Skocz do zawartości

Tasmanian Red Ale z twójbrowar.pl


Rekomendowane odpowiedzi

Witam was. Kupiłem niedawno ten zestaw http://twojbrowar.pl...-ale13blg.html. Warzyłem go 26 kwietnia. Fermentor z 25 l stoi w temp ok 19 ~ 21 °C. I nie wiem dlaczego nie było takiej piany jak zawsze tylko jest taka warstwa gęsta drożdży na powierzchni. Nie wiem czy przelać na cichą, czy poczekać do soboty aż drożdże opadną jeśli opadną bo się na to nie zanosi. Drożdże to danstar BRY

post-8738-0-09287500-1399400910_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie danstar bry (ostatnia saszetka wyrwana z TB z terminem do kwietnia) zrobiły masakrę w aipie - gruba, "bitośmietanowa" piana, trochę wyszły z fermentatora który stał w temperaturach 13-16 stopni a piana opadła w okolicy końca drugiego tygodnia dopiero, więc zostawiłbym to w spokoju i 17 maja zabutelkował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczek no właśnie mnie to zdziwiło, bo iipa na tych drożdżach fermentowała w temp 9°C I piana była bardzo duża, a teraz te same drożdże fermentor w temp (wczoraj było 20 ) i zbita gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.