szejk Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Właśnie gotuje się: [media] [/media] Warka 005 - Kamikaze - Rice India Pale Ale 14,5 BLG ZASYP: Pilzneński - 3,77 kg Pale Ale - 1,16 kg Pszeniczny - 0,26 kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 1,26 kg ZACIERANIE: 15 min - 52 st. 50 min - 68 st. 30 min - 72 st. podgrzanie do 78 st. i filtracja GOTOWANIE: 80 min 35 g Chinook - FWH 5 g mech irlandzki - 15 min 25 g Mosaic - 10 min 15 g Centennial - 0 min 15 g Centennial - na 85 st. Do fermentora trafiły 24 litry brzeczki w temperaturze ok 17 - 18 st. Zadane świeżo uwodnione US-05. 21.06 - fermentacja łaskawie ruszyła 27.06 - piwo przelane na cichą, dodane 70 g Centennial. Zeszło do 4 BLG. Gęstwa zebrana, pójdzie na American Wheat 9.07 - piwo rozlane z użyciem 65 g cukru. 22,5 litra, zeszło do 2,5 BLG, więc trochę zbyt alkoholowe wyjdzie, nie miało takie być. Ale mam nadzieję, że się ułoży i będzie smaczne Edytowane 24 Lipca 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Tez nastawiałem się w niedalekiej przyszłości na ryżowe IPA trzymam kciuki. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Jaśniejsza barwa dzięki ryżowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Jak pobrałem próbkę zaraz po przelaniu do fermentora to było bardzo jasne, w fermentorze z kolei ma kolor takiego zwykłego IPA, no ale fermentor nie jest idealnie przezroczysty, światło się załamuje etc etc, więc koniec końców mam nadzieję, że wyjdzie względnie jasne, bo właśnie o to mi chodziło, żeby takie było. W ogóle jeszcze nie miałem takiej ładnej filtracji jak przy tym ryżowym. Szło wręcz książkowo. Poza tym nie wiedziałem dokładnie jak traktować te płatki ryżowe w zasypie - czy jako ryż, czy jako płatki zbożowe. Potraktowałem jako płatki zbożowe, zatarło się ładnie i otrzymałem taki baling jaki chciałem osiągnąć. Próbka była strasznie słodka, bardziej niż w poprzednich warkach, czego się nie spodziewałem. Ale jestem na to piwo nieźle napalony i czekam aż ruszy fermentacja. Mam nadzieję, że rano obudzi mnie bulgotanie. Witbier zszedł do 4 BLG i stoi, znad fermentora pachnie nieprzyjemnie, ale piwo po nalaniu do szkła/menzurki pachnie jak typowy witbier. Zdziwiła mnie taka szybka fermentacja, ogólnie wygląda na to, że drożdże już nie pracują, ale i tak do poniedziałku przetrzymam na burzliwej, a potem 2 tygodnie cichej, bez chmielenia na zimno. Rokowania są dobre, zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Ryżowe W KOŃCU zaczęło fermentować i to konkretnie, niezłe szaleństwo w fermentorze a już chciałem zadać kolejną partię drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Wit na cichej, zszedł do 3 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Kajam się, warka 003 zrobiła się czarna. Nie wiem, dlaczego tak mi policzyło to EBC, ale nieważne. Zrobiłem drugie Black IPA, właśnie próbuję, jestem bardzo zadowolony, czekam na mocniejsze nagazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Degustacja #3 BEERmuda: http://www.piwo.org/topic/14254-bad-to-the-bone-beermuda-americannz-ipa/ Wiesz, z liczeniem EBC też mam zawsze problemy, nigdy nie wyszło tyle, ile powinno z kalkulatora, więc teraz po miesiącu od zabutelkowania przy pierwszym otwarciu porównuje z wzornikiem koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Kamikaze poszło na cichą. Zeszło do 4 BLG, w fermentorze 22,5 litra piwa i 70 g Centenniala. Fermentor zniesiony do piwnicy, coby witbierowi nie było smutno samemu. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Warka 004 rozlana do butelek z użyciem 110 g cukru. Zabutelkowałem 24,66 litry piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Schodzę dziś przed pracą do piwnicy coby sprawdzić temperaturę otoczenia - skoczyła do 20 st. no i chciałem zobaczyć jak się miewa moje Rice IPA, bo dziś wieczorem chcę butelkować. Otwieram piwnicę (a raczej drzwi przez które wchodzi kilku mieszkańców aby dostać się do swoich piwnic) i czuję piwo. Otwieram moją piwnicę i co się okazało? Miałem dwa granaty odłamkowe z warki 003. Całe szczęście że wszystko stało w skrzynce, więc nie poleciało mi na inne butelki ani na fermentor, który stał zaraz obok. Dawno mnie tam na dole nie było, więc nie wiem, kiedy to się stało, ale podłoga zdążyła już wyschnąć. Nie wiem skąd te granaty. Piwo nie jest mocno nagazowane, nie jest też zainfekowane (a przynajmniej nic do tej pory na to nie wskazywało). Cóż, trzeba skrzynkę piwa w miarę szybko opróżnić... A na dzisiejszy rozlew daję 50-60 g cukru, nie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Warka 005 rozlana, wyszło 22,5 l, BLG finalnie zeszło do 2,5, czyli dość głęboko mi to piwo odfermentowało, nie spodziewałem się tego. Będzie miało ok 6,3% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Mała rozbudowa browaru, wkrótce testy. O ile konstrukcja i wykonanie stelaża bardzo mi się podoba, o tyle worek mógłby mieć mniejsze oczka, ale jakoś się temu zaradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Ładny filtr. Jak będzie działać dobrze, to sobie taki sprawię, bo mam duże straty zwłaszcza przy chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Do filtracji po chmieleniu na zimno raczej się nie nada, bo przelewając z takiej wysokości brzeczka bardzo mocno się napowietrzy. Jednak do filtracji chmielu i dodatków po gotowaniu powinno się sprawdzić idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Czekam na relacje z filtrowania. Też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 to jest bardziej do wykorzystania przy winie. jestem ciekaw jak się sprawdzi przy piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Zdaję sobie z tego sprawę, ale uważam, że się sprawdzi (oczywiście po lekkim zmodyfikowaniu samego worka filtracyjnego). Dodatkowym atutem jest to, że dno worka wisi niemal na równi z krawędzią fermentora, więc brzeczka ładnie się napowietrzy przy przelewaniu. No i końcówkę z chmielinami będzie można zlać bezpośrednio z gara, straty powinny być minimalne. Testować będę na dość mocno chmielonym American IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 pytanie czy nie będzie pryskało dookoła i część brzeczki nie wyląduje na podłodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Zazwyczaj zlewam z takiej wysokości i nie pryska. Potem jeszcze napowietrzam blenderem i również czysto ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka# 006 – American Way AIPA 17 BLG ZASYP: Pale Ale 7,15 kg Karmel jasny 0,5 kg ZACIERANIE: 55 st. – 10 min 67 st. – 70 min 72 st. – 10 min 78 st. -> filtracja GOTOWANIE 70 min Chinook 40 g – FWH Amarillo 5 g – 40 min Amarillo 5 g + 10 g Equinox – 35 min Amarillo 5 g + 10 g Equinox – 30 min Amarillo 5 g + mech irlandzki– 25 min Amarillo 10 g – 20 min Mosaic 10 g + 10 g Equinox– 15 min Mosaic 10 g + 5 g Equnox– 10 min Mosaic 10 g + 5 g Equinox– do chłodzenia w 85 st. Zadana gęstwa US-05, w fermentorze 25 litrów. Miało być 16 BLG, wyszło 17, ale będzie dobrze. Aromat i smak już teraz jest konkretny. Poniżej daję fotki z filtracji workiem, którym chwaliłem się wcześniej. Generalnie poszło nawet dobrze, choć przy tej dawce chmielu worek dostał małej czkawki. Mimo to oceniam pozytywnie jak na pierwsze użycie. 10.08 - start fermentacji ok. 3 godziny po zadaniu gęstwy 20.08 - przelane na cichą 24.08 - na cichą poszło 15 g Amarillo i 5 g Mosaica (chmielenie na zimno cz. 1/3) 25.08 - + 30 g Mosaic (chmielenie na zimno cz. 2/3) 26.08 - + 60 g Equinox w szyszce (chmielenie na zimno cz. 3/3) 29.08 - zabutelkowane z dodatkiem 85 gram cukru. Wyszło 22,5 litra Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Godzinę po zadaniu drożdży szybka wizyta w piwnicy i widok niestety nieciekawy. Prawie 2 litry chmielin ale znam przyczynę (przyczyny): - za duża średnica węża, którym przelewałem piwo do fermentora (czyli zbyt dużo naraz, za szybki przepływ), ewentualnie niepotrzebnie zdjąłem pończochę, którą wcześniej nałożyłem na worek. Jutro warzę American Wheat, co prawda mniej chmielone, ale będzie można wprowadzić korekty. Nie przekreślam jeszcze tego sprzętu w każdym razie. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Podwójne skarpetki pończochowe zdadzą egzamin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Nawet jedna grubsza zda egzamin, tylko przy takiej ilości chmielu zwyczajnie może mieć zbyt małą pojemność. Worek utrzyma mnóstwo chmielin, tylko chyba te najmniejsze drobinki przepuszcza, albo po prostu przelało mi się trochę górą. Mówię - jutro powtórka w nieco innych warunkach, bardziej kontrolowanych, zobaczę jak będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Fermentacja w warce nr 6 już ruszyła, pokrywa fermentora mocno wypukła, można powiedzieć, że w fermentorze jest 26 litrów - 2 litry chmielin (). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się