mat Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich Mając na stanie gęstwę ( jaką? czytajcie dalej trzecie pokolenie) postanowiłem troszkę poeksperymentować jak to mam w zwyczaju A mianowicie postanowiłem uwarzyć klasyczne CDA..... ktoś pewnie pomyśli, gdzie tu eksperyment. Klasyczne CDA, nic nadzwyczajnego. Wszystko wydaje się jak najbardziej na miejscu, gdyby nie to, że postanowiłem fermentować piwko drożdżami WLP500 (Belgian Abbey). Nie wiem czy eksperyment wypali, zapowiada się bardzo ciekawie. Przeglądając polskie fora piwowarskie, aż dwa, wnioskuję, że może to być to pierwsze Belgian Black IPA uwarzone w Polsce, albo jedne z niewielu . Co do zasypu i chmielenia wygląda toto następująco: Skład: - Słód Pale Ale 5 kg - Słód Carafa II Special 0,5 kg - Słód Crystal 150 EBC 0,5 kg - Słód Victory 0,3 kg - Chmiel Iunga 60 g - Chmiel CTZ 45 g - Chmiel Galaxy 45 g - Drożdże WLP500 Trappist Ale (cała gęstwa (uprzednio przemyta) po Belgian Dubbel IPA. Trzecie pokolenie.) Zacierania "na wytrawnie". 64C -> 50 min. 72C -> 15 min. -> podgrzewając zacier do wygrzewu, dodałem słód Carafa II Special 78C -> 5 min. Chmielenie: 60' -> Iunga 40 g 30' -> Iunga 20 g 0' -> CTZ 20 g oraz Galaxy 20 g Piwo na cichą fermentację podzielę na dwie równe części (po ok 10 l). Każda trafi do osobnego baniaka plus 25 g CTZ do pierwszego oraz 25 g Galaxy do drugiego. Co sądzicie o takie eksperymencie? Może ktoś z was wcześnie uwarzył coś podobnego? Aha, byłbym zapomniał. OG = 15 blg. Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Za dużo karmelowego, będzie ciężkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Warka już poczyniona:). Scooby w swoim CDA własnie daje 0,5 kg karmelowego. Ponoć piwko jest bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Niestety piwko się przegazowało Edytowane 22 Czerwca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 W smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Na razie się nie wypowiem. Nie miałem kiedy dokładnie zdegustować (urlop), a teraz troszkę mnie poskładało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 czekamy ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 No i co wyszło z tego eksperymentu? Przegazowane piwo dość łatwo można odgazować, jeśli mamy trochę czasu i chęci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Jedno komercyjne belgian black ipa piłem i sama koncepcja takiego piwa bardzo mi odpowiada. Tak mała ilość chmielu przebiła się w ogóle przez te wszystkie karmele, paloności i drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Co to było konkretnie za piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Unholy Monk z browaru Summer Wine. Pierwsza butelka mi weszła znakomicie, jak piłem kolejną to już aromat chmielowy zdążył osłabnąć więc czuję spory niedosyt. Warzę teraz na belgach, jak mi się nie wda żadna infekcja w kolejnych warkach, to w październiku spróbuję uwarzyć coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się