anteks Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) dzisiaj w NETTO widziałem skrzynkę 60l, cena 30zł. Plastik przeźroczysty jak w fermetorach, nada sie na fermentor lub kadż filtracyjną Edytowane 12 Czerwca 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Do kontaktu z żywnością? Napisane z mojej Nokii 3210. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Tak dokładnie nie oglądałem ale ludziska kupują tu fermentory po paście BHP i nie narzekają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Po pascie BHP sam kupilem bo oznaczenie było do spozywki Napisane z mojej Nokii 3210. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Jak znajdziesz na spodzie PP 05 (polipropylen) to smialo. W Ikei sa nawet chyba wieksze za podobna cene, tez na kolkach, robione w polsce, ale oznaczen z czego to zrobione brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 jakaś obsesja ,ile czasu to by się filtrowało że musi mieć atest do kontaktu z żywnością ? część reklamówek w sklepach nie ma , a bułki ładujecie w nie bardziej mnie martwiło by jak to wytrzyma temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Kolega pisał też że jako fermentor a fermentacja nie trwa już wcale tak krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Jestem na etapie ustalania czy skrzynie z ikei nadają się do kontaktu ze spożywką. Wytłoczenia na opakowaniu nie ma, bo nikt nie planował, że klienci będą trzymali w tym żywność. Materiał, z którego wyprodukowano skrzynię to PP-R (polipropylen). Na tyle, na ile udało mi się ustalić materiał jest jak najbardziej ok. Dam znać gdy będę miał w 100% pewne info wprost od producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Jutro dostanę skrzynię wykonaną z "PP" taką jak ma/miał użytkownik @WiHuRa w tym poście http://www.piwo.org/...i/page__st__140 . Wpiszcie sobie w wyszukiwarce pojemnik robusto 64l (nie chcę robić reklamy sklepu). Rozmawiałem ze znajomym chemikiem specjalizującym się w tworzywach sztucznych i oświadczył mi że każdy pojemnik wykonany z polipropylenu (PP) będzie neutralny biologicznie nawet do 100C więc mnie uspokoił. To że pojemnik nie ma wyraźnie oznaczenia o kontakcie z żywnością nie oznacza że się nie nadaje, tutaj górę biorą względy ekonomiczne bo badanie i wystawienie atestu PZH niestety kosztuje a nie są to "tanie rzeczy" a znaku "widelca i noża" samowolnie nie można stosować. Mam zamiar ułożyć rurki identycznie jak w poście powyżej ale kranik zamierzam umieścić na krótszej ściance a nie jak u WiHuRy na dłuższej ścianie skrzyni i tu mam pytanie czy nie wpłynie to negatywnie na jakość i szybkość filtracji. Czekam na odpowiedź użytkowników z podobnym rozwiązaniem. Edytowane 30 Czerwca 2014 przez beleg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Generalnie polipropylen wytrzymuje wrzątek, także pod tym kątem nie ma żadnego problemu. Co do żywności to zarówno polipropylen jak i polietylen nie oddziałują w żaden sposób z żywnością. Nie podlegają też właściwie żadnej biodegradacji (chyba, że jakiś 0.0001% ubytek masy przez rok), także tutaj nie ma żadnych obaw. Odpowiednio umyć i tyle. Nie ma też żadnego strachu, że płyn do naczyń jakoś będzie z tym oddziaływał. A co do kranika to wydaje mi się, że lepiej na dłuższej ściance. Niby nie powinno mieć to jakiegoś tam wielkiego znaczenia, skoro to i tak grawitacyjnie spływa, ale jakoś tak mi się wykształciło, że lepiej równo rozkładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 PP to może i nie jest szkodliwy ale nigdy nic nie wiadomo jaki był stosowany inicjator polimeryzacji i inne dodatki. Wiesz jak pachną nowe chińskie klapki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 http://www.holkap.pl/pl/sklep/pojemniki-magazynowe/pojemnik-skrzynia-%2522robusto-box%2522-64-l--jasnopopielaty/209-98864.html jak widać można przechowywać żywność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) PP to może i nie jest szkodliwy ale nigdy nic nie wiadomo jaki był stosowany inicjator polimeryzacji i inne dodatki. Wiesz jak pachną nowe chińskie klapki ? Chodząc za robusto trafiłem w casto na przezroczyste, bezbarwne pojemniki dragonbox - polipropylen i oznaczenie do spożywki, brak oznaczeń zakresu temperatury jak w przypadku robusto, wbudowana pokrywka, BRAK UCHWYTÓW na ściankach co czyni całą objętość dostępną. 60L 35PLN, 100L 59PLN, nie śmierdzi, może się nada... Edytowane 22 Listopada 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) A może coś takiego http://allegro.pl/po...4733232952.html Coś w ten styl Na 100 % moga być używane w spożywce. Jestem rzeźnikiem z zawodu i takie skrzynki na mięso są używane do wszystkiego , nawet farsz na kiełbasy jest w nich przechowywany ( nadmiar ) . Jeden minus ,że tylko do 60 st , ale jakby popytać porozglądać się ... Edytowane 22 Listopada 2014 przez Przemas.IE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraku Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 A co do kranika to wydaje mi się, że lepiej na dłuższej ściance. Ja bym dał na krótszej. Gdyby było to do fermentacji to ew. łatwiej przechylić i więcej 'wylać'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 dzisiaj o ile dobra cenę patrzyłem to w biedrze po 40zl były http://www.holkap.pl/pl/sklep/pojemniki-magazynowe/pojemnik-skrzynia-%2522robusto-box%2522-64-l--jasnopopielaty/209-98864.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 dzisiaj o ile dobra cenę patrzyłem to w biedrze po 40zl były http://www.holkap.pl.../209-98864.html tja - te same w casto są po 35... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 a to myślałem ,że okazje znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się