gr000by Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) 64. Polski Chmiel Power (PCP), gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 13,5 Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody i dodatki słód pilzneński 5,0kg słód monachijski I 1,0kg Chmiele Iunga 50g Marynka 50g Sybilla 100g Lubelski 100g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (płukana gęstwa po ZBC) Zacieranie - całość wsypana do 24l wody 20ºC - 50 minut w 64-66ºC - 10 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~36 litrów około 10 BLG – poszło 30 litrów wody Chmielenie Czas gotowania 90 minut (bardzo mocno) - 60 min 50g chmielu Iunga - 40 min 50g chmielu Marynka - 20 min 50g chmielu Sybilla + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 0 min 50g chmielu Lubelski i 50g chmielu Sybilla (po schłodzeniu do 90°C ) Fermentacja brzeczka schłodzona do 14°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą 14 dni burzliwa, 13-18°C 14 dni cicha, 18-20°C + chmielenie na zimno 50g chmielu Lubelski + 4g kwasu L-askorbinowego 14 dni cicha, 18-20°C Rozlew BLG końcowe 2, zabutelkowałem 22,5 litra. IBU 85 (Tinseth) Refermentacja cukier 7g/l + 2g kwasu L-askorbinowego na warkę. Warka w niecałe 7 godzin. Poszły na nią resztki monachijskiego z Malteurop, piwo po wysładzaniu mętne jak Chmielowa Czternastka i ciut niższa niż planowana wydajność (59 zamiast 62%). Jedyne co pociesza to rewelacyjnie zapowiadające się piwo na dużej ilości polskich chmieli. Gęstwa już zapowiada się solidnie, zdecydowałem, że nie będzie płukana przed porterem. Zabutelkowałem warki 60. Chmielowa Czternastka i 61. Niekomunistycznie Czerwone za jednym podejściem, to drugie nie jest tak ejlowe jak przy przelewaniu na cichą. Gęstwa po 63. Brązowy Dym dostanie jeszcze jedną szansę - po solidnym płukaniu trafi do piwa z wysłodzin porterowych. 62. Złota Bomba Chmielowa trafiła na cichą z dodatkiem chmieli (po 10g Amarillo, Chinook, Centennial i Summit) wrzuconych luzem, więc za tydzień zleję je ponownie żeby zmniejszyć ilość chmielin. Po otwarciu fermentatora pachnie obłędnie . Na koniec sezonu chcę sprawdzić jeszcze ostatnią recepturę bazową i w kolejnym sezonie nie będę już eksperymentował z piwami, tylko robił to co mi najbardziej smakowało. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 (edytowane) 65. Polski Porter Bałtycki Imperialnie Nachmielony (hybryda PB z RIS), gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 27 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody i dodatki słód pilzneński 2,0kg [A] + 4,0kg słód monachijski I 2,0kg [A] słód imperial 1,0kg [A] słód caramunich II 1,0kg słód caraaroma 1,0kg słód caraamber 0,25kg słód special B 0,5kg słód kawowy 500 0,25kg [A] słód czekoladowy 400 0,5kg [A] słód carafa I 0,1kg [A] słód carafa II 0,1kg [A] słód carafa III 0,1kg [A] płatki jęczmienne błyskawiczne 1,0kg [A] Chmiele Iunga 50g Marynka 50g Lomik 50g Sybilla 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (duża gęstwa po PCP) Zacieranie A – słody jasne, palone i płatki - całość 7,05kg wsypana do 21l wody 20ºC - 80 minut w 64-66ºC - podgrzanie do 76-78ºC, 5 minut przerwy - wysładzanie 20l wody 78ºC, odebranie brzeczki przedniej do wygotowania (15,5 BLG, 20 litrów) - wysładzanie wodą 78ºC, wysłodziny (5 BLG, 25litrów) do dalszego zacierania, cienkusz do kolejnego wysładzania (2 BLG, 15 litrów) Zacieranie B – słody jasne i karmelowe - całość 6,75kg wsypana do 25l wysłodzin 5 BLG 50ºC - 50 minut w 64-66ºC - 20 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 76-78ºC, 5 minut przerwy - wysładzanie 15l cienkuszu 2 BLG 78ºC, odebranie brzeczki przedniej do wygotowania (19 BLG, 20 litrów + 14 BLG, 4 litry) - wysładzanie 15l wody 78ºC na cienkusz – uzbierałem 14 litrów około 10 BLG Chmielenie Czas gotowania pierwszej brzeczki przedniej 240 minut (bardzo mocno) Czas gotowania całości 150 minut (bardzo mocno) - 60 min 50g chmielu Iunga - 40 min 50g chmielu Marynka - 15 min 50g chmielu Lomik i 50g chmielu Sybilla + duża łyżka mchu irlandzkiego Fermentacja brzeczka schłodzona do 20°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą 28 dni burzliwa, 16-22°C 21 dni cicha, 18-20°C + 40g płatków dębowych amerykańskich mocno pieczonych + 150ml 1:1:1 brandy, bourbona i starki domowych Rozlew BLG końcowe 7,5, zabutelkowałem 21,7 litra. IBU 58 (Tinseth) Refermentacja glukoza 7,5g/l w postaci roztworu 30 BLG. Bardzo pracochłonna warka, zajęła cały wczorajszy dzień. Wystartowałem około 10 i skończyłem przed 22. Pierwszy zacier zatarł się bardzo ładnie, ale miałem problemy z filtracją i wysładzaniem, musiałem opróżnić filtrator i zrobić drugie podbicie - stąd niski ekstrakt wysłodzin do drugiego zacierania. Drugi zacier poszedł bezproblemowo, filtracja i wysładzanie też. Pierwsza brzeczka przednia gotowała się długo, później po dolaniu drugiej brzeczki gotowałem tylko do uzyskania ekstraktu (około 25 BLG), który dobije do 27 BLG po chmieleniu. Po chmieleniu i schłodzeniu zlewałem syrop o kolorze smoły i pięknym zapachu. Mam nadzieję, że dwulitrowa gęstwa (niepłukana) US-05 przerobi całość bez problemów. 27 BLG na starcie to jednak sporo pracy, zacierając na jeden raz lub bez wykorzystania wysłodzin musiałbym gotować kilka godzin dłużej. Wydajność uzysku samej brzeczki 52,4%, z uwzględnieniem cienkusza na dzisiejsze piwo 62,3%. W międzyczasie zdążyłem jeszcze zabutelkować 62. Złotą Bombę Chmielową i przelałem 64. Polski Chmiel Power na cichą z dodatkiem Lubelskiego i witaminy C. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez gr000by Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 (edytowane) 66. Czarne Chmielowe, gr000by Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (BLG): 15,5 Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody i dodatki słód pilzneński 4,0kg słód black 0,1kg Chmiele Sybilla 50g Lomik 50g Lubelski 70g Marynka 80g Saaz 50g Drożdże Fermentis Safale US-05 1 paczka (gęstwa po BD) Zacieranie - całość wsypana do 16l wody 20ºC (w tym 14l cienkusza 10 BLG po porterze) - 40 minut w 64-66ºC - 20 minut w 70-73ºC - podgrzanie do 77-78ºC, 5 min przerwy - wysładzanie wodą 78ºC do uzyskania ~32 litrów około 12,5 BLG – poszło 30 litrów wody Chmielenie Czas gotowania 75 minut (mocno) - 60 min 50g chmielu Sybilla - 20 min 20g chmielu Lomik - 10 min 30g chmielu Lubelski i 30g chmielu Lomik + płaska łyżka mchu irlandzkiego - 5 min 80g chmielu Marynka - 1 min 40g chmielu Lubelski i 50g chmielu Saaz Fermentacja brzeczka schłodzona do 22°C, wlana na gęstwę, fermentator przeniesiony na burzliwą 28 dni burzliwa, 16-22°C 14 dni cicha, 18-20°C Rozlew BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 22,5 litra. IBU 34 (Tinseth) Refermentacja cukier 7g/l. Piwo na cienkuszu po porterze, na niepłukanej gęstwie mocniej estrowych US-05 po 63. Brązowy Dym. Gdyby nie luźne podejście do tematu czasu, warzenie zajęłoby nie 7,5 godziny a tylko 6. Piwo jest solidnie dowalone chmielem, skończyłem wszystkie zapasy/resztki chmieli polskich i czeskich z tego sezonu. Podobnie ze słodów pozostało mi tylko 10kg pilzneńskiego. Jak uzupełnię zapas surowców to zrobię jeszcze 3 warki w stylu około AIPA i AW, a jeżeli się nie mylę to wszystkie butelki będą pełne na koniec sezonu. Według relacji domowników, porter wystartował jeszcze wczoraj przed północą, czyli drożdże potrzebowały około 2 godziny na start - potworki... Edytowane 28 Czerwca 2020 przez gr000by Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zabutelkowałem wszystkie rozpoczęte warki. Dzisiaj jako ostatni w butelki trafił porter, smakuje wyśmienicie, pozostaje czekać na to aż się nagazuje (zrobię kontrolę na dwóch butelkach testowych za 4 tygodnie i później za kolejne 8 tygodni) i ułoży. Po testach smakowych czuję lekki brak wędzonki w Brązowym Dymie, gdzie całość jest genialna. W kolejnym sezonie powtórzę z wyższą zawartością słodu wędzonego. Ostatnie 3 planowane na ten sezon warki zrobię po wakacjach, jak temperatura trochę spadnie i będę w stanie fermentować je poniżej 22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Pierwszy test tegorocznego porteru bałtyckiego 27 BLG - jest ciekawie. Lekko słodkawy, dość lekki w smaku jak na portery, dominuje słodycz i czekolada, jest przyjemna kawa i karmel, chmiel pojawia się w tle. Czuć wyraźnie dodatek płatków dębowych i trunków dębionych, piwo pije się bardziej jak likier niż piwo. Nagazowanie po miesiącu jest minimalne (wyczuwalne na języku), ale piana jest tylko przez chwilkę po nalaniu, może za kolejne 2-3 miesiące nieco się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 20 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 Lecą pierwsze testy piw z IV sezonu (2019/20). 59. Kukurydziane Ekstraktowe. Lekkie, prawie koncernowe piwo do picia. Ma coś wspólnego z Coroną i tego typu piwami. Wchodzi gładko, nie narzuca ani słodowości ani chmielowości. Receptura powinna jednak dostać trochę więcej chmielu i pasowałoby zrobić dolną fermentację na W34/70. 61. Niekomunistycznie Czerwone. Czerwone piwo, przyjemnie słodowe, chmiel w tle, minimalnie za mało nagazowane i bardzo gładko wchodzące. Następnym razem spróbuję je jako 13tkę na W34/70. 63. Brązowy Dym. Bardzo brązowe, lekkie piwo z nutą wędzoną. Wędzonka jest w sam raz przy 15-20°C, przy 10°C już jest tylko w tle, a podczas warzenia pachniało przepięknie. Przy następnym podejściu dałbym więcej słodu wędzonego i zwiększył ekstrakt do 12 BLG. Muszę zreorganizować warzelnię i magazyn. Mam surowce na 3 warki amerykańców, ale najpierw muszę zredukować zapasy piwa w butelkach. Dodatkowo, chcę zmienić proces warzenia tak, żeby warząc w garze 40l, korzystając z dodatku ekstraktu jasnego pod koniec chmielenia i dolewając później wody do fermentatorów mieć 2 fermentatory po 23-27 litrów piwa. Zostaje jeszcze opcja wymiany gara na 50l, tak żeby nie przerabiać mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się