zbynieks Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Dwa pytania: 1. czy fermentor trzeba zalewać pod dekiel czy działa oparami? 2. Czy po przerobieniu jednego fermentora (kilka godzin) można ten sam płyn przelać do drugiego? Bo mi się na totalną dezynfekcję sprzętu po sezonie wzięło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Nie wiem czy opary, na pewno kontaktowo. Roztwór używam zwykle jakiś miesiąc, startując z ok. 4% żeby mieć bufor, bo traci on swoje właściwości z czasem. Rozróżniam dwa rodzaje czyszczenia: po każdym przebiegu przepłukuję fermentator i wszelkie zakamarki pokrywki niewielką ilością raz na jakiś czas "totalna zagłada", czyli fermentator do pełna na kilka dni. a jako że mam jeden fermentator przeznaczony na moczenie butelek to planuję tak, by ten roztwór przeszedł przez wszystkie fermentatory w domu a na końcu wymienił "kończący" się roztwór z wspomnianego wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Ja wlewałem tak z 5 litrów wody z sodą i tym myłem całość. Zostawiałem na cały dzień mieszając co godzinę. Potem przelewanie do następnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 stężenie od 2 do 3% nie działa oparami - najlepiej zalać troszkę zamknąć i obracać co jakiś czas możesz przelać do drugiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Leję tak, żeby przykryć kranik, ok. 4L ciepłej wody, ok. 80g NaOH (2% roztwór), bełtam raz na jakiś czas. Na całe wiadro 600g by trzeba było użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 A czy trzeba jakos oplukac potem fermentor I wezyki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 A czy trzeba jakos oplukac potem fermentor I wezyki? Tak - NaOH to mycie, płuczesz i dopiero wtedy dezynfekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się