Forest Opublikowano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Witam mam pytanko 3 dni temu dokładnie w sobotę nastawiłem sobie cydry dwa 10 litrów jabłko mięty i 10 litrów jabłko grapefruit. Oba nastawiłem w tym samym czasie i dodałem tych samych drożdży (z tej samej saszetki) Ale dziwna sytuacja się stała w cydrze z miętą powstał ładny zbity osa drożdżowy natomiast w cydrze jabłko grapefruit powstał Hmm dziwny kłaczkowaty osad drożdżowy oba pracują bardzo podobnie nie czuć żadnej zgnilizny czy jakiś nie przyjemnych aromatów. I tu moje pytanie czy to normalne żeby drożdże tworzyły taki dziwny osad. Ożyłem drożdży : Cider Yeast / Sweetener Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Używałem tych drożdzy i byłem z nich zadowolony, osad był zwarty, a cydr klarowny, fermentowały w 21stC. Ich obecny stan może zależeć od tego czego używałeś do przygotowania nastawu, jaki był poziom cukrów, jaka wartość pH, w jakich warunkach oba nastawy fermentują. W wyższej temp osad nie będzie tak zbity jak w niższej i sam cydr nie będzie tak klarowny. Jeśli nie ma jakichś oznak pleśni, czy innych infekcji, to daj im spokojnie pracować i czekaj na zakończenie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Nie wiem xD nie chciało mi się sprawdzać BLG ale około 11 ma . Ferm w tych samych warunkach w okolicy 20°C. Oznak pleśni nie ma. Zobaczymy jak skończy się burzliwa będę informował co wyszło. Być może smak będzie ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się