Krab Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Wczoraj wpadł mi w ręce Rogue Mocha Porter. Mówiąc krótko - nie zdawałem sobie sprawy, że piwo wyglądające jak błoto może tak dobrze smakować, a moja kobieta była zachwycona jeszcze bardziej, niż ja, w związku z czym, w ramach eksperymentu wziąłem się za układanie receptury na klon tego piwa. W sieci niestety nie znalazłem żadnych (moim zdaniem) sensownych przepisów, które odzwierciedlałby to, co jest wypisane jest w składzie. Niestety, obecnie Rogue robi piwa na bazie swoich słodów i chmieli, wiec oparłem się na historycznych danych: 2008-2012 2012-2013 Z chmielem Sterling nie miałem do czynienia, więc wybrałem wariant z centennialem. Zakładając, że skład podali w kolejności od największego % występowania poszczególnych słodów, wyszło mi coś takiego: 4.25kg - pale ale (83.5%) 0.20kg - Red Crystal 400EBC (3.9%) 0.15kg - Dark Crystal 300EBC (2.9%) 0.15kg - Crystal II 200EBC (2.9%) 0.10kg - Czekoladowy ~700EBC (2%) 0.10kg - monachijski I (2%) 0.07kg - Black ~950EBC (1.4%) 0.07kg - Crystal 20EBC (1.4%) Zacieranie na lenia w ~67st C wychodzi ok 13plato i ~55EBC (77L) przy 70% wydajności (liczonej po hamerykańsu, beersmithem) chmielone: 30g Perle - 60' 20g Perle - 30' 20g Centennial - 30' 30g Centennial - 10' ok 50IBU Drodże, których chciałbym użyć to WLP090 San Diego Super Yeast - wg. internetów są najbardziej podobne do Rogue Pacman. Kilka pytań, które nie dają mi spokoju - czy te ~55EBC to nie będzie zbyt ciemny kolor? - praktycznie nie czułem w piwie 50IBU, nie będzie za dużo? przepis poddaję pod dyskusję - jeśli ktoś ma jakieś pomysły i/lub uwagi, będę wdzięczny za każdą radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 55 EBC to jest brązowy, nawet nie ciemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Bo nie jest on czarny, bardziej podchodzi pod taka brudna woda z kałuży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 - praktycznie nie czułem w piwie 50IBU, nie będzie za dużo? Oczywiście komercyjny odpowiednik mógł być dość szybko na półkach, ale weź pod uwagę fakt, że takie piwo będzie chciało poleżeć. A jak poleży to i tego chmielu tak nie będzie czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 piwo wg. tej receptury poszło do wiadra wczoraj, dam znać w lipcu co z tego wynikło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się