gr000by Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) 26. Czerwone Alternatywnie Pszeniczne, gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 10,5Brzeczka nastawna w litrach: 18 Słody i dodatki słód pilzneński Bruntal 1,0kg słód pszeniczny ciemny Ireks 1,0kg słód czerwony Strzegom 1,0kg Chmiele Sybilla 40g Lubelski 30g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 9l wody 55ºC - 10 minut w 50-52ºC - 40 minut w 64-66ºC - 60 minut w 71-74ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 75ºC w 6 porcjach do 23l ~8BLG Chmielenie Czas gotowania 80 minut - 60 min 40g chmielu aromatycznego Sybilla - 5 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego Fermentacja 7 dni burzliwa, 16-20°C 7 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 16 litrów. IBU 33 (Tinseth) Refermentacja cukier 7,5g/l. Edytowane 7 Maja 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Korzystając z chwili wolnego czasu aktualizuję poprzednie opisy warek. Trochę się z tym zaniedbałem, na szczęście moją kopię na dysku już doprowadziłem do w miarę jednolitego wyglądu i to samo zrobię na forum. Doszedłem do takiego etapu, że kończą mi się butelki , ale mam jeszcze 6 wolnych minikegów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) 27. Polskie Złote Ale, gr000by Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 10,5Brzeczka nastawna w litrach: 26 Słody i dodatki słód pilzneński 3,0kg słód monachijski I 1,0kg słód bursztynowy 0,5kg Chmiele Marynka 50g Lubelski 40g + 30g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po CAP) Zacieranie - całość wsypana do 14l wody 55ºC - 70 minut w 64-66ºC - 30 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 78-80 ºC, 15 min przerwy - wysładzanie 25l wody 78ºC w 7 porcjach Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 40g chmielu goryczkowego Marynka - 10 min 10g chmielu aromatycznego Lubelskiego + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 3 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego Fermentacja 7 dni burzliwa, 16-20°C 7 dni cicha, 16-20°C + chmielenie na zimno 30g chmielu Lubelskiego 7 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 23,5 litrów. IBU 32 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Edytowane 7 Maja 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Trafiłem na dziwną paczkę S-04. W CAPie zeszły z 10,5 do 5 BLG przez tydzień (pierwsza warka na tych drożdżach), a w PZA w 2 dni z 10,5 do 5 BLG i i utworzyły już dość wyraźny osad (druga warka na tych drożdżach). Mam nadzieję, że oba piwa jeszcze zejdą w dół, bo trochę nie uśmiecha mi się pić 3,5-4% piwa z tak wysokim ekstraktem końcowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Mam mały zastój w warzelni. CAP i PZA wylądowały w butelkach. Na świeżo wyszła bardzo fajna goryczka z Sybilli w CAPie, pszenica trochę niepszeniczna, ale piwo bardzo pijalne. PZA za to wyszło lekko wodniste, może mu się poprawi po nagazowaniu. Jestem za to zawiedziony kolejną warką PCP - z wyliczeń miało mieć około 90 IBU, w smaku ledwie 40-50... Podobne wrażenia miałem podczas degustacji Kiss the Beast (200 IBU), może to coś ze mną jest nie tak? Zaczynam chmielić bez woreczka, będę wrzucał granulat prosto do brzeczki i potem ręczny whirpool przed zlewaniem - może to pomoże. Plany na belgi przekładam na wrzesień/październik. Przed wakacjami za to zrobię jeszcze 2-3 warki jasnych piw, mam sporo słodu pilzneńskiego w zapasie i pobawię się z różnymi sposobami chmielenia różnymi chmielami. Wszystkie piwa będą górniakami na S-04, o ekstrakcie początkowym 11-13 BLG. Edytowane 7 Maja 2015 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Chmiel bez woreczka, a chmielin pozbywaj się przez pończochę zakładaną na wężyk. Dzięki temu nie będziesz mieć chmielin w piwie, a chmielenie będzie bardziej wydajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Przy 150g chmielu na przeciętną warkę whirpool sprawdził się znakomicie - przy ostrożnym zlewaniu wężykiem przy ściance od góry piwo wyszło bez chmielin. Przez pończochę zdezynfekowaną spirytusem zlewałem piwo po chmieleniu na zimno, bo mimo zastosowania woreczka i tak miałem drobinki chmielu w piwie, po zlaniu - zero chmielu. Jeszcze spróbuję przefiltrować pozostałość po whirpoolu, może akurat wyjdzie rezerwa do refermentacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Paskudny mam zastój w browarze. Chęci nie brakuje, tylko czasu, czasu, czasu... Postaram się za to uruchomić mieszadło do zacieru i zrobić mieszadło magnetyczne na bazie wentylatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Pora na lekki update, złapało mnie choróbsko zwane "niemamnanicczasu" , ale na szczęście parę warek zdążyłem uwarzyć w tym sezonie, który zacząłem gdzieś w listopadzie albo grudniu. Wiele nowości w browarze nie ma, mieszadło do zacierów przekazałem koledze piwowarowi, mieszadełko magnetyczne czeka na test (będzie seria 3 piw w stylu belgijskim na FM26 Belgijskie Pagórki), nauczyłem się w końcu poprawnie obsługiwać moje zmodyfikowane fałszywe dno z Browamatora i kombinuję z "głowicą" do obsługi minikegów w zestawie z butlą na CO2, reduktorem i kranem. Postaram się być bardziej na bieżąco niż dotychczas . 27. Polskie Złote Ale (Zapychacz), gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 10,5Brzeczka nastawna w litrach: 26 Słody i dodatki słód pilzneński 3,0kg słód monachijski I 1,0kg słód bursztynowy 0,5kg Chmiele Marynka 50g Lubelski 40g + 30g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po CAP) Zacieranie - całość wsypana do 14l wody 55ºC - 70 minut w 64-66ºC - 30 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 78-80 ºC, 15 min przerwy - wysładzanie 25l wody 78ºC w 7 porcjach Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 40g chmielu Marynka - 10 min 10g chmielu Lubelski + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 3 min 30g chmielu Lubelski Fermentacja 7 dni burzliwa, 16-20°C 7 dni cicha, 16-20°C + chmielenie na zimno 30g chmielu Lubelski 7 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 23,5 litrów. IBU 32 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Edytowane 16 Marca 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) 28. Polski Chmiel Power (PCP), gr000by Fermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 13Brzeczka nastawna w litrach: 26 Słody i dodatki słód pilzneński 6,0kg Chmiele Iunga 50g Marynka 50g Sybilla 100g Lubelski 50g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki Zacieranie - całość wsypana do 18l wody 50ºC - 50 minut w 64-66ºC - 20 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie 29l wody 80ºC w 4 porcjach + wysładzanie 15l wody 80°C na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 75 minut (bardzo mocno) - 60 min 50g chmielu Iunga - 40 min 50g chmielu Marynka - 20 min 50g chmielu Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 1 min 50g chmielu Lubelski i 50g chmielu Sybilla Fermentacja 17 dni burzliwa, 10-12°C 14 dni cicha, 10-12°C Rozlew BLG końcowe 4, zabutelkowałem 25,5 litra. IBU 97 (Tinseth) Refermentacja rezerwa 12 BLG z 31. PCP 2 litry (glukoza 7g/l). Edytowane 16 Marca 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 29. Marynka Ale, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 12Brzeczka nastawna w litrach: 21,5 Słody i dodatki słód pilzneński 4,0kg Chmiele Marynka 100g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 11l wody 55ºC (w tym 11l cienkusza 2 BLG po PCP) - 55 minut w 64-66ºC - 20 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC (w tym 5l cienkusza 2 BLG po PCP) do uzyskania 9 BLG Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 60g chmielu Marynka - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego - 1 min 40g chmielu Marynka Fermentacja 10 dni burzliwa, 16-20°C 5 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 20 litrów. IBU 63 (Tinseth) Refermentacja cukier 7g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 30. Polskie Ale (Zapychacz), gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 12Brzeczka nastawna w litrach: 24 + 1 rezerwy Słody i dodatki słód pilzneński 4,0kg słód monachijski I 1,0kg Chmiele Marynka 60g Lubelski 60g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po MA) Zacieranie - całość wsypana do 15l wody 64ºC - 60 minut w 64-67ºC - podgrzanie do 74ºC, pozostawienie do ostygnięcia do ~55ºC - podgrzanie do 78-80 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 80ºC w kilku porcjach do uzyskania ~28l 10,5 BLG Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 60g chmielu Marynka - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego - 1 min 60g chmielu Lubelski Fermentacja 7 dni burzliwa, 16-20°C 7 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 24,5 litra. IBU 47 (Tinseth) Refermentacja 1l rezerwy + 70g cukru (cukier 7 g/l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 31. Polski Chmiel Power (PCP), gr000by Fermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 12Brzeczka nastawna w litrach: 25,5 + 6 rezerwa Słody i dodatki słód pilzneński 5,0kg słód monachijski I 1,0kg Chmiele Iunga 50g Marynka 50g Sybilla 100g Lubelski 50g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki (gęstwa po poprzednim PCP) Zacieranie - całość wsypana do 18l wody 50ºC - 50 minut w 64-66ºC - 30 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 15 min przerwy - wysładzanie wodą 75ºC do uzyskania ~11 BLG + wysładzanie 14l wody 75°C na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 75 minut - 60 min 50g chmielu Iunga - 40 min 50g chmielu Marynka - 20 min 50g chmielu Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 1 min 50g chmielu Lubelskiego i 50g chmielu Sybilla Fermentacja 21 dni burzliwa, 10-15°C 10 dni cicha, 12-16°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 87 (Tinseth) Refermentacja rezerwa 12 BLG z 31. PCP 1,8 litra plus syrop z 35g glukozy (glukoza 7g/l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 32. Czerwone Alternatywnie Pszeniczne, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 10Brzeczka nastawna w litrach: 23,5 Słody i dodatki słód pilzneński Bruntal 1,0kg słód pszeniczny ciemny Weyermann 1,0kg słód czerwony Strzegom 1,0kg Chmiele Sybilla 50g Lubelski 40g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po MA) Zacieranie - całość wsypana do 9l wody 55ºC (w tym 9l cienkusza X BLG po PCP) - 10 minut w 50-52ºC - 40 minut w 64-66ºC - 60 minut w 71-74ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 75ºC w 5 porcjach do ~27l 8,5BLG (w tym 5l cienkusza X BLG po PCP) Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 50g chmielu Sybilla - 3 min 40g chmielu Lubelski Fermentacja 7 dni burzliwa, 16-20°C 14 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 21 litrów. IBU 33 (Tinseth) Refermentacja cukier 7,5g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 33. Malinowe, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 11Brzeczka nastawna w litrach: 22,5 Baza piwna z osadem drożdżowym 32. Czerwone Alternatywnie Pszeniczne, drożdże Fermentis Safale S-04 – 3l Słody, chmiele, dodatki słód pilzneński 0,6kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg Marynka 15g syrop malinowy Herbapol 3x680ml woda kranowa filtrowana w dzbanku z wkładem z węglem aktywnym Zacieranie - płatki wsypane do 3l wrzątku, zagotowane, 5 minut przerwy - dolane 2l zimnej wody (temperatura całości około 55°C), wsypany słód - 5 minut w 57°C - 5 minut w 64-65°C - 45 minut w 70-73°C - podgrzanie do 78°C, 5 minut przerwy - zacier przefiltrowany w worku do zacierów po dolaniu 5l letniej wody Chmielenie zacieru Czas gotowania 50 minut - 50 min 15g chmielu Marynka Mieszanie baza piwna z osadem + nachmielony zacier + syrop + woda do objętości 22,5l Fermentacja 7 dni burzliwa, 12-15°C 10 dni cicha 17-20°C Rozlew BLG końcowe 1,5, zabutelkowałem 20 litrów. IBU 15 (Tinseth) Refermentacja syrop malinowy 9ml/l (cukier 7,5g/l). Słodzik Stewia Zielony Listek 3 tabletki/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 34. Porter Bałtycki Lekki, gr000by Fermentacja: DolnaZawartość ekstraktu (BLG): 18Brzeczka nastawna w litrach: 27 + 2 rezerwa Słody i dodatki słód pilzneński 4,0kg słód monachijski II 1,0kg słód caramunich II 0,5 kg słód caraamber 1,0kg słód caraaroma 0,5kg słód czekoladowy 400 0,5kg słód czekoladowy 1200 0,1kg płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg cukier 1kg Chmiele Marynka 65g Lubelski 40g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 2 paczki (gęstwa po PCP) Zacieranie - słód czekoladowy 1200 ekstrahowany 4x1l ciepłej wody, dodane do wody zaciernej - całość wsypana do 24l wody 58ºC - 15 minut w 57ºC - 50 minut w 63-66ºC - 40 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 15-16 BLG + wysładzanie 18l wody 78ºC na cienkusz Chmielenie Czas gotowania 80 minut (mocno) - 60 min 65g chmielu Marynka - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego - 5 min 40g chmielu Lubelski + cukier Fermentacja 21 dni burzliwa, 12-16°C 14 dni cicha, 12-16°C Rozlew BLG końcowe 5, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 31 (Tinseth) Refermentacja rezerwa 1,4l (glukoza 7g/l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 35. KarmeLLove v2.1 (Czerwone), gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 11,5Brzeczka nastawna w litrach: 27 + 3 rezerwa Słody i dodatki słód pilzneński 2,5kg słód monachijski Litovel 1,0kg słód carared 0,5kg słód caraamber 0,5kg słód caraaroma 0,5kg Chmiele Marynka 30g Lubelski 30g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 15l wody 62ºC (w tym 15l cienkusza 4,5 BLG po porterze) - 20 minut w 64-65ºC - 60 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77ºC, 10 min przerwy - wysładzanie ~30l wody 78ºC (w tym 3l cienkusza 4,5 BLG po porterze) do uzyskania ~10 BLG Chmielenie Czas gotowania 80 minut (bardzo mocno) - 60 min 30g chmielu Marynka - 15 min 30g chmielu Lubelski + łyżka mchu irlandzkiego Fermentacja 14 dni burzliwa, 12-16°C 7 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 4,5, zabutelkowałem 27,5 litra. IBU 25 (Tinseth) Refermentacja rezerwa 2,4 litra (glukoza 7g/l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 36. Iunga Ale, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 11Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody i dodatki słód pilzneński 4,0kg Chmiele Iunga 100g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po Kv2.1) Zacieranie - całość wsypana do 13l wody 55ºC - 65 minut w 64-65ºC - 10 minut w 68ºC - 10 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~29l 9BLG Chmielenie Czas gotowania 80 minut (bardzo mocno) - 60 min 50g chmielu Iunga - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego - 1 min 50g chmielu Iunga Fermentacja 7 dni burzliwa, 12-16°C 14 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 20,7 litra. IBU 57 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 37. Jasne MiniKegowe v1.0 (Jasne), gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 9,5Brzeczka nastawna w litrach: 28 Słody i dodatki słód pilzneński 3,4kg słód caraamber 0,1kg cukier 0,3kg Chmiele Marynka 40g Lubelski 40g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po IA) Zacieranie - całość wsypana do 11l wody 55ºC - 60 minut w 62-65ºC - 10 minut w 71-73ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~30l 7BLG Chmielenie Czas gotowania 90 minut - 60 min 20g chmielu Marynka - 30 min 20g chmielu Marynka i 10g chmielu Lubelski - 10 min płaska łyżka mchu irlandzkiego - 1 min 30g chmielu Lubelski + cukier Fermentacja 7 dni burzliwa, 12-16°C 7 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 2, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 33 (Tinseth) Refermentacja glukoza 5g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 38. Amerykańska Cytryna (Citra Pale Ale), gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 12,5Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody i dodatki słód pale ale 5,0kg Chmiele Warrior 20g Citra 45g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 15l wody 68ºC - 90 minut w 66-68ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 9,5 BLG Chmielenie Czas gotowania 120 minut (bardzo mocno) - 60 min 20g chmielu Warrior - 20 min 15g chmielu Citra - 1 min 30g chmielu Citra Fermentacja 7 dni burzliwa, 16-20°C 10 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 3,5, zabutelkowałem 24 litrów. IBU 44 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7,5g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) 39. EngIPA, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 12,5Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody i dodatki słód pale ale 5,0kg słód caraamber 0,1kg Chmiele Boadicea 20g Pilgrim 90g + 30g Progress 50g + 50g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka Zacieranie - całość wsypana do 15l wody 68ºC - 120 minut w 64-68ºC - podgrzanie do 77-78 ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10 BLG (~30 litrów) + na cienkusz (~18 litrów) Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 20g chmielu Boadicea - 40 min 10g chmielu Pilgrim i 30g chmielu Progress - 20 min 20g chmielu Progress - 10 min 30g chmielu Pilgrim - 1 min 50g chmielu Pilgrim Fermentacja 10 dni burzliwa, 16-20°C 10 dni cicha, 16-20°C, 3 dni chmielenie na zimno 30g chmielu Pilgrim i 50g chmielu Progress Rozlew BLG końcowe 3, zabutelkowałem 23,5 litra. IBU 58 (Tinseth) Refermentacja glukoza 6g/l. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) 40. Chmielowy Cytrus (APA), gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 13Brzeczka nastawna w litrach: 27 Słody i dodatki słód pale ale 5,0kg słód caraamber 0,1kg Chmiele Warrior 10g Citra 25g Amarillo 25g Chinook 25g Centennial 25g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po CPA) Zacieranie - całość wsypana do 15l wody 72ºC, temperatura całości 64ºC - dolane 3l wrzątku, temperatura całości 69ºC (w tym 18l cienkusza 2 BLG po EIPA) - 100 minut w 69ºC (start) do 65ºC (koniec) - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10 BLG (~32 litrów) Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 10g chmielu Warrior - 20 min po 8g chmieli Citra, Amarillo, Chinook i Centennial - 1 min po 17g chmieli Citra, Amarillo, Chinook i Centennial Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 35 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7,5g/l. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) 41. Hoppy Pale Ale, gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 12Brzeczka nastawna w litrach: 28 Słody i dodatki słód pale ale 5,0kg resztki rezerw z warek 34. i 35. (1l ~13 BLG) Chmiele Boadicea 50g + 30g Pilgrim 50g + 30g Progress 70g + 30g Drożdże Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po EIPA) Zacieranie - całość wsypana do 15l wody 73ºC, temperatura całości 64,5ºC - 25 minut w 64,5ºC - dolane 4l wrzątku, temperatura całości 69ºC - 95 minut w 69ºC (start) do 66ºC (koniec) - dodanie resztek rezerw - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 10 BLG (~32 litrów) + na cienkusz (~18 litrów) Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 10g chmielu Pilgrim - 30 min 20g chmielu Progress - 20 min 50g chmielu Progress - 5 min 20g chmielu Pilgrim i 50g chmielu Boadicea - 1 min 20g chmielu Pilgrim Fermentacja 10 dni burzliwa, 13-18°C 9 dni cicha, 16-20°C, 5 dni chmielenie na zimno po 30g chmieli Pilgrim, Progress i Boadicea Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 25,5 litra. IBU 44 (Tinseth) Refermentacja glukoza 6g/l. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Miała wyjść jaśniejsza ta AIPA i nieco lżejsza, ale słód karmelowy dał znacznie lepszy efekt niż w Czerwonym Alternatywnie Pszenicznym, które wyszło pomarańczowe. 42. Czerwony Indianin (RAIPA), gr000by Fermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (BLG): 15Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody i dodatki słód pale ale 5,0kg słód karmelowy 30 1,0kg Chmiele Warrior 20g Citra 30g Amarillo 25g Chinook 25g Centennial 25g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po CC) Zacieranie - całość wsypana do 15l wody 73ºC, temperatura całości 63ºC - 30 minut w 63ºC (start) do 62ºC (koniec) - dolane 4l wrzątku, temperatura całości 67ºC (w tym 18l cienkusza 2 BLG po HPA) - 90 minut w 67ºC (start) do 64ºC (koniec) - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania 12 BLG (~32 litrów) + na cienkusz (~11 litrów) Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 20g chmielu Warrior - 20 min 30g chmielu Citra i 25g chmielu Chinook - 1 min po 25g chmieli Amarillo i Centennial Fermentacja 10 dni burzliwa, 13-18°C 7 dni cicha, 16-20°C Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 24 litry. IBU 66 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7,5g/l. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 No i zrobiło się ciepło, w nocy temperatura w fermentatorni (kotłownia) nie spada już poniżej 13 stopni, a w dzień bywa że dochodzi do 19 stopni, więc zmieniam nieco plany warzelne. Hybryda z kukurydzą na US05 wylatuje na kolejny sezon (jako lager z kukurydzą), gęstwa US05 trafi w 2 porcjach do lodówki, to samo stanie się z gęstwą S04 po Polskie Ale (Zapychacz), tak jakby naszło mnie na jakieś szybkie piwo przed latem. Belgi tak jak były, tak będą, a dołączy do nich kwas chlebowy, albo nieudolne próby naśladowania go, ale to wyjdzie w praniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się