Skocz do zawartości

Technika dodawania suchego ekstraktu słodowego na refermentację?


pachura

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Mam sobie 200g ekstraktu słodowego jasnego w proszku do refermentacji. Zastanawiam się teraz w jaki sposób wymieszać go z młodym piwem przez butelkowaniem...

 

Wyobrażam sobie następujące opcje:

 

1. Rozpuszczam go w ciepłej wodzie na dnie drugiego fermentora (tego z kranikiem). Przelewam nań piwo z pierwszego fermentora, mieszam parę razy łyżką piwowarską, butelkuję.

 

2. W obawie przed infekcją rozpuszczam go we wrzątku na dnie drugiego fermentora - dalej to samo.

 

3. W obawie przed zabiciem części drożdży wysoką temperaturą, rozpuszczam go we wrzątku w osobnym naczyniu, schładzam poniżej 30 C, wlewam na dno drugiego fermentora - dalej to samo.

 

Z góry dzięki !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze wlewam wrzący syrop cukrowy na dno pojemnika z którego butelkuję i mieszam kilkukrotnie łyżką , ale delikatnie. Piwo się nagazuje , drożdży nie ubijesz , nie ma obaw. Ale trzeba to przegotować przed dodaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.