mpolak154 Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Witam was. Kupiłem niedawno ten zestaw http://twojbrowar.pl...-ale13blg.html. Warzyłem go 26 kwietnia. Fermentor z 25 l stoi w temp ok 19 ~ 21 °C. I nie wiem dlaczego nie było takiej piany jak zawsze tylko jest taka warstwa gęsta drożdży na powierzchni. Nie wiem czy przelać na cichą, czy poczekać do soboty aż drożdże opadną jeśli opadną bo się na to nie zanosi. Drożdże to danstar BRY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) ja bym jeszcze poczekał, burzliwa nie była zbyt burzliwa jak widać.... Edytowane 6 Maja 2014 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 U mnie danstar bry (ostatnia saszetka wyrwana z TB z terminem do kwietnia) zrobiły masakrę w aipie - gruba, "bitośmietanowa" piana, trochę wyszły z fermentatora który stał w temperaturach 13-16 stopni a piana opadła w okolicy końca drugiego tygodnia dopiero, więc zostawiłbym to w spokoju i 17 maja zabutelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Raczek no właśnie mnie to zdziwiło, bo iipa na tych drożdżach fermentowała w temp 9°C I piana była bardzo duża, a teraz te same drożdże fermentor w temp (wczoraj było 20 ) i zbita gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 A do ilu BLG ten "diabeł tasmański" zjechał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Szczerze to nie wiem bo nie mierzyłem teraz.przed fermentacją było 13° BLG. Sprawdzę w sobotę aktualnie jestem w trasie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Sprawdziłem wczoraj, jest 3 °Blg. I drożdże nie opadły, więc przelałem na cichą, jest trochę mętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się