szejk Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka #007 American Wheat ~14 BLG ZASYP: Pale Ale - 3 kg Pszeniczny - 3 kg ZACIERANIE: 52 st. - 15 min 64 st. - 45 min 66 st. - 25 min 72 st. - 15 min 78 st. -> filtracja GOTOWANIE 70 min Chonook 20 g - FWH Mosaic 15 g - 30 min Equinox 10 g - 20 min Equinox 5 g - 10 min Equinox 5 g - 0 min Equinox 5 g - do chłodzenia Zadane świeżo uwodnione US-05, gęstwy raczej nie planuję zbierać, ale jeśli ktoś z Poznania i okolic by chciał, to niech się odezwie, to zbiorę. Dziś znów użyłem worka do filtracij, ale nauczony po wczoraj, dziś przelewałem cieńszym wężem. Efekt - zero chmielin w fermentorze, kontrolowane przelewanie pozwoliło zatrzymać cały chmiel w worku. Wydajność zacieru rekordowa - 78%, a muszę tu zaznaczyć, że planowałem BLG 12,5, wyszło mi 15, rozwodniłem do 14. W fermentorze blisko 26 litrów. 21.08 - przelane na cichą 25.08 - +65 g Equinox 29.08 - zabutelkowane z dodatkiem 88 gram cukru. Wyszły 24 litry. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 W piwnicy drożdżowe szaleństwo Pokrywa fermentora z AIPA mocno wypukła, wspaniały odgłos bulgotania dosłownie co sekundę American Wheat też już ładnie pracuje, choć jeszcze nie wszystkie drożdże wzięły się do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 006 zeszła do 5 BLG. W smaku bardzo dobrze, goryczka dość wysoka, ale nie przesadzona. Za parę dni ponowny pomiar i pewnie zlewanie na cichą. Warka 007 zeszła do 4 BLG. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Warka 006 stanęła na 5 BLG, więc przelałem na cichą, która potrwa 10 dni. Na 7 dni pójdzie 20 g Amarillo, na 5 dni 30 g Mosaic a na 3 dni 60 g Equinox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 American Wheat również przelane na cichą, bo baling nie spada. Słowo jeszcze o efektach filtrowania workiem. Jak wspominałem wcześniej - zero strat po przelewaniu na burzliwą. Dziś przelewając na cichą tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że zrobiłem dobry zakup. W fermentorze czysto, nie było grama chmielu czy innego syfu. Gorąco polecam. MagicznyJanusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Warki 006 i 007 zabutelkowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Po dzisiejszej degustacji warek 5, 6 i 7 stwierdzam, że refermentowanie z użyciem 70-85 g cukru na 20 - 23 litry jest dla mnie idealne i poza pewnymi wyjątkami (jak np zbliżający się Dry Stout, RIS + wysłodziny) do większości piw będę dodawał właśnie taką ilość, nie patrząc na to, czy jest to zgodne ze stylem czy nie. A do RISa dam pewnie góra 30-40 g, bo zupełnie nie zależy mi na nagazowaniu takiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Przy 30-40 g mysle ze nie masz co liczycc na piane... BTW to kiedy degustujemy? Moj RIS 11% alko sie ulozyl ladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Właśnie gotuje się Warka #008 Stout 12 BLG ZASYP: Pale Ale - 3,18 kg Karmelowy 600 - 0,47 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,47 kg Barwiący - 0,37 kg łyżeczka kredy ZACIERANIE: 68 st. - 60 min 72 st. - 15 min 78 st. -> filtracja GOTOWANIE: 70 min Chinook 5 g - FWH Mosaic - 20 g - FWH Drożdże Danstar Nottingham Brzeczka schłodzona do 18 st. C, drożdże uwodnione, fermentor przeniesiony do piwnicy gdzie mam w tej chwili 18,6 st. C. Po chłodzeniu wyszło mi ok. 21,5 l, dolałem 1,5 litra wody i mam ok. 12,2 BLG. 20.09 - przelane na cichą 29.09 - rozlane z użyciem 65 g cukru. Wyszły 22 litry Edytowane 29 Września 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Na konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Gdzie tam, konkurs jest za tydzień a ja wtedy będę dopiero na cichą lał Jedynym celem tego piwa jest dostarczenie mi świeżej gęstwy Nottinghamów do RISa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Muszę zacząć przyjmować większą wydajność zacieru zamiast tych bezpiecznych 73%. Miało być 20 litrów 11 BLG, wyszło ok. 21,5 l 13 BLG, więc wydajność zacieru wyniosła 85%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Dziś strasznie nudziłem się w pracy, więc myślałem co by usprawnić w moim mini browarze. Zacząłem od chłodnicy. Przyłączenie do wylewki było proste, ale denerwujące. Wąż igielitowy od wylewki zastąpiłem krótszym, silikonowym, a samo przyłącze do wylewki wymieniłem na identyczne jak ma kolega Wihura (http://www.piwo.org/gallery/image/5936-podlaczenie-chlodnicy-do-kranu-kuchennego/ - dosłownie identyczne). Przy igielicie musiałem go odkręcać kilka razy przeciwnie do kierunku wkręcania całości do kranu, teraz po prostu nakładam silikon i jest dobrze. Drugim usprawnieniem jest, a raczej miała być wymiana worka filtracyjnego, bo ten, który był dostarczony wraz ze stelażem zaczął się rwać przy mocowaniach i pewnie jeszcze jedna mocno chmielona warka i się zarwie. Kupiłem więc najmniejszy worek stożkowy z Biowinu (3 litry pojemności), bo był dziwnie tani, ale jest tak gęsto tkany, że woda ledwo leci, a co dopiero gęsta brzeczka z dużą ilością chmielu. Zostanie więc do wina i nalewek, zgodnie z przeznaczeniem, z kolei postanowiłem wykorzystać stelaż i na niego położyć sitko obłożone pończochą. Konstrukcja jest stabilna i wydaje się być skuteczna. Całość zostanie przetestowana już za kilka dni przy warzeniu RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Skąd wziąłeś tę konstrukcję? Może i u mnie by się nadało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Castorama -> perlator na dziale z kranami i zlewozmywakami, przyłączki do węży na dziale ogrodniczym, między szybkozłączkami ogrodowymi Gardeny i wężami. Ucinasz końcówkę od perlatora, wciskasz przyłączkę (ciężko wchodzi, ale przez to jest szczelne), na to nakręcasz drugą przyłączkę o tej samej średnicy i voila Do perlatora dołączona jest redukcja. Zobacz jaką masz wylewkę i jazda do Castoramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Stout fermentuje od niedzieli, zszedł póki co do 4 BLG. W aromacie intensywne nuty czekoladowe przełamane kawą. Smak całkiem spoko, ale oczywiście będzie lepszy. Myślę, że w piątek przeleję na cichą i wydłużę ją do 12 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Gotuje się: Warka #009 No Solace Russian Imperial Stout 28 BLG ZASYP: Pale Ale - 5 kg Monachijski - 0,80 kg Karmelowy ciemny 600 - 0,60 kg Pszeniczny - 0,60 kg Pszeniczny karmelowy - 0,60 kg Pszeniczny barwiący - 0,60 kg Barwiący - 0,60 kg Karmelowy jasny 100 - 0,40 kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,40 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,33 kg czubata łyżeczka kredy ZACIERANIE: 67 st. C - 90 minut 72 st. C - 30 minut 78 st. C -> filtracja Filtracja to dziwka, przynajmniej w przypadku tego piwa. Szło bardzo opornie, aż się zastanawiałem czy słody nie mają korzeni francuskich... A tylu k*rew i p*erdolenia to w życiu w tym domu nie było. Możliwe, że Vami słyszał, mieszka osiedle obok... Miałem jeszcze wysładzać dalej i jakiegoś cienkiego stouta zrobić, ale mam dość, p*erdole, nie robię, uwarzę sobie za miesiąc jakiegoś prostego pejl ejla for fun, żeby nie było za dużo roboty. GOTOWANIE: 100 minut Topaz 62 g - FWH Equinox 13 g - 100 minut Topaz 42 g - 30 minut Zadaję całą gęstwę Danstar Nottingham po poprzedniej warce. 16 litów, 28 BLG 6.10. - przelane na cichą, dodane 50 g płatków whisky 3.11. - zabutelkowane 38 butelek 0,33 l, 1 x 0,75 l, 1 x 0,65 l i 1 x 0,66 l, a więc 14,6 l (dużo drożdży jeszcze opadło). Dodane 40 g cukru do refermentacji. Edytowane 3 Listopada 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Warka 008 na cichej, za 2 tygodnie rozlew Warka 009 fermentuje szalenie, jestem zauroczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Bylem swiadkiem. Doslownie żre jak pojebana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Warka 008 rozlana, 22 litry, do refermentacji 65 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Ja bym dał trochę więcej tego cukru... Edytowane 29 Września 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Ja granaty będę robił jak wojna będzie Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Ja tam się przekonałem do takiego nasycenia jak Szejk proponuje. Własnie piję mojego brązowego witbiera, gdzie poszło też koło 60 g na 20 l i jest w sam raz. Przy otwarciu osad się nie wyrywa do wyjścia, jest piana i przyjemne odczucie w ustach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Zaciera się: Warka #010 (We shall) A-rye-se! Rye IPA 16 BLG ZASYP: Optima Pale Ale 4,7 kg Optima Żytni 2,0 kg Optima Karmel 100 - 0,2 kg ZACIERANIE: 66 st. - 60 min 72 st. - 10 min 78 st. -> filtracja GOTOWANIE: 70 minut Galaxy 2014 30 g - FWH Simcoe 20 g - 30 min Simcoe 20 g - 10 min Simcoe 20 g - 0 min Drożdże US-05 25/26.10 - start fermentacji. W fermentorze 23 litry + 3 litry piany. Burzliwą chcę robić 10-12 dni 7.11 - przelane na cichą, sypnięte 50 g Galaxy. Butelkowanie za 7 - 10 dni (raczej za 10, bo od piątku Targi Piwne ) 13.11 - rozlane z użyciem 80g cukru. Wyszło 20,66 l. Edytowane 13 Listopada 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 W piwnicy 13 stopni a piwo pięknie fermentuje Poleży tak sobie to przyszłej środy a potem zacznę myśleć nad chmieleniem na zimno. Niestety piwo będzie bardzo mętne, filtracja szła tragicznie, więc będzie Roggen IPA... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się