vpatyk Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Mam kilka pytań odnośnie produktu jak w temacie: np http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/ekstrakty_slodowe/plynne/ekstrakt_kukurydziany_1_7_kg 1) Czy ktoś się orientuje, czy produkt jest bezglutenowy? (niby 100% kukurydza, ale jak robiony na tych samych maszynach, to prawdpodobnie odpada) 2) Czy jest on jeszcze produkowany (bo na stronach WESA już go nie ma, a w sklepach piwowarskich już niedostępnylub na wczerpaniu) 3). Czy można go użyć zamiennie do płynnego ekstraktu słodowego jasnego z WES np: 2 x 1,7 kukurydziany + 40 marynki i 40g Lubelskiego i czy takie napój będzie wogóle "pijalny" Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cel w/w pytań oczywiście jest jeden- zrobić piwo bezglutenowe z ekstraktów (o ile to wogóle możliwe). Ewentualnie jakieś inne sugestie odnośnie ekstraktów, których moznaby użyć do uwarzenia piwa bezglutenowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 W dziale "Receptury" jest temat o piwie bezglutenowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Czy bezglutenowe to musisz zapytać w WESie, robiłem na 100% kukurydzianym ale dupy nie urywało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Sprawa jest dla mnie bardzo ważna, bo od niedawna zaczałem zabawę z warzeniem- uwarzyłem 2 warki z puszek, 6 z ekstraktów i już chciałem się zabrać za zacieranie, ale kilka dni temu dowiedziałem się, że na 90% jestem uczulony na gluten. Z uwagi na zupełny brak doświadczenia z zacieraniem i dość skomplikowaną procedure warzenia piwa bezglutenowego (o czym oczywiście czytałem w tematach prztoczonych przez jimmyego) stwierdziłem, iż spróbuję z tym ekstraktem kukurydzianym. Anteks bardzo proszę o opisanie twoich doświadczeń z warzenia- bo mam świadomość że piwo nie będzie idelane, ale chyba tylko takie mi zostanie, a w końcu człowiek nie wielbłąd... Dlatego bardzo mi zależy na uzskaniu jak najwiekszej wiedzy na temat warzenia z tych ekstraktów- jak nie będzie dawało rady to trzeba będzie zacząć warzyć w inny sposób. Jeśli ktoś ma również jakikolwiek doświadczenia z warzeniem ze 100% kukurydze - pomóżcie. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wysoki Niski Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 2) Czy jest on jeszcze produkowany (bo na stronach WESA już go nie ma, a w sklepach piwowarskich już niedostępnylub na wczerpaniu) Ze dwa tygodnie temu byłem w Starowarze. Mieli na półce ekstrakt kukurydziany. Tu masz link: http://destylacja.com/pl/p/Ekstrakt-kukurydziany-1%2C7-kg/1721 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 w TB ostatnio kupowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Odsyłam do tego wątku http://www.piwo.org/...we/page__st__40 Do ekperymentów z zasypem na bazie grysiku kukurydzianego, słodu owsianego, ryżu i użyciem enzymów trochę się zraziłem po pierwszej próbie i chwilowo sobie odpuściłem ale jak wrócę do tematu do tam znać. Z perspektywy czasu myślę że dałbym 3 puszki na 20litrów. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Pieslav Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się