Maszat Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam, mam juz za sobą dobre 15 wątek ale dzis podczas rozlewu zdążyło sie cos dziwnego. Rowno 2 tyg. temu uważyłem wędzone piwko 16 blg górnej fermentacji. Mam szczelny fermentor i juz dobre 5 dni w rurce nic sie nie dzialo. Gdy otworzylem fermentor moim oczom ukazala sie lekko zbita piana a piwo bylo dość mocno nagazowane, tworzyla sie spora ilość piany. Mialem go nie pakować do butelek jednak końcowe blg rowne 3 skusilo mnie do butelkowania a teraz po nocy spac nie mogę . Czy możecie cos doradzić lub mieliście podobna sytuacje?. Dodam ze byly to drozdze us 05 które byly zostawione na 14 dniowa burzliwa fermentację w pokoju 20 st. Sent from my RM-941_eu_poland_912 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Skoro nikt nie odpowiada, to ja napiszę. Skoro piwo było na na US-05 to możesz spać spokojnie. Praktycznie u wszystkich zostawiają do końca czapę na piwie. Sam się zdziwiłem, jak po 3 tyg miałem pianę. Ale wszystko było OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareceksz Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Piwo na US-05 dobrze jest przelać na cichą. Dwa dni temu zlewałem swoje i po jedenastu dniach burzliwej piwo miało pianę jak w drugim dniu. Teraz, mimo że jeszcze bulka, to już widać ładne lustro i zaczyna się klarować. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez mareceksz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) U mnie było to samo, jednak tylko w jednym z dwóch piwek. Pierwszy był Robust Porter 15blg, stał na burzliwej 14 dni - po tym czasie piana opadła (po ok. 12 dniach). Trochę go przetrzymałem za długo właśnie z tego powodu, że cały czas miałem obfitą pianę - potem uświadomiłem sobie, że burzliwa na dobre skończyła się po ~7 dniach. Później, na gęstwie z RP, poszła AIPA - brzeczka zlana bezpośrednio na całą gęstwę po Robuście, więc drożdże zaczęły szaleć w przeciągu kilkudziesięciu minut. W zasadzie po 2-3 dniach było już po krzyku, ale piwo przetrzymałem na burzliwej 11 dni. Piana była do samego końca. Jest jednak bardzo ważna rzecz, o której trzeba napisać - mimo, iż wydaje nam się, że f. burzliwa już się zakończyła a piana utrzymuje się jeszcze jakiś czas po fermentacji, oba piwa dofermentowały mi na cichej jeszcze o 0,5-1Blg! Po tym doświadczeniu wiem jedno - będę starał się praktycznie zawsze zlewać piwa na US-05 na cichą. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Fermentacja cicha to etap aktywności drożdży, a nie proces przelania z wiadra do wiadra. Po burzliwej zawsze następuje fermentacja cicha, podczas której piwo mimo że nie wygląda na takie (może nie mieć piany, być klarowne itp.) to dofermentowuje resztkę cukrów. Dlatego gdy nam się wydaje że można je butelkować, zawsze lepiej zostawić piwo w spokoju na jeszcze tydzień Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Ok dzięki za odp. Ja wiele piw robiłem na us-05 i pierwszy raz miałem taką sytuację. Pozostaje mi spokojnie czekać a za 7 dni sprawdzę jedną buteleczkę jak to wygląda . Nie wiem po jakim czasie właściwie mógłbym się spodziewać granatów, myślę że koło 2-3 tyg jak nagazowanie będzie w normie to będę spał bez obawy o moją piwnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się