Pieslav Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Przy produkcji piwa sięgam po słód, przy produkcji cydru po jabłka. A jak to jest u was? Zastanawia mnie z czego większość z was produkuje cydr. W związku z narastającą liczbą konkursów piwnych zastanawiam się nad sensem zrobienia także konkursu cydrów. Robienie konkursu w którym konkurowały by ze sobą cydry z kartonu i z jabłek nie ma dla mnie większego sensu. Będę wdzięczny za opinie. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Pieslav Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Robiłem z trzy razy. Z jabłek, fermentacja spontaniczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Wczoraj zabutelkowałem cydra pierwszego z brewkitu. Wyszło 21 litrów 10,5BLG (tak planowałem tym razem, zrobić lekkiego). Przy butelkowaniu smak fajny lekki, nawet mogłem go nie dosładzać stewią, ale że sam tego nie będe pił i pijalność się zwiększy nieco dodałem. Aha odfermentował poniżej 0BLg. Za 2 tyg. podam efekty, swego czasu robiłem cydr z własnych jabłek, z kartonika, z soków naturalonych typu słoneczna tłocznia. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 U mnie cydr powstaje ze Słonecznej Tłoczni jak jest w promocji Zrobiłbym z jabłek, ale prasy brak a bujać się pół dnia z sokownikiem mi się nie chce za bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 U mnie cydr powstaje ze Słonecznej Tłoczni jak jest w promocji Dla mnie też to jedyna (sensowna ) opcja. Raz w życiu przepuściłem 15kg jabłek przez małą domową sokowirówkę, nigdy więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 No ja używam sokowirówki zelmera, trzy razy była już naprawiana w międzyczasie, ale 40 kg jabłek przerabiam z osobą towarzyszącą w niecałe 3 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Maszynka do mięsa Zelmera z odpowiednią nakładką też daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja ostatni nastaw zrobiłem ze świeżo (kilka dni temu) tłoczonego soku bez żadnych dodatków i pieknie fermentuje (Biowin Bayanus) i pachnie w piwnicy - szwagier ma sady za stolycą i robi takie soki, więc co jakić czas podsyłam swojego kuriera po małe co nieco . Ostatnia dostawa ma 13 blg i zastanawaiam się czy nie rozcieńczyć wodą do 10 blg, bo jak mi 13-tka odfermentuje do -1 lub -2, to będzie siekało niemiłosiernie, bo tak szybko licząc z refermentacją 7,2 % to trochę za dużo może być . Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Przerobiłem kiedyś z kolegą 100kg jabłek za pomocą sokowirówki - nie polecam. Zajęło to prawie cały dzień, a wydajność tragiczna (poniżej 40L). W zeszłym roku testowałem opcję: jazda do lokalnego zagłębia jabłkowego, wizyta u producenta, wizyta w tłoczni, powrót. Cenowo przy zakupie 150kg jabłek wyszło dobrze (w tym roku planuję więcej), a czasowo to już w ogóle bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Dzięki wszystkim za oddane głosy, daje to jakiś obraz. Sam w tym roku wybrałem jednak prostsze rozwiązanie i skorzystałem z możliwości zakupu niepasteryzowanego soku z tłoczni wyciskanego tuż przed odbiorem. Edytowane 16 Października 2014 przez Pieslav Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalinowyNos_pl Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Film z przygotowaniem CYDRY GOZDAWY http://www.malinowynos.pl/article/detail/26/przygotowanie-cydru-gozdawy-polski-producent-polskie-jablka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się