Skrzypek Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Macie pomysł jak zrobić piwo "Orkiszowe" ? Bardzo mi smakuje, a nie ma nigdzie receptur. Ze względu na słaby staż jeszcze sam nie potrafię stworzyć przepisu;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Ja robiłem kiedyś. Orkisz (słód orkiszowy) nie daje wielkiej różnicy od pszenicznego. 2 kilo orkiszowego, trochę monachijskiego albo wiedeńskiego, pilzneński do żądanej gęstości, chmielenie kwiatowym chmielem do ok 20-25 ibu (Styrian, Sybilla). Drożdże us-05 albo Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Zrobiłem niedawno orkiszowe - tak, jak wspomniał zgoda - jest dość podobne do pszenicznego jednakże nie do końca. Mam go 3 tydzień w butelkach i jeszcze nie miałem okazji do końca przeprowadzić spokojnej degustacji. Moja receptura w załączniku. Edytowane 19 Maja 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Orkisz to rodzaj pszenicy. U mnie słód orkiszowy dał przede wszystkim takie ziemno-chlebowe posmaki dodatkowo - albo to tylko moja siła sugestii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Zrobiłem niedawno orkiszowe - tak, jak wspomniał zgoda - jest dość podobne do pszenicznego jednakże nie do końca. Mam go 3 tydzień w butelkach i jeszcze nie miałem okazji do końca przeprowadzić spokojnej degustacji. Moja receptura: http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/431690/piwo-orkiszowe-13-blg Cześć coś nie działa ten link.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Poprawiłem wcześniejszy post - dodałem screen z receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Podepnę się pod temat. Czy przy piwie orkiszowym musi być słód orkiszowy czy może wystarczy orkisz jako "dodatek" niesłodowany? Pytanie naszło mnie sprawdzając etykietę orkiszowego kormorana gdzie piszą że w skład wchodzi 45% orkiszu (nie słodu orkiszowego). Czy warzył ktoś już piwo z orkiszem i jeśli tak to jakie są tego efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśnik Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Nigdzie nie mogę znaleźć informacji nt. płatków orkiszowych to zapytam tutaj. Własnie robię black IPA i miałem w recepturze 400 g płatków żytnich. Niestety jak już wszystko miałem wsypywać okazało się, ze ich nie mam w chacie za to były orkiszowe (też błyskawiczne). Szkoda mi było już podgrzanej wody więc zastąpiłem żytnie orkiszowymi. Czego można się spodziewać po płatkach orkiszowych? Raczej pójdą one z właściwościami w stronę pszenicy, żyta czy może owsa? Ktoś ma jakieś spostrzeżenia i przemyślenia? Pozdrawiam Leśnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się