Przem0 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zaczynam moje zapiski Może będzie ciekawiej zaczynając od R.I.S. ' a Warka # 34 R.I.S. 28 Blg Zasyp: 4,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 4,50 kg Pilzneński (3,2 EBC) 0,70 kg Carafa III (Weyermann) (1034,3 EBC) 0,50 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 0,45 kg Special B Malt (354,6 EBC) 0,25 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) 0,25 kg Castle Malting Biscuit (50,0 EBC) 0,25 kg Czekoladowy jasny 400 (350,0 EBC) 0,25 kg Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC) 0,10 kg Fawcett Pale Chocolate (630,0 EBC) Zacieranie: - 70* , 90 minut Gotowanie 80 minut Chmielenie: - Tomahawk FWH - 30 g - Tomahawk gotowanie 60 minut - 40g Drożdże - gęstwa s-04 po ESB Fermentacja: Planuje 3 tygodnie burzliwej i jakieś 4 miesiące w szklanym balonie z płatkami dębowymi. Po pięciu dniach fermentacji Blg zeszło do 11,2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 No wreszcie , oczywiście wszystkie poprzednie warki uzupełnisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Złodziejki ukradli mi laptopa:/ Będzie trudno z pamięci !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Warka # 35 Kölsch 12 BLG 4 kg Pilzneński Bruntal 0,6 kg Monachijski Typ 1 0,35 kg Pszeniczny Zaczieranie: - 52* 10 minut - 64* 55 minut -72* 20 minut - 78* mash out Gotowanie 80 minut Chmielenie: - 10 g Perle, Magnum 5g FWH 80 Minut - 10g Perle 30 minut -5g Perle 1 minuta Drożdże - Wyeast Labs 2565 KOLSCH mnożone na mieszadle 700ml 2 tygodnie fermentacji burzliwej 3 dni cichej z dodatkiem żelatyny Zabutelkowane 23 litry, nagazowanie 2,5 v. Edytowane 21 Maja 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Warka # 36 ALT 13 BLG Zasyp: - pilzneński Bruntal 3 kg - monachijski typ 1 1,5 kg - caramunich typ 1 0,3 kg - caramunich typ 2 0,15 kg - carafa typ 3 50g Chmielenie: - 20g FWH 80' Perle - 20g 60' Perle - 20g 30' Perle - 5g 0' Perle Drożdże Kolsch 2565 . Fermentowane w 16 stopniach przez 12 dni. Przelane na cichą na 5 dni, po schłodzeniu do 5 stopni walna żelatyna na 3 dni. Poziom nagazowania 2,4 V. Świeże piwo było zbyt słabo ułożone. Po 6 tygodniach w butelkach jest lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 18 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Saison uwarzony wspólnie z Pepek84 dnia 16.07 40L, 13,5 BLG, 27,6 IBU, Zasyp: - pilzneński Bruntal 6,4 kg - pszeniczny 0,8 kg - karmelowy Crystal Castle Malting 0,48 kg - cara-pils 0,32 kg - Biscuit Castel Malting 0,25 kg - Abbey Castel Malting 0,25 kg Chmielenie : - 60g FWH 60' Hallertau - 30g 30' Hallertau - 20g Curacao ok 3' - 0,5l Miód Akacjowy 1' - 10g 0' Cascade DE Drożdże: Weyast 3711 French Saison z karuzeli 0,8 l. Całość podzielona na dwa fermentory. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Warka # 37 American Wheat 11,5 BLG 24L, 19 IBU, Wydajność 80%. Zasyp: - pilzneński Bruntal 2kg - pszeniczny 2kg - płatki żytnie 0,4 kg - monachijski typ 1 0,25 kg - płatki ryżowe 0,25 kg Zacieranie w 67 stopniach 90 minut, mash out 78 10 minut. Chmielenie: - 10g Chinook FWH 70' - 10g Centennial 10' - 20g Centennial 0' Drożdże Kolsch 2565 przełożone z wiadra po ALT. Fermentacja w 16 stopniach, przed rozlaniem schłodzone do 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Warka # 38 AIPA BLG 14, warzone 13.06.2014 26L, 48 IBU, wydajność 82%. Zasyp: - pilzneński Bruntal 4,5kg - monachijski typ 1 0,9kg - cara-pils 0,25kg - karmelowy 30 0,25kg Zacieranie: 20 minut w 50 stopniach, 75 minut w 66 stopniach, mash out 10 minut w 78. Chmielenie: - 10g Centennial FWH 80' - 15g Centennial 60' - 30g Centennial 15' - 30g Centennial 5' - 30g Centennial 1' - 40g Centannial chmielenie na zimno 4 dni Drożdże s04 gęstwa. Fermentacja 11 dni w 16 stopniach, cicha 4 dni w 12 stopniach, przed rozlewem schłodzone do 7 stopni. Poziom nagazowania 2,3v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Warka # 39 Brown Ale 12,5 BLG, 24l, 25 IBU, 38 EBC, wydajność 80% Zasyp: - Pale Ale 4kg - Biscuit 0,25kg - Cara Gold 120 0,25kg - płatki owsiane 0,25kg - Crystal 150 0,20kg - czkoladowy1200 0,1kg - czekoladowy 400 0,1kg Chmielenie: - 30g Fuggle FWH 60' - 20g EKG 15' Drożdże gęstwa s04. Fermentacja 14 dni w 16 stopniach, przed rozlewem schłodzone do 7 stopni. Nagazowanie 2v. Piwo po trzech tygodniach w butelkach mętne.Aktem desperacji otworzyłem każdą i wlałem po 3ml żelatyny wcześniej rozpuszczonej w wodzie. Po tym zabiegu piwo jest klarowne ale trudno przelać bez osadu do szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się