,0kg

 

Chmiele

Iunga 50g

Marynka 50g

Sybilla 100g

Lubelski 50g

 

Drożdże

Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki (gęstwa po poprzednim PCP)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 18l wody 50ºC

- 50 minut w 64-66ºC

- 30 minut w 71-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 15 min przerwy

- wysładzanie wodą 75ºC do uzyskania ~11 BLG + wysładzanie 14l wody 75°C na cienkusz

 

Chmielenie

Czas gotowania 75 minut

- 60 min 50g chmielu Iunga

- 40 min 50g chmielu Marynka

- 20 min 50g chmielu Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 1 min 50g chmielu Lubelskiego i 50g chmielu Sybilla

 

Fermentacja

21 dni burzliwa, 10-15°C

10 dni cicha, 12-16°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 87 (Tinseth)

Refermentacja rezerwa 12 BLG z 31. PCP 1,8 litra plus syrop z 35g glukozy (glukoza 7g/l).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

32. Czerwone Alternatywnie Pszeniczne, gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 10
Brzeczka nastawna w litrach: 23,5

 

Słody i dodatki

słód pilzneński Bruntal 1,0kg

słód pszeniczny ciemny Weyermann 1,0kg

słód czerwony Strzegom 1,0kg

 

Chmiele

Sybilla 50g

Lubelski 40g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po MA)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 9l wody 55ºC (w tym 9l cienkusza X BLG po PCP)

- 10 minut w 50-52ºC

- 40 minut w 64-66ºC

- 60 minut w 71-74ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 75ºC w 5 porcjach do ~27l 8,5BLG (w tym 5l cienkusza X BLG po PCP)

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 50g chmielu Sybilla

- 3 min 40g chmielu Lubelski

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 16-20°C

14 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 21 litrów. IBU 33 (Tinseth)

Refermentacja cukier 7,5g/l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33. Malinowe, gr000by

 

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 11
Brzeczka nastawna w litrach: 22,5

 

Baza piwna z osadem drożdżowym

32. Czerwone Alternatywnie Pszeniczne, drożdże Fermentis Safale S-04 – 3l

 

Słody, chmiele, dodatki

słód pilzneński 0,6kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

Marynka 15g

syrop malinowy Herbapol 3x680ml

woda kranowa filtrowana w dzbanku z wkładem z węglem aktywnym

 

Zacieranie

- płatki wsypane do 3l wrzątku, zagotowane, 5 minut przerwy

- dolane 2l zimnej wody (temperatura całości około 55°C), wsypany słód

- 5 minut w 57°C

- 5 minut w 64-65°C

- 45 minut w 70-73°C

- podgrzanie do 78°C, 5 minut przerwy

- zacier przefiltrowany w worku do zacierów po dolaniu 5l letniej wody

 

Chmielenie zacieru

Czas gotowania 50 minut

- 50 min 15g chmielu Marynka

 

Mieszanie

baza piwna z osadem + nachmielony zacier + syrop + woda do objętości 22,5l

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 12-15°C

10 dni cicha 17-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 1,5, zabutelkowałem 20 litrów. IBU 15 (Tinseth)

Refermentacja syrop malinowy 9ml/l (cukier 7,5g/l).

Słodzik Stewia Zielony Listek 3 tabletki/l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34. Porter Bałtycki Lekki, gr000by

   

 

 

 

Fermentacja: Dolna
Zawartość ekstraktu (BLG): 18
Brzeczka nastawna w litrach: 27 + 2 rezerwa

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 4,0kg

słód monachijski II 1,0kg

słód caramunich II 0,5 kg

słód caraamber 1,0kg

słód caraaroma 0,5kg

słód czekoladowy 400 0,5kg

słód czekoladowy 1200 0,1kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg

cukier 1kg

 

Chmiele

Marynka 65g

Lubelski 40g

 

Drożdże

Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki (gęstwa po PCP)

 

Zacieranie

- słód czekoladowy 1200 ekstrahowany 4x1l ciepłej wody, dodane do wody zaciernej

- całość wsypana do 24l wody 58ºC

- 15 minut w 57ºC

- 50 minut w 63-66ºC

- 40 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 15-16 BLG + wysładzanie 18l wody 78ºC na cienkusz

 

Chmielenie

Czas gotowania 80 minut (mocno)

- 60 min 65g chmielu Marynka

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 5 min 40g chmielu Lubelski + cukier

 

Fermentacja

21 dni burzliwa, 12-16°C

14 dni cicha, 12-16°C

 

Rozlew

BLG końcowe 5, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 31 (Tinseth)

Refermentacja rezerwa 1,4l (glukoza 7g/l).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35. KarmeLLove v2.1 (Czerwone), gr000by

 

     

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 11,5
Brzeczka nastawna w litrach: 27 + 3 rezerwa

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 2,5kg

słód monachijski Litovel 1,0kg

słód carared 0,5kg

słód caraamber 0,5kg

słód caraaroma 0,5kg

 

Chmiele

Marynka 30g

Lubelski 30g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 15l wody 62ºC (w tym 15l cienkusza 4,5 BLG po porterze)

- 20 minut w 64-65ºC

- 60 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77ºC, 10 min przerwy

- wysładzanie ~30l wody 78ºC (w tym 3l cienkusza 4,5 BLG po porterze) do uzyskania ~10 BLG

 

Chmielenie

Czas gotowania 80 minut (bardzo mocno)

- 60 min 30g chmielu Marynka

- 15 min 30g chmielu Lubelski + łyżka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

14 dni burzliwa, 12-16°C

7 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 4,5, zabutelkowałem 27,5 litra. IBU 25 (Tinseth)

Refermentacja rezerwa 2,4 litra (glukoza 7g/l).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36. Iunga Ale, gr000by

 

     

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 11
Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 4,0kg

 

Chmiele

Iunga 100g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po Kv2.1)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 13l wody 55ºC

- 65 minut w 64-65ºC

- 10 minut w 68ºC

- 10 minut w 71-73ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~29l 9BLG

 

Chmielenie

Czas gotowania 80 minut (bardzo mocno)

- 60 min 50g chmielu Iunga

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 1 min 50g chmielu Iunga

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 12-16°C

14 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 20,7 litra. IBU 57 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7g/l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

37. Jasne MiniKegowe v1.0 (Jasne), gr000by

 

     

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 9,5
Brzeczka nastawna w litrach: 28

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 3,4kg

słód caraamber 0,1kg

cukier 0,3kg

 

Chmiele

Marynka 40g

Lubelski 40g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po IA)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 11l wody 55ºC

- 60 minut w 62-65ºC

- 10 minut w 71-73ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~30l 7BLG

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut

- 60 min 20g chmielu Marynka

- 30 min 20g chmielu Marynka i 10g chmielu Lubelski

- 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego

- 1 min 30g chmielu Lubelski + cukier

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 12-16°C

7 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 2, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 33 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 5g/l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

38. Amerykańska Cytryna (Citra Pale Ale), gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12,5
Brzeczka nastawna w litrach: 25

 

Słody i dodatki

słód pale ale 5,0kg

 

Chmiele

Warrior 20g

Citra 45g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 15l wody 68ºC

- 90 minut w 66-68ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 9,5 BLG

 

Chmielenie

Czas gotowania 120 minut (bardzo mocno)

- 60 min 20g chmielu Warrior

- 20 min 15g chmielu Citra

- 1 min 30g chmielu Citra

 

Fermentacja

7 dni burzliwa, 16-20°C

10 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 24 litrów. IBU 44 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7,5g/l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39. EngIPA, gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12,5
Brzeczka nastawna w litrach: 25

 

Słody i dodatki

słód pale ale 5,0kg

słód caraamber 0,1kg

 

Chmiele

Boadicea 20g

Pilgrim 90g + 30g

Progress 50g + 50g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 15l wody 68ºC

- 120 minut w 64-68ºC

- podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10 BLG (~30 litrów) + na cienkusz (~18 litrów)

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 20g chmielu Boadicea

- 40 min 10g chmielu Pilgrim i 30g chmielu Progress

- 20 min 20g chmielu Progress

- 10 min 30g chmielu Pilgrim

- 1 min 50g chmielu Pilgrim

 

Fermentacja

10 dni burzliwa, 16-20°C

10 dni cicha, 16-20°C, 3 dni chmielenie na zimno 30g chmielu Pilgrim i 50g chmielu Progress

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 23,5 litra. IBU 58 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 6g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40. Chmielowy Cytrus (APA), gr000by

 

     

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 13
Brzeczka nastawna w litrach: 27

 

Słody i dodatki

słód pale ale 5,0kg

słód caraamber 0,1kg

 

Chmiele

Warrior 10g

Citra 25g

Amarillo 25g

Chinook 25g

Centennial 25g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po CPA)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 15l wody 72ºC, temperatura całości 64ºC

- dolane 3l wrzątku, temperatura całości 69ºC (w tym 18l cienkusza 2 BLG po EIPA)

- 100 minut w 69ºC (start) do 65ºC (koniec)

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10 BLG (~32 litrów)

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 10g chmielu Warrior

- 20 min po 8g chmieli Citra, Amarillo, Chinook i Centennial

- 1 min po 17g chmieli Citra, Amarillo, Chinook i Centennial

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 35 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7,5g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

41. Hoppy Pale Ale, gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 28

 

Słody i dodatki

słód pale ale 5,0kg

resztki rezerw z warek 34. i 35.  (1l ~13 BLG)

 

Chmiele

Boadicea 50g + 30g

Pilgrim 50g + 30g

Progress 70g + 30g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po EIPA)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 15l wody 73ºC, temperatura całości 64,5ºC

- 25 minut w 64,5ºC

- dolane 4l wrzątku, temperatura całości 69ºC

- 95 minut w 69ºC (start) do 66ºC (koniec)

- dodanie resztek rezerw

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10 BLG (~32 litrów) + na cienkusz (~18 litrów)

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 10g chmielu Pilgrim

- 30 min 20g chmielu Progress

- 20 min 50g chmielu Progress

- 5 min 20g chmielu Pilgrim i 50g chmielu Boadicea

- 1 min 20g chmielu Pilgrim

 

Fermentacja

10 dni burzliwa, 13-18°C

9 dni cicha, 16-20°C, 5 dni chmielenie na zimno po 30g chmieli Pilgrim, Progress i Boadicea

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 25,5 litra. IBU 44 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 6g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miała wyjść jaśniejsza ta AIPA i nieco lżejsza, ale słód karmelowy dał znacznie lepszy efekt niż w Czerwonym Alternatywnie Pszenicznym, które wyszło pomarańczowe. 

 

42. Czerwony Indianin (RAIPA), gr000by

 

Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 25

 

Słody i dodatki

słód pale ale 5,0kg

słód karmelowy 30 1,0kg

 

Chmiele

Warrior 20g

Citra 30g

Amarillo 25g

Chinook 25g

Centennial 25g

 

Drożdże

Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po CC)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 15l wody 73ºC, temperatura całości 63ºC

- 30 minut w 63ºC (start) do 62ºC (koniec)

- dolane 4l wrzątku, temperatura całości 67ºC (w tym 18l cienkusza 2 BLG po HPA)

- 90 minut w 67ºC (start) do 64ºC (koniec)

- wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 12 BLG (~32 litrów) + na cienkusz (~11 litrów)

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno)

- 60 min 20g chmielu Warrior

- 20 min 30g chmielu Citra i 25g chmielu Chinook

- 1 min po 25g chmieli Amarillo i Centennial

 

Fermentacja

10 dni burzliwa, 13-18°C

7 dni cicha, 16-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 24 litry. IBU 66 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7,5g/l.

Edytowane przez gr000by
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiło się ciepło, w nocy temperatura w fermentatorni (kotłownia) nie spada już poniżej 13 stopni, a w dzień bywa że dochodzi do 19 stopni, więc zmieniam nieco plany warzelne. Hybryda z kukurydzą na US05 wylatuje na kolejny sezon (jako lager z kukurydzą), gęstwa US05 trafi w 2 porcjach do lodówki, to samo stanie się z gęstwą S04 po Polskie Ale (Zapychacz), tak jakby naszło mnie na jakieś szybkie piwo przed latem. Belgi tak jak były, tak będą, a dołączy do nich kwas chlebowy, albo nieudolne próby naśladowania go, ale to wyjdzie w praniu ;).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.