Ben3dikT Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam, Mam piwo na cichej fermentacji juz 2 tygodnie, miałem go dzisiaj zabutelkować ale nie miałem czasu a jutro wyjeżdzam na tydzień, nic się nie stanie jak piwko poleży jeszcze tydzień na cichej ? dodam że chmieliłem też na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 No z tym chmielem to tak średnio - generalnie większość osób chmieli na zimno na ostatnie 4-5 dni - potem z chmielu do piwa przedostają się "trawiaste" posmaki, które nie do końca są pożądane. Poza tym chodzi też o to, żeby w butelkach zamknąć właśnie ten aromat z chmielenia na zimno... A jak chmieliłeś? Wsypałeś luzem czy w jakimś woreczku/pończosze? Taki worek możesz po prostu wyjąć... tak czy siak szkoda tych chmielowych aromatów - najlepiej byłoby rozlać do butelek i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 No z tym chmielem to tak średnio - generalnie większość osób chmieli na zimno na ostatnie 4-5 dni - potem z chmielu do piwa przedostają się "trawiaste" posmaki Być może i tak jest natomiast na pewno nie jest to reguła. Ja chmielenie na zimno przeprowadzam zawsze w kegu i zanim podłącze do wyszynku to keg (razem z chmielem) leży dość długo (ostatnio blisko 3 miesiące - chmiel fuggle) i nie czułem "posmaku trawiastego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Widziałem kilku piwowarów którzy chmielą ponad 5 dni i nie mają tych trawiastych posmaków, nie przyjmowałbym tego jako pewnik. Wg mnie nic strasznego się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Dokładnie, zdania co do czasu chmielenia na zimno są podzielone. Nadal jednak pozostaje kwestia tych ulotnych aromatów, które z czasem znikają nawet z już zabutelkowanego piwa - jestem pewien, że im dłużej będzie to stać w wiadrze na cichej, tym więcej tych aromatów po prostu uleci. Oczywiście tragedii żadnej to nie spowoduje, ot piwko może być mniej aromatyczne niż się spodziewasz (choć wiem dobrze, że na samym początku to nie jest aż tak istotne i łatwe do wyłapania - wystarczy, że wyjdzie po prostu dobre piwo ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 jestem pewien, że im dłużej będzie to stać w wiadrze na cichej, tym więcej tych aromatów po prostu uleci Jesteś pewien bo sprawdziłeś to osobiście na kilku(nastu) warkach i opisujesz swoje doświadczenia, czy jesteś pewien bo wyczytałeś coś na forum i tak ci się wydaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Jestem pewien, bo to naturalne zachowanie dla każdego aromatu - w naturze nie ma cudów, chyba że ty w takie wierzysz - twoja sprawa. Skoro ulatuje z butelek, to nie uleci z nieszczelnego wiadra, tak? Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się