Beredinn Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Najwyższy czas zapisywać wszystko, co robiłem w jakiejś skrótowej formie. Więc oto back to the past MARZEC 2014 1. „KOCI-AMBER” – MILD SWEET STOUT 20 litrów 9°Blg: Finlandia Tumma – puszka ekstraktu chmielonego 1 kg Ekstrakt słodowy jasny niechmielony BA 1,7 kg Drożdże „kuivahiiva” (nie mam pojęcia, co to znaczy; były gratis z puszką) 5 g Fermentacja właściwa 12 dni 20°C Refermentacja w butelkach (6 g glukozy na 1 litr) Opis w skrócie: jedyna puszka. Woda dodana to zimna, przefiltrowana węglem kraniczanka. Glukozę sypałem odmierzoną w butelki - nagazowanie strasznie nierówne. Piwo słabe, dla mnie nieco wodniste, dla narzeczonej w sam raz KWIECIEŃ 2014 2. „BRZECZKA PIERWOTNA” – BELGIJSKIE PALE ALE (receptura browamator) 20 litrów 12°Blg: 2,5 kg Pale Ale Weyermann 1,0 kg Monachijski Weyermann 0,3 kg Abbey Malt Weyermann 0,2 kg Carabelge Weyermann Wszystko w 67°C przez godzinę Chmiel: 30 g Marynka (granulat, alfa=7,8) -55 min 30 g East Kent Golding (granulat, alfa=5,6) -20 min Drożdże: Safbrew S-33 (suche) Zacieranie: wszystkie słody w 67°C 60 min Fermentacja burzliwa: 6 dni 20°C Fermentacja cicha: 14 dni 20°C Refermentacja: glukoza 7 g/l Opis w skrócie: pierwsze słody i test garnka/chłodnicy/filtracji. Zrobiłem kilka błędów, największym było zapominalstwo - zostawiłem garnek po podgrzaniu do 67 na tą godzinę, więc pod koniec miało 62... Piwo wyszło w miare dobre, mało czuć belgijskie, ale znajomym i ludziom którzy nigdy nie pili domowego bardzo pasuje. MAJ 2014 3. „BELMAR BATTLEHAMMER” – DRY STOUT (receptura browamator) Posted on | Maj 2, 2014 | No Comments Skład na 20 litrów 12°Blg: Słody jasne: 3,2 kg Pale Ale Weyermann Słody ciemne: 0,3 kg Jęczmień palony 0,1 kg Karmelowy Carafa II Dodatki niesłodowane: 0,5 kg Płatki jęczmienne Zacieranie: 62°C 35′; 72°C 30′ + 10′ ciemne Chmiel: 20 g Challenger (granulat, alfa=8,1) -55 min 10 g Challenger (granulat, alfa=8,1) -20 min Drożdże: Safale S-04 (suche) Fermentacja burzliwa: 10 dni około 20°C Fermentacja cicha: 14 dni około 20°C Refermentacja: glukoza 7 g/l Opis w skrócie: pierwszy ciemnak, pierwsze programowanie temperaturowo. Piwo wyszło bardzo dobre, na pewno kiedyś powtórzę (może nieco podkręcę) 4. „BAWARSKI KATARYNIARZ” – HEFEWEIZEN (Skowerowana receptura Dori) 20 litrów 12°Blg: Słody: 2 kg Pszeniczny Strzegom 2 kg Pilzneński Strzegom sama pszenica 45°C 15′, 55°C 15′, 64°C dodać Pilzneński+ 40′, 72°C 40′ Chmiel: Lubelski 15 g -60′ (szyszka) Drożdże: Safbrew WB-06 (suche) Fermentacja 16 dni 23°C RefermentacjaL 10 litrów glukoza 8 g/l, reszta patrz dalej. Opis w skrócie: pierwsze własnoręczne śrutowanie (stąd nazwa), pierwszy pszeniczniak. Temperatura wysoka - poszła fala upałów, smak dało bananowy ale nie mdły. Szybko piwo zniknie - bardzo dobrze pijalne w te gorące dni. CZERWIEC 2014 4B. „BAWARSKA WIŚNIA” – HEFEWEIZEN Z WIŚNIĄ (j. w.) 8,5 litra piwa typu hefeweizen (z przepisu wyżej) 200 ml soku wiśniowego Paola 800 ml wody Przelałem na cichą (bez drożdży) do małego fermentora. Po pięciu dniach rozlałem w butelki dodając 8 g/l glukozy. Mieszanka soku z wodą powodować miała brk zmiany co do alkoholu w porównaniu z normalną wersją (12BLG) Opis w skrócie: piwo dobre, choć wiśni mało. Następnym razem dodać trzeba dużo więcej i nie przejmować się zachowaniem blg. 5. „WODNE MELONY” – ARBUZOWE PALE ALE (przepis własny) 20 litrów Słody: 4 kg Pale Ale Strzegom 0,5 kg Wiedeński Strzegom Zacieranie 62°C 15′ 72°C 65′ Chmiele: Challenger 30 g -60 min Marynka 10 g -60 min Lubelski (szyszka) 40 g -10 min Inne dodatki (wszystkie wrzucone z lubelskim w -10 min): Laktoza 100 g 1.3 litra soku z arbuza mech irlandzki 5 g Drożdże: S-04 Burzliwa 6 dni 20°C cicha około 14 dni 20°C - skończy się za kilka dni Opis w skrócie: temperaturę mocno zbiłem styropianową chłodnią - dzięki wkładom lodówkowym udało się utrzymać ją na poziomie 20°C mimo maksymalnej temperatury w domu 29°C. Chmieli trochę za dużo, wszystko okaże się w smaku, ale próbując to co na cichą dawałem to myślę, że niestety mam rację... Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 O witamy kolejnego Poznaniaka na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Ano nas coraz więcej, może kiedyś przebijemy Wrocław PS: jakby co to nie był sygnał do bitwy:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Degustacja „BELMAR BATTLEHAMMER” – DRY STOUT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) #5 w butelkach, 7 g glukozy na litr, wyszło 18 litrów. 6. „BLACK VELVET” – OATMEAL STOUT (przepis lekko zmieniony, ale skąd... chyba kopia gotowca z HB) 20 litrów Słody: 2 kg Pilzneński Strzegom 1,3 kg Monachijski Strzegom 0,3 Karmelowy 600 Strzegom 0,2 Barwiący Strzegom 0,3 Jęczmień prażony Strzegom Niesłodowane: Płatki owsiane górskie 0,8 kg Zacieranie 62°C 30′ 72°C 35′ + ciemne 72°C 15′ Chmiele: Marynka 20 g -60 min Lubelski 15g szyszka -60 min Marynka 20 g -20 min Lubelski 10g szyszka -10 min Drożdże: S-33 po Witbier'ze Szejka Burzliwa około 14 dni 20°C cicha około 20 dni 20°C Opis w skrócie: Będzie szatan, ciemne jak piekło. Mam nadzieje że będzie też jedwabiste w smaku i przebije #3 Belmara. W czasie filtracji robię moje szóste wino - na chińskiej herbacie Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Degustacja BRZECZKI PIERWOTNEJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Działo się... trochę zaniedbałem forum. Jak będę miał czas uzupełnię tutaj, na razie tylko ostatnie trzy poczynania z tego miesiąca: 10. "KAPITAN HOPS" - SINGLE HOP (CITRA) AMERICA IMPERIAL PALE ALE 18 litrów (tak wyszło) Słody: 4,5 kg Pale Ale Maris Otter Muntons 0,5 kg karmelowy 30 Optima Niesłodowane: 0,2 kg płatki jęczmienne błyskawiczne Zacieranie: 62°C 30′, 72°C 30′ Chmielenie 90 min: Citra 30 g szyszka -60 min Citra 40 g szyszka -20 min mech irlandzki -10 min Citra 30 g szyszka -5 min Fermentacja 6 dni + 20 dni, drożdże s-04 Butelkowanie z glukozą, 7 g/litr 11. "HISZPAŃSKA INKWIZYCJA" - SINGLE HOP (CASCADE) PALE ALE Piwo z nienacka - warzenie nieprzewidziane, słody i chmiele z resztek zapasów, drożdże darmowe po innym piwie. 18 litrów Słody: 1,5 kg Pale ale Strzegom 1 kg Pale ale Maris Otter Muntons 0,8 kg Monachijski typ I Strzegom 0,7 kg Karmelowy 600 EBC Strzegom 0,5 kg Karmelowy 30 EBC Strzegom 0,4 kg Karmelowy monachijski Caramunich I Weyermann 0,1 kg AbbeyMalt Weyermann Chmielenie 90 min: 15 g Cascade (granulat, alfa=7,1) -55 min 25 g Cascade (granulat, alfa=7,1) -20 min 3 g Mech irlandzki -10 min 20 g Cascade (granulat, alfa=7,1) -5 min Drożdże S-04 po #10 Fermentacja 7 dni burzliwa 25°C, 20 dni cicha 20°C Butelkowanie z glukozą, 7 g/litr Uwagi: nie wiem czy słusznie użyłem drożdże po mocniej nachmielonym piwie. Ponadto użyłem je poprzez zalanie ciasta (całego), więc nieco smaki mogły się wymieszać. 12. "POLSKI RYJEK" - POLISH RYE IPA 18 litrów Słody: 1 kg żytni Optima 4 kg Pale ale Optima 0,5 kg karmel 20 Optima Chmielenie 90 min: -60' Iunga 25 g -20' Sybilla 20 g -10' Iunga 12 g + Sybilla 12 g 0 Iunga 12 g + Sybilla 12 g Uwagi: Filtracja 4 godziny... najgorsza filtracja w dziejach, zawracałem całość do ponownego wygrzania, dopiero wtedy dało radę. Fermentacja trwa - klarowne, o dużym zapachu i smaku chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 13. "WIT-WEIZEN" - PSZENICZNE NA T-58 22 litry Zacieranie: 2 kg pszeniczny Optima 2 kg pilzneński Optima sposób zacierania: pszenica w 6L 45°C 20', 55°C 15'. Następnie dolanie 6L wody 55°C i dodanie monachijskiego, podgrzanie 62°C 40', 72°C 40', Mash-out 10' Filtracja i wysładzanie: 30' układania złoża. Prędkość nastawiona 1 litr / 3 minuty. przy 21 litrach miałem 1,5 blg w rurce (12 blg w garze warzelnym) - zatrzymałem i uzupełniłem nieużytą wodą do wysładzania do 29 litrów - przy w pełni odsłoniętej warzelni i 90 minutach gotowania wiem, że u mnie odparuje właśnie około 8 litrów, co oznacza, że powinienem otrzymać właśnie 12 blg na koniec. Warzenie: 100' od zagotowania Chmielenie: 15 g Fuggles (szyszka w skarpecie, alfa 5,3) w 30' (-70') 5 g kolendra (ziarno w całości) w 90' (-10') Schłodzenie do 25°C, zadanie drożdży T-58. Temperatura pomieszczenia 22°C, 22 litry objętości, 12 blg Uwagi: nigdy nie miałem problemów z filtracją weizena, o których tyle się naczytałem. Powiem więcej - poszło lepiej niż zwykle, bo czystą brzeczkę przednią odbierałem już po 2 litrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 #12 na cichą po 21(!) dniach - brak czasu. Mała ilość piwa (poniżej 20 l) + nieszczelny fermentor + długi czas +różne dziwne rzeczy (np ruszyła rurka 3 dni temu ponownie, jedno pyknięcie na minutę) = chyba nic z tego nie będzie. Na razie nie smakuje zbyt dobrze. 4 blg. #13 zlana po 18 dniach burzliwej w keg 19 l + 7x0,5 l butelki. Smak bardzo... babski, nieco wodnisty, coś ala lekki wit/american wheat. Zobaczymy co po nagazowaniu - piwo w kegu pójdzie ma PTP. 4 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Było tą trzynastkę warzyć dopiero na lato 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Czemu? Do tego czasu będzie inny, lepszy, poprawiony ze cztery razy i pewnie #40 albo i lepiej, na przykład... 14. "A OTO... NUMER 14... WIT" - Witbier dzieło dzisiejsze Słody: 3 kg Pilzneński - Optima 2 kg Pszenica - Optima Niesłodowane: 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,1 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 20 g starego fugglesa w szyszkach na 10 minut przed końcem Sposób zacierania: 40' 62C, 50' 72' Warzenie 90' Chmiele: 15g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 30' (-60') 15g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 70' (-20') Dodatki do warzenia (wszystko w -20'): Kardamon w całości, pokrojony na ćwiartki 5g Gałka muszkatołowa, rozdrobniona nożem, dwa orzechy po 5g każdy Kolendra w całości, zmłotkowana własnoręcznie, 15g Skórka pomarańczy, kandyzowana na gorąco dwa miesiące temu, 50g Skórka pomarańczy, świeża, ścięta minutę przed wrzuceniem, 50g Mech irlandzki, uwodniony kilka godzin wcześniej, 4g Uzyskałem jakieś 26 litrów (fermentor bez miary, więc na oko) i 14 blg. Fermentacja w lodówce styropianowej, będę trzymał 17-18C, z pomocą T-58 Zapach już świąteczny Edytowane 8 Listopada 2014 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 15. "CHOCLIT" - Czekoladowy Milk Stout Słody: 4 kg Pale Ale 0,5 kg karmelowy 100 0,5 kg Caraaroma Niesłodowane: 0,2 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne Sposób zacierania: 10' 62C, 90' 72C Warzenie 90' Chmiele: 15g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 35' (-55') 15g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 80' (-10') Dodatki do warzenia (wszystko w -10'): 800 g Laktoza 30 g kakao w proszku Drożdże S04, temperatura fermentacji około 18C Aktualnie to piwo i piwo wyżej już na drugim tygodniu cichej (po dwóch tygodniach burzliwej #15 i trzech dla #14) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) 16. "JAWOHL! EINE GOLD HERKULES!" - IPA Słody: 4,5 kg Pale Ale 0,5 kg karmel 20 0,5 kg karmel 100 Sposób zacierania: 80' 67C Warzenie 120' Chmiele: 75 g Herkules (żwir, alfa 16,1) 60' (-60') 75 g Brewers gold (żwir, alfa 8,8) 110' (-10') 20 g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 110' (-10') Dodatki do warzenia (w -10') 5 g mchu irlandzkiego Długie warzenie ze względu na odparowanie - trochę za dużo brzeczki wyszło na fermentor (startowałem od 32 litrów) 0,5 litra piwa pójdzie dziś na starter, reszta w plastik i przeczeka na ostudzenie do jutra rana - drożdże US-05 #14 i #15 zabutelkowane - 45 butelek każdego, 7g glukozy na 1 litr. Oba były około 14 dni cichej, temperatura przeciętnie 18-19 stopni Edytowane 11 Lutego 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 #16 w butelkach po 4 tygodniach burzliwej - nie miałem czasu w świątecznej masakrze na cichą... dodano 5,5 g glukozy na 1 litr. Więc stało się tak, że piwo u mnie nie fermentuje zostały mi trzy balony fermentującego wina i miesiąc czy dwa tak będzie (brak czasu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Wracam do gry 17. "PODSZYSZKOWNIK" - IPA Słody: 4 kg pale ale 1 kg wiedeński 0,4 kg karmel 20 (wszystko optima) Niesłodowane: 0,4 kg płatki jęczmienne Sposób zacierania: 80' 62C, 10' 72C Chmiele: 60 g marynka szyszka (a7,8) -60’ 20 g sybilla (a6,2) -5' 10 g fuggles szyszka (a5,3) -5’ Drożdże S-04, temperatura startowa 18C, ale pójdzie powoli w górę do 20C Myślę czy by nie rozdzielić piwa na dwa baniaki cichej po 10 litów każdy i do jednego zadać, powiedzmy, 25 g citry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 #17 na cichą, 35g citry w bobkach. pierwsze ciche chmielenie, trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) #17 dodałem 40 g glukozy, zlałem do PETainera 23 litry, więc PETainer niepełen. Zobaczymy czy będzie ok po miesiącu-dwóch, czy może dostanie kożuszka. PLUS przygotowania do belgów. Edytowane 11 Marca 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) 18. "ZORZA ŚW. PATRYKA" - Dry happy stoutSłody i niesłodowe od początku:3,5 kg pale ale0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Ciemne: 0,4 kg karmel 600 0,1 kg jęczmień prażony (wszystko optima) 0,1 Carafa II Special (Weyermann) Sposób zacierania: 40' 64C, 40' 72C + 10' 72C ciemneChmiele: 40 g marynka szyszka (a7,8) -60’20 g lomik bobki (a4) -20'30 g challenger bobki (a8,4) -5’Drożdże mangroove jack newcastle dark ale, temperatura startowa 18C Edytowane 27 Marca 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 19. "RUDY!" - Red bitterSłody:2 kg pilzneński 1 kg monachijski1 kg wiedeński0,2 kg karmel 20 0,2 kg karmel 100 (wszystko optima) 0,2 kg Carabelge (Weyermann)Sposób zacierania: 50' 62C, 40' 72CChmiele: 30 g challenger bobki (a7,8) -60’30 g fuggles bobki (a5,3) -5’Drożdże S-04, temperatura startowa 18CMiał być red ale, ale bez ale, ale wyszedł bitter bo pomyliłem ilość wody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 pomyliłem ilość wody Tzn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) 18. "ZORZA ŚW. PATRYKA" - Dry hoppy stout Słody i niesłodowe od początku: 3,5 kg pale ale 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Ciemne: 0,4 kg karmel 600 0,1 kg jęczmień prażony (wszystko optima) 0,1 Carafa II Special (Weyermann) Sposób zacierania: 40' 64C, 40' 72C + 10' 72C ciemne Chmiele: 40 g marynka szyszka (a7,8) -60’ 20 g lomik bobki (a4) -20' 30 g challenger bobki (a8,4) -5’ Drożdże mangroove jack newcastle dark ale, temperatura startowa 18C Na tych drozdzach to nie bedzie raczej dry. One odfermentowuja bardzo plytko. Ok. 60%. Edytowane 21 Marca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 pomyliłem ilość wody Tzn? Tzn zawszę liczę ile wody powinienem dać do piwa i dokładnie taką ilość jaką potrzebuje podgrzewam do wysładzania - a jeżeli mam w rurce 2 BLG lub mniej (zwykle po spuszczeniu około 20 litrów) przerywam wysładzanie i wlewam resztę gorącej wody pozostałej po zatrzymanym wysładzaniu do gara warzelnego - dzięki temu że wlewam wodę gorącą nie muszę dodatkowo grzać tych 7-8 litrów (tak, podczas warzenia odchodzi mi w parę około 6 litrów - duża średnica i nieużywanie pokrywki robi swoje). Tutaj dałem omyłkowo o 3 litry za dużo i gdybym gotował normalną ilość czasu to miałbym blg startowe pewnie z 12 i nie wiem, czy zmieściłbym to razem z pianą do fermentora. Wadę już widzę: raczej będzie mało "red", bo będzie przyciemny... 18. "ZORZA ŚW. PATRYKA" - Dry hoppy stout Słody i niesłodowe od początku: 3,5 kg pale ale 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Ciemne: 0,4 kg karmel 600 0,1 kg jęczmień prażony (wszystko optima) 0,1 Carafa II Special (Weyermann) Sposób zacierania: 40' 64C, 40' 72C + 10' 72C ciemne Chmiele: 40 g marynka szyszka (a7,8) -60’ 20 g lomik bobki (a4) -20' 30 g challenger bobki (a8,4) -5’ Drożdże mangroove jack newcastle dark ale, temperatura startowa 18C Na tych drozdzach to nie bedzie raczej dry. One odfermentowuja bardzo plytko. Ok. 60%. Nie znalazłem informacji na stronach, ale już gadaliśmy i wiem co za błąd zrobiłem: jedno 'o' Na tytce piszą, że schodzą średnio, więc myślałem że tak do 3 zejdą. Ale nie jest źle, właśnie otworzyłem to piwo (warzyłem w środę, więc 4 dni) i zeszło do 4 blg. Dziwne, mówisz że słabo jadą, a ja zacierałem raczej na słodko i zeszły z 14 do 4... Aha, zapomniałem: startowe blg "rudego" to 12 i mam nadzieje uzyskać 2. Jeszcze mam dwie tytki drożdży: belgi z mangrove oraz s-33, i jak zrobię te dwa piwa to suchary będę oglądał częściej w śniadaniu niż w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) #18 na cichą, refraktometr 6,5 (po korekcie 3 Brix - czyli jednak Dry): smak lekki, kawowy, praktycznie już pijalny. Zmazuje słowo "hoppy" - jest zbyt delikatny by niszczyć go chmielem na zimno. Zmieniam na "happy" #19 na cichą, refraktometr 7,1 (po korekcie 3,8 Brix) wyszedł dobry bitter, aż jestem zdziwiony. Zapach karmelowy, smak - nieco słodka wersja kilku bitterów, które piłem w Anglii (w szczególności "Ninja" Special bitter - nie pamiętam browaru) Obu piwom daje tydzień i #19 w keg i butelki (coś koło 24 litry będę miał), #18 w butelki (coś koło 19-20 litrów ostatecznie) Edytowane 27 Marca 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 #18 w KEG, do środka zamiast cukru 30 g Citry i nagazowywanie z butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 #19 w butelki, wyszło 36x 0,5l plus 1x 0,33l. Ddałem 110g glukozy - więc około 6g na litr. Oto... nadszedł czas na dwudziestą warkę. Musiała być inna. Nietypowa. Dziwna (nawet jak na moje standardy). Przy okazji testuję nowy sprzęt: nierdzewny gar zacierno-warzelny na 10 litrowe warki (do robienia konfitur był już używany), nowy filtrator na "dziesiątki", oraz mieszadło magnetyczne do propagacji. Oto... nadszedł czas na zrobienie dobrego piwa książęcego 20. "CHLEBOWE" - Rye-wheat IPA Słody: 1 kg pszeniczny 1 kg żytni Zacieranie: 15' 45C, 20' 55C, 45' 62C, 45' 72C Warzenie: 60 minut Chmiele: 20g Centennial szyszka (a11,5) -60' 10g Centennial szyszka (a11,5) -20' 10g Centennial szyszka (a11,5) -5' Drożdże: S-33 - pół paczki w propagatorze (400ml wody i bruntala jasnego na 8 blg) przez 6 godzin dodane przy 18C Uzyskałem 9 litrów brzeczki chmielonej 12 BLG. Fermentacja (plany): 7 dni burzliwa w normalnym fermentorze 14 dni cicha w szklanym balonie od wina 10l Nigdy. Więcej. Tego. Nie. Powtórzę. Choćby to było najlepsze piwo na świecie - nie ma bata żeby zrobić filtrację bez migreny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się