litany Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 robie cydr-gozdawe ile dodac cukru do burzliwej? 1 kg, czy 0,8kg? bo potem do butelek po 4gramy to łacznie ponad 1kg wyjdzie cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Robiłem z 1 kg cukru i jak dla mnie wyszedł za mało jabłkowy. Lepiej by było chyba zrobić trochę mniej cydru z mniejszą ilością cukru (np. 0,5kg cukru + pucha). Nie spiesz się też z butelkowaniem, u mnie fermentacja trwała 12 dni, a i tak wyszedł lekko przegazowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 dałem kilogram glukozy, zobaczymy co wyjdzie;) jakie miałeś początkowe blg? ja mam 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Równo 3 tyg. temu postawiłem cydr z brewkitu gozdawy, dodałem 1kg glukozay 21 litrów 10,5blg, W piątek było 0 blg dziś -1blg, więc nie ma pośpiechu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Równo 3 tyg. temu postawiłem cydr z brewkitu gozdawy, dodałem 1kg glukozay 21 litrów 10,5blg, W piątek było 0 blg dziś -1blg, więc nie ma pośpiechu. u mnie stoi już 4 tydzień, ale robiłem z soków, nie z puchy. Po jakim czasie miałeś ciszę w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Pojechałem z drożdży gozdawy tym razem i dziwne bo nie zauważyłem żeby bulkało... Być może w nocy przegnało i tyle, piana mniej obfita jak na soku niefiltrowanym. Edytowane 20 Maja 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Ja trzymałem przez 3 tyg w baniakach po mineralnej 5l i mogłem obserwować nowości. W sumie po tygodniu już cisza była i nie widać ruchów żadnych. Pytanie, czy zwierzęta jeszcze żrą, czy już śpią. Myślałem butelkować już dziada, a nie mam cukromierza. W umie już 4 tyg siedzi na fermentacji. Edytowane 20 Maja 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 czy podczas burzliwej powinna być widoczna piana w fermentatorze? w rurce bulgocze, ale nie mam piany... czy to normalne? robione z brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Piana nie jest obowiązkowa;) Drobne bąbelki powinno być i tak widać, skoro fermentacja zachodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 ufff, no to mnie uspokoiłeś drobne bąbelki są, lekko musujące już też to jest bałem się że coś zepsułem dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Rydzyk-fidzyk - po 4 tygodniach fermentacji w związku z zastojem w fermentorze i brakiem oznak fermentacji wrzuciłem cydra w butelki. Czas pokaże co z tego wyszło. Próba smakowa - lekko wytrawne, ale musi poczekać na degustację główną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 robie z brewkita w przepisie pisze zeby trzymac 3-7 dni na burzliwej Ty az 4 tygodnie trzymasz? a potem w butelkach po dodaniu cukru ile?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Do soku (riviva z biedy) wogóle nie dawałem cukru, na refermentację po 4gr na butelkę i wyszedł ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Robiłem cydr z Gozdawy z półtora miesiąca temu. 1 kg cukru + 160 g refermentacja. Fermentował prawie 2 tygodnie ale mało burzliwie. Nie było żadnej piany. Wyszedł mało jabłkowy i pojawił się w głębi posmak zgniłych owoców. Po leżakowaniu 4 tyg posmaku już nie ma. W smaku bardziej przypomina smakową wodę mineralną, ale kopie. Zrobię na pewno jeszcze raz a słyszałem, że już są puszki w zestawie z drożdżami (nie trzeba kupować osobno). Planuję też zrobić brzeczkę ze 2 kg słodu i zmieszać, do tego gęstwa S-04 w spadku . Zobaczym co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 no to ja mam ta wersje z drozdzami, po 3 dniach lekko musuje, zadnej piany w rurce tez wzgledna cisza, a wiadro mam szczelne slychac tylko jak babelki uciekaja w wiadrze tak jak w szampanie, czy winie musującym blg z 9 na 6, czekamy dalej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Dzień po zadaniu drożdży dokładnie to samo, co u litanego. Cydr sobie musuje w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 cos czuje ze ten posiedzi sobie w wiadrze z 10-14 dni potem do butelek jak nie wyjdzie piwo, bedzie wino musujuące ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) robie z brewkita w przepisie pisze zeby trzymac 3-7 dni na burzliwej Ty az 4 tygodnie trzymasz? a potem w butelkach po dodaniu cukru ile?? poczytałem trochę na temat cydra i stwierdziłem, że skoro to drożdże zjadają, to będę trzymał tak długo jak trzymam piwo. Wiadro szczelne, więc syfa nie powinno złapać. Czytałem o tym, jak ludziom butelki strzelały, bo nawalili cukru do refermentacji i butelkowali tygodniowy cydr. Wolę mieć całkowicie odfermentowane cukry i nie otwierać butelek w kasku. Cydra robiłem z samego soku bez dodatku cukru, nie chciałem wina robić. Do refermentacji dałem średnią miarkę z biowinu na butelkę (4g) http://piwoszarnia.p...ka do cukru.jpg Edytowane 23 Maja 2014 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 jak nie wyjdzie piwo, bedzie wino musujuące ;D Polecam koledze trochę poczytać na temat cydrów - nie wiem jakim sposobem twierdzisz, że cydr to jest "piwo"... wiesz ile z piwem to ma w ogóle wspólnego? Chyba to, że jest woda, drożdże i fermentuje Cydrowi jest znacznie bliżej właśnie do wina musującego, aniżeli do piwa. A najbardziej trafnym określeniem będzie chyba "alkoholowy napój musujący". Dla przyp. według Bawarskiego Prawa Czystości z bodajże 1516 roku piwo ma składać się z wody, słodu jęczmiennego oraz chmielu. Ile z tych rzeczy masz w cydrze? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Suthum, użyj cukromierza i będziesz wiedział, butelkować czy nie. Sprawdź Blg w dwudniowych odstępach, gdy się nie zmienia można lać w butelki. Robię tak od początku i jeszcze nigdy nic mi nie wybuchło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 po 14 dniach rozlane do butelek, i juz smakuje przyzwoicie teraz poczekac ze 3 tygodnie i degustacja:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) po 3 tygodniach od zabutelkowania juz nie moglem wytrzymac i musiałem otworzyc;) niestety wyszło mało jabłkowe:( i posmak drozdzy tez pozostał ktos ma jakies wskazówki?? a robiłem według przepisu na cydr z brewkita gozdawa Edytowane 21 Czerwca 2014 przez litany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 po 3 tygodniach od zabutelkowania [...] ktos ma jakies wskazówki?? Zostawić na pół roku i dopiero próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 az tyle? no to zostawimy w piwnicy;) posmak drozdzowy z czasem znika? czy staje sie mniej wyczowalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się