Skocz do zawartości

Browar RUSKOV


Rekomendowane odpowiedzi

Gubią mi się non stop kartki z moimi zapiskami, więc stwierdziłem że czas przenieść się tutaj. Co prawda produkcja na razie mało ambitna i jeszcze z problemami ale jest :) Po przeczytaniu tony informacji o piwie, postanowiłem zacząć z grubej rury i od razu z zacieraniem. :lol:

 

 

#1 American India Pale Ale - z zestawu surowców

10 L, 17 Blg, IBU ---

 

Skład:

- Pale ale (Strzegom) - 2,6 kg

- Monachijski I (Strzegom) - 1 kg

- Chmiel citra granulatat - 20g

- Chmiel amarillo granulat - 20g

- Chmiel aromatyczny cacsade piguła 14g

- Drożdże Safale US-05

 

Zacieranie:

Zasyp do 69°C (10L)

Podgrzanie do 68°C

Przerwa 60' w 68°C

Podgrzanie do 78°C

 

Wysładzanie w 78°C (6L)

 

Chmielenie:

Gotowanie 70'

20g Citra - 70'

15g Amarillo - 30'

 

Cascade na cichą

 

Fermentacja:

Burzliwa - 1 tydzień - 18-19°C

Cicha - 1 tydzień - 18°C (bez przelewania)

Rozlew do butelek przy 3 Blg, po 3g cukru na 0.5L

 

Koniec końców wyszło mi ok 15Blg (nie wiem czy miałem wyskalowany areometr). Miałem też małe problemy z filtrowaniem. Ogolnie pierwsza warka i konfrontacja teorii z praktyką. Piwo rozeszło się przez weekend majowy jak ciepłe bułeczki, musiało być ok :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 Stout - z zestawu surowców

10 L, 12 Blg, IBU ---

 

Skład:

- Pale ale (Strzegom) - 2 kg

- Jęczmień prażony (Strzegom) - 0,2 kg

- Czekoladowy ciemny (Strzegom) - 0,1 kg

- Chmiel magnum granulatat - 15g

- Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,2 kg

- Drożdże Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp do 69°C (7L)

Podgrzanie do 68°C

Przerwa 60' w 68°C

Po 50' wrzucone słody palone

Podgrzanie do 78°C

 

Wysładzanie w 78°C (5L)

 

Chmielenie:

Gotowanie 60'

20g Magnum - 60'

 

 

Fermentacja:

Burzliwa - 1 tydzień - 18-19°C

Cicha - 2 tygidnie - 18°C (bez przelewania)

Rozlew do butelek przy 3 Blg, po 3g cukru na 0.5L

 

Tutaj też natrafiłem na kilka problemów. Wlałem sobie za mało wody na wysładzanie, przez to wyszło mi tylko 7L piwa.

Podczas fermentacji miałem problem z odczytem Blg, prawdopodobnie przez nadmierne nasycenie CO2. Dodałem wtedy jeszcze nowych drożdży trochę i zostawiłem na kolejny tydzień. Wtedy areometr znowu pokazywał wartości rzędu 12 Blg. Postanowiłem jednak zaryzykować i wlać do butelek. Kontrolnie na wypadek granatów dałem je w garażu, w którym nie ma praktycznie nic. Myślałem że piwo już będzie na straty, chociaż eksperymenty jakieś na nim porobię. Jednak koniec konców jest zdatne do picia, aczkolwiek do depozytu nie trafiło :cool:

Edytowane przez russo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#3 Pseudo Polskie Ale - w sumie nie wiem jak to nazwać

Modyfikowany zestaw słodów z chmieleniem podobnym z Ful Aroma Hops

20 L, 12 Blg, IBU ~37

 

Warzone: 11 V 2014

 

Skład:

- Słód Pilzneński (Strzegom) - 4 kg

- Słód Monachijski I (Strzegom) - 1 kg

- Chmiel Marynka granulatat - 20g

- Chmiel Lubelski granulatat - 40g

- Drożdże Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp do 66°C (15L)

 

Podgrzanie do 63°C

Przerwa 30' w 63°C

 

Podgrzanie do 73°C

Przerwa 30' w 73°C

 

Podgrzanie do 78°C

 

Wysładzanie w 78°C (10L)

 

Chmielenie:

Gotowanie 90'

20g Marynka - 90'

15g Lubelski - 60'

15g Lubelski - 30'

10g Lubelski - 10'

 

Fermentacja:

Burzliwa od 11 V 2104 do 20 V 2014 w 18-19°C - zeszło tylko do 4 Blg

Przelałem jednak na cichą, zobaczymy czy zejdzie. Zostawiłem 6 L na piwo malinowe.

Cicha od 20 V 2014 w (na razie 18°C)

Butelkowanie 03 VI 2014 - 4g cukru na butelkę

 

Pierwsza warka zrobiona z pomocą BrewTarget. Trochę przesadziłem z gotowaniem i musiałem dodać potem ponad 2L wody źródlanej, żeby wyszło mi 12Blg. Fermentacja ruszyła z kilka godzin, już pachnie ładnie.

Edytowane przez russo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#4 Malinowe Ale

12 L, 8 Blg, IBU --

 

Standardowy patent z forum. Do resztek sok i woda. Resztki z piwa miały 4 Blg i ok 4% alk, po dolaniu soku i wody wyszło 8 Blg i ok 2% alk. Mam nadzieje że drożdże znowu zejdą do 4 Blg, da to mniej więcej 4% alk w gotowym piwie.

 

Warzone: 20 V 2014

 

Skład:

- 6 L piwa #3 po burzliwej

- 5 L wody źródlanej

- 2x Sok malinowy Paola

- gęstwa z piwa #3

 

 

Fermentacja:

Burzliwa od 20 V 2104 w 18-19°C

Butelkowanie 03 VI 2014 - 5ml syropu malinowego na butelkę

Edytowane przez russo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#5 Citra AIPA

20 L, 16 Blg, IBU 60

 

Skład:

- Pale ale (Strzegom) - 5 kg

- Monachijski I (Strzegom) - 0,7 kg

- Carapils (Weyermann) - 0,3 kg

- Chmiel citra granulatat - 100g

- Drożdże Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp do 75°C (18L)

Przerwa 60' w 68°C

Podgrzanie do 78°C

Przerwa 10' w 78°C

Wysładzanie w 78°C (12L)

 

Chmielenie:

Gotowanie 60'

20g Citra - 60'

20g Citra - 20'

15g Citra - 15'

15g Citra - 10'

15g Citra - 5'

15g Citra - 0'

 

Fermentacja:

Burzliwa od 14 VI - 18-19°C

Cicha od 21 VI - 17-18°C

Rozlewane 28 VI po 3,6g cukru na 0,5L

Edytowane przez russo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#7 "Jasne Pełne"

25 L, 12 Blg, IBU 30

 

Skład:

- Pilzneński (Strzegom) - 4,5 kg

- Monachijski I (Strzegom) - 1 kg

- Chmiel marynka szyszki - 38g

- Chmiel lubelski szyszki - 37g

- Gęstwa Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp do 69°C (16,5L)

Przerwa 30' w 63°C

Przerwa 30' w 73°C

Przerwa 10' w 78°C

Wysładzanie w 78°C (17,5L)

 

Chmielenie:

Gotowanie 70'

21g Marynka - 70'

17g Marynka - 50'

21g Lubelski - 30'

16g Lubelski - 10'

 

 

Fermentacja:

Burzliwa od 28 VI - 18-19°C

Cicha od 06 VII - 17-18°C

Butelkowanie 20L, 12 VII po 3,7g cukru na 0,5L

Z 5L zrobiłem 10L Malinowego

Edytowane przez russo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przy zacieraniu 68°C i 0,7 CaraPils i 16°blg chmielenie na 60IBU jest niemal nie wyczuwalne. Przede wszystkim zmniejszyłbym o połowę udział słodów karmelowych. AIPA o takim ekstrakcie może być spokojnie chmielona pod 80IBU. Ja już chmieliłem po 350g i pod 100IBU i przy zacieraniu na słodko jest wystarczająca kontra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#8 Belgian Blond Ale

22 L, 17 Blg, IBU 28

 

Skład:

- Pilzneński (Castle Malt) - 5 kg

- Monachijski I (Castle Malt) - 0,5 kg

- Biscuit (Castle Malt) - 0,25 kg -- miało być 0,2 kg ale kupiłem 0,25 kg więc dałem całość

- Carapils (Weyermann) - 0,1 kg

- Cukier - 0,5 kg

- Chmiel Marynka granulat - 11 g

- Chmiel Saaz granulat - 15 g

- Chmiel Challanger granulat- 26 g

- Gęstwa Wyeast 3522 Belgian Ardennes

 

Zacieranie:

Zasyp do 65°C (17,5L)

Przerwa 30' w 60°C

Przerwa 40' w 72°C

Przerwa 10' w 78°C

Wysładzanie w 78°C (12L)

 

Chmielenie:

Gotowanie 70'

11g Marynka (7,5 ak) - 70'

11g Challanger (8,1 ak) - 70'

21g Challanger (8,1 ak) - 20'

16g Saaz (3,0 ak)- 20'

 

Cukier w 50' gotowania

Mech irlandzki w 60' gotowania

 

Fermentacja:

Burzliwa od 19 VII - 22°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.