pachura Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Cześć, Mam sobie 200g ekstraktu słodowego jasnego w proszku do refermentacji. Zastanawiam się teraz w jaki sposób wymieszać go z młodym piwem przez butelkowaniem... Wyobrażam sobie następujące opcje: 1. Rozpuszczam go w ciepłej wodzie na dnie drugiego fermentora (tego z kranikiem). Przelewam nań piwo z pierwszego fermentora, mieszam parę razy łyżką piwowarską, butelkuję. 2. W obawie przed infekcją rozpuszczam go we wrzątku na dnie drugiego fermentora - dalej to samo. 3. W obawie przed zabiciem części drożdży wysoką temperaturą, rozpuszczam go we wrzątku w osobnym naczyniu, schładzam poniżej 30 C, wlewam na dno drugiego fermentora - dalej to samo. Z góry dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zawsze wlewam wrzący syrop cukrowy na dno pojemnika z którego butelkuję i mieszam kilkukrotnie łyżką , ale delikatnie. Piwo się nagazuje , drożdży nie ubijesz , nie ma obaw. Ale trzeba to przegotować przed dodaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Wszystkie są OK, ja bym dał cukier zamiast ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Daruj sobie ekstrakt. Cukier się używa. Gotujesz wodę, tak ~0.5L -> dodajesz cukru. Wrzątek wlewasz do pustego wiadra i na to dekantujesz młode piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 OK, skoro nie ma problemu z dekantacją na wrzątek to będzie łatwiej niż myślałem - dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się