Beredinn Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) 33. "KUCHNIA PEŁNA NIESPODZIANEK" - Oat-rice-spelt-millet-wheat-barley-rye-cornflakes pale ale Słody: 2,7 kg pale Optima 0,3 kg karmel 40 Optima Surowce niesłodowane: 0,5 płatki owsiane 0,5 płatki ryżowe 0,3 płatki pszeniczne orkiszowe 0,3 płatki jaglane 0,2 płatki pszeniczne 0,2 płatki jęczmienne 0,2 płatki żytnie 0,2 płatki kukurydziane 0,1 łuska czegoś, chyba pszeniczna Dodatek 4g alfaamylazy (browin, sucha) Przed zacieraniem wszystkie płatki skleikowane przez 15' w 100C i 10 l wody. Sposób zacierania:20' 62C, 40' 72C, mash-out Warzenie 100 min Chmiele: Lubelski bobki (alfa 4,2) 30g -60' Drożdże M07 British ale Startowo 15,0 BLG, 20 l, 20C Edytowane 4 Listopada 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 a jakie drożdże planujesz? moje kolejne ale to też będzie wielozbożowe, jeszcze kasza gryczana będzie, nie wiem tylko w która stronę pchnąć drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Właśnie je robię, więc piszę na bieżąco Wejdą T-58 lub M07, powinny dobrze się komponować. Choć gdybym robił to za tydzień to zakupiłbym coś czystszego, na przykład M79 (mangrove jacks). -edit W końcu użyłem M07. Ostatecznie chce osiągnąć czyste piwo, choć nieco bardziej słodkie niż profil tych drożdży - zobaczymy jak poradzą sobie z tak dziwną i zacieraną na słodko brzeczką. Edytowane 31 Października 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Wczoraj zlałem #32 prosto do fermentora. Uwarzyłem też nowe piwo: 34. "WEŹMISZ CZARNO KURE" - Dunkelweizen Słody: 3 kg pszeniczny 3 kg wiedeński ,3 kg pszeniczny karmelowy ,2 kg pszeniczny barwiący Sposób zacierania:30' 62C, 30' 72C, mash-out pszeniczny barwiący wsypany na ostatnie 10 minut Warzenie 80 min Chmiele: Lubelski bobki (alfa 4,2) 40g -60' Drożdże WB-06, zadane bez uwadniania (dla większego stresu) Startowo 15,4 BLG, 21 l, 21C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 W czwartek poszło #33 do kega. Na drożdżach tej warki zrobiłem: 35. "BELMAR CLASSIC" - Dry stout Słody i sur niesłodowane: 3,5 kg pale ale ,5 płatki jęczmienne ,3 kg karmelowy ciemny 600 ,1 kg jęczmień prażony Sposób zacierania:30' 62C, 30' 72C, dodanie ciemnych na 10', mash-out Warzenie 70 min Chmiele: Challenger bobki (alfa 7) 30g -60' Drożdże: drugie pokolenie British ale, zalane wprost na ciasto (bez separacji, kilka minut po zlaniu poprzedniej warki) Startowo 13,4 BLG, 20 l, 21 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Wszystko już przelane w kegi, będzie co pić na sylwester Przedwczoraj uwarzone nowe: 36. "A TERAZ COŚ Z ZUPEŁNIE INNEJ BECZKI" - Polsko-Amerykańska IPA Słody i sur niesłodowane: 6 kg pale ale ,5 płatki jęczmienne Sposób zacierania:40' 62C, 20' 72C, mash-out Warzenie 70 min Chmiele: Iunga bobki (alfa 11) 60g -60' Citra bobki (alfa 13) 50g -10' Drożdże: US-05, świeże, uwadniane Startowo 17,2 BRIX, 22 litry, 17 stopni Plany: Temperaturę podnosić o +1 stopień dziennie, do 20 stopni. Podnieść do 22 w ostatni dzień burzliwej. Cała cicha w 20 stopniach. 9 dni burzliwej, 14 dni cichej Citra bobki 50g na 3 dni przed rozlewem Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Oto pierwsze piwo, robione rzez dwa dni 37. "SIÓDMEGO DNIA BÓG STWORZYŁ NIEBO" - Weizen Grodziski (Prawie jak Grodziskie) Słody i sur niesłodowane: 2,3 kg pszeniczny optima 1,3 kg pszeniczny wędzony dębem weyermann Sposób zacierania:40' 62C, 40' 72C, mash-out Filtracja 12 godzin (cała noc) Warzenie 90 min Chmiele: Lubelski bobki (alfa 3,5) 25g -60' Drożdże: S-33 Startowo 10,2 BRIX, 24 litry, 17 stopni Plany: Temperaturę podnosić o +1 stopień dziennie, do 20 stopni. Fermentacja trwać będzie około 7 dni i od razu butelkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) #0038 "Luna" Robust Porter (12 B) Date: 2016-01-19 Mash Name: 40'62C, 20'72C, mash-out 3,00 kg Słód pale ale (5,9 EBC) Grain 66,4 % 0,65 kg Słód pszeniczny (3,2 EBC) Grain 14,4 % 0,35 kg Karmelowy #1 (300,0 EBC) Grain 7,7 % 0,35 kg Płatki jęczmienne (3,3 EBC) Grain 7,7 % 0,10 kg Słód Carafa Special III (925,9 EBC) Grain 2,2 % 0,07 kg Słód pszeniczny barwiący (800,0 EBC) Grain 1,5 % Boli 120 min 20,00 g Herkules [16,10 %] - Boil 60,0 min Hop 52,6 IBUs 15,00 g Magnum [15,00 %] - Boil 60,0 min Hop 36,7 IBUs 15,00 g Crystal [4,00 %] - Boil 20,0 min Hop 3,3 IBUs 15,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 10,0 min Hop 3,6 IBUs 15,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 5,0 min Hop 3,0 IBUs Fermentation: 7 days (18 C) +14 days (20 C) 1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast Bitterness: 99,3 IBUs Est Color: 47,4 EBC Measured Original Gravity: 1,058 SGMeasured Final Gravity: ?? SGActual Alcohol by Vol: ?? % Volumes of CO2: 2,3 Carbonation Used: Bottle with 120 g GlukozaStorage Temperature: 21,0 C Notes Karmelowy #1 to własnoręcznie karmelizowany Pale Ale z Optimy: cienka warstwa na blachę,120 C 30 min; 150 C 30 min; 175 C 30 min. #0039 "Julian" - Extra hoppy robust porterPiwo identyczne jak wyżej, różnica to większa ilość chmielu + dodatkowy chmiel cascade na cichą (35g) na 4 dni Oba piwa przelane na cichą, oba 1,013 BRIX (3,3 PLATO) Edytowane 1 Lutego 2016 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) #0040 "Three little pigs and the Big... Bad... Wolf..." English Barleywine (19 B) Boil Time: 120 minEnd of Boil Vol: 20,80 lFinal Bottling Vol: 19,00 lFermentation: 14 days (19 C) +14 days (20 C) Date: 2016-01-30 Mash Name: 60'65C, mash-out8,00 kg Słód pale ale (5,9 EBC) Grain 80,0 % 1,00 kg Słód Caramunich I (100,5 EBC) Grain 10,0 % 1,00 kg Słód karmelowy 20-30 (30,0 EBC) Grain 10,0 % Boil 120 min 30,00 g Flyer [9,80 %] - Boil 60,0 min Hop 40,1 IBUs 30,00 g Target [9,00 %] - Boil 60,0 min Hop 36,8 IBUs Fermentation: 7 days (18 C) +14 days (20 C) 1,0 pkg O czym szumią wierzby (Fermentum Mobile #FM10) Yeast (starter 1l 10 blg) Measured Original Gravity: 1,113 SGMeasured Final Gravity: ?? SGActual Alcohol by Vol: ?? % Volumes of CO2: 2,3 Carbonation Used: Bottle with 120 g GlukozaStorage Temperature: 21,0 C Notes Dodatkowo wyszło 15 litrów około 6 BLG (#0041) oraz 1 litr 9 BLG na starterPiwo przed fermentacją schłodzone na balkonie, fermentacja burzliwa na dwa fermentory 30l 1.02.2016 Drożdże nie ruszyły. Zadałem więc drożdżami z #0038 robust portera, przelewanego dziś na cichą. Pachniały dobrze, bardzo ciasno zbite. Do każdego fermentora poszły 3 łyżki gęstwy (jak najjaśniejszej) Edytowane 1 Lutego 2016 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) 0041 "Ingliszmen in München" SH German bitter Boil Time: 120 minEnd of Boil Vol: 10 lFermentation: 14 days (19 C) Yeast: S-04 7.3 BRIX OG Chmiel perle szyszki (zeszłoroczne, z zamrażalnika) 5,1 alfa 10 g -60' po 7 g w -30', -20', -15', -10', -5', 0', +1' Mech irlandzki w -10' Edytowane 1 Lutego 2016 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się