Skocz do zawartości

Oto... minibrowar domowy


Rekomendowane odpowiedzi

33. "KUCHNIA PEŁNA NIESPODZIANEK" - Oat-rice-spelt-millet-wheat-barley-rye-cornflakes pale ale

Słody:

2,7 kg pale Optima

0,3 kg karmel 40 Optima

 

Surowce niesłodowane:

0,5 płatki owsiane
0,5 płatki ryżowe
0,3 płatki pszeniczne orkiszowe
0,3 płatki jaglane
0,2 płatki pszeniczne
0,2 płatki jęczmienne
0,2 płatki żytnie
0,2 płatki kukurydziane
0,1 łuska czegoś, chyba pszeniczna

 

Dodatek 4g alfaamylazy (browin, sucha)

 

Przed zacieraniem wszystkie płatki skleikowane przez 15' w 100C i 10 l wody.

Sposób zacierania:20' 62C, 40' 72C, mash-out

 

Warzenie 100 min

Chmiele:

Lubelski bobki (alfa 4,2) 30g -60'

 

Drożdże M07 British ale

 

Startowo 15,0 BLG, 20 l, 20C

Edytowane przez Beredinn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Właśnie je robię, więc piszę na bieżąco ;) Wejdą T-58 lub M07, powinny dobrze się komponować. Choć gdybym robił to za tydzień to zakupiłbym coś czystszego, na przykład M79 (mangrove jacks).

 

-edit

 

W końcu użyłem M07. Ostatecznie chce osiągnąć czyste piwo, choć nieco bardziej słodkie niż profil tych drożdży - zobaczymy jak poradzą sobie z tak dziwną i zacieraną na słodko brzeczką.

Edytowane przez Beredinn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zlałem #32 prosto do fermentora. Uwarzyłem też nowe piwo:

 

34. "WEŹMISZ CZARNO KURE" - Dunkelweizen

Słody:

3 kg pszeniczny

3 kg wiedeński

,3 kg pszeniczny karmelowy

,2 kg pszeniczny barwiący

 

Sposób zacierania:30' 62C, 30' 72C, mash-out

pszeniczny barwiący wsypany na ostatnie 10 minut

 

Warzenie 80 min

Chmiele:

Lubelski bobki (alfa 4,2) 40g -60'

 

Drożdże WB-06, zadane bez uwadniania (dla większego stresu)

 

Startowo 15,4 BLG, 21 l, 21C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W czwartek poszło #33 do kega. Na drożdżach tej warki zrobiłem:


 


35. "BELMAR CLASSIC" - Dry stout


Słody i sur niesłodowane:


3,5 kg pale ale


,5 płatki jęczmienne


,3 kg karmelowy ciemny 600


,1 kg jęczmień prażony


 


Sposób zacierania:30' 62C, 30' 72C, dodanie ciemnych na 10', mash-out


 


Warzenie 70 min


Chmiele:


Challenger bobki (alfa 7) 30g -60'


 


Drożdże: drugie pokolenie British ale, zalane wprost na ciasto (bez separacji, kilka minut po zlaniu poprzedniej warki)


 


Startowo 13,4 BLG, 20 l, 21 C


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wszystko już przelane w kegi, będzie co pić na sylwester ;)


 


Przedwczoraj uwarzone nowe:


 


36. "A TERAZ COŚ Z ZUPEŁNIE INNEJ BECZKI" - Polsko-Amerykańska IPA


Słody i sur niesłodowane:


6 kg pale ale


,5 płatki jęczmienne


 


Sposób zacierania:40' 62C, 20' 72C, mash-out


 


Warzenie 70 min


Chmiele:


Iunga bobki (alfa 11) 60g -60'

Citra bobki (alfa 13) 50g -10'

 


Drożdże: US-05, świeże, uwadniane


 


Startowo 17,2 BRIX, 22 litry, 17 stopni


Plany:

 

Temperaturę podnosić o +1 stopień dziennie, do 20 stopni.

Podnieść do 22 w ostatni dzień burzliwej.

Cała cicha w 20 stopniach.

9 dni burzliwej, 14 dni cichej

Citra bobki 50g na 3 dni przed rozlewem

Edytowane przez Beredinn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto pierwsze piwo, robione rzez dwa dni :)

 

37. "SIÓDMEGO DNIA BÓG STWORZYŁ NIEBO" - Weizen Grodziski (Prawie jak Grodziskie)

Słody i sur niesłodowane:

2,3 kg pszeniczny optima

1,3 kg pszeniczny wędzony dębem weyermann

 

Sposób zacierania:40' 62C, 40' 72C, mash-out

 

Filtracja 12 godzin (cała noc)

 

Warzenie 90 min

Chmiele:

Lubelski bobki (alfa 3,5) 25g -60'

 

Drożdże: S-33

 

Startowo 10,2 BRIX, 24 litry, 17 stopni

Plany:
 
Temperaturę podnosić o +1 stopień dziennie, do 20 stopni.
Fermentacja trwać będzie około 7 dni i od razu butelkowanie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
#0038 "Luna" Robust Porter (12 B)
 
Date: 2016-01-19
 
Mash Name: 40'62C, 20'72C, mash-out
3,00 kg Słód pale ale (5,9 EBC) Grain 66,4 %
0,65 kg Słód pszeniczny (3,2 EBC) Grain 14,4 %
0,35 kg Karmelowy #1 (300,0 EBC) Grain 7,7 %
0,35 kg Płatki jęczmienne (3,3 EBC) Grain 7,7 %
0,10 kg Słód Carafa Special III (925,9 EBC) Grain 2,2 %
0,07 kg Słód pszeniczny barwiący (800,0 EBC) Grain 1,5 %
 
Boli 120 min
20,00 g Herkules [16,10 %] - Boil 60,0 min Hop 52,6 IBUs
15,00 g Magnum [15,00 %] - Boil 60,0 min Hop 36,7 IBUs
15,00 g Crystal [4,00 %] - Boil 20,0 min Hop 3,3 IBUs
15,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 10,0 min Hop 3,6 IBUs
15,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 5,0 min Hop 3,0 IBUs
 
Fermentation: 7 days (18 C) +14 days (20 C)
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast
 
Bitterness: 99,3 IBUs
Est Color: 47,4 EBC
Measured Original Gravity: 1,058 SG
Measured Final Gravity: ?? SG
Actual Alcohol by Vol: ?? %

Volumes of CO2: 2,3
Carbonation Used: Bottle with 120 g Glukoza
Storage Temperature: 21,0 C
 
Notes
Karmelowy #1 to własnoręcznie karmelizowany Pale Ale z Optimy: cienka warstwa na blachę,120 C 30 min; 150 C 30 min; 175 C 30 min.

 

#0039 "Julian" - Extra hoppy robust porter

Piwo identyczne jak wyżej, różnica to większa ilość chmielu + dodatkowy chmiel cascade na cichą (35g) na 4 dni

 

 

Oba piwa przelane na cichą, oba 1,013 BRIX (3,3 PLATO)

Edytowane przez Beredinn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#0040 "Three little pigs and the Big... Bad... Wolf..." English Barleywine (19 B)
 
Boil Time: 120 min
End of Boil Vol: 20,80 l
Final Bottling Vol: 19,00 l
Fermentation: 14 days (19 C) +14 days (20 C)
Date: 2016-01-30
 
Mash Name: 60'65C, mash-out
8,00 kg Słód pale ale (5,9 EBC) Grain 80,0 %
1,00 kg Słód Caramunich I (100,5 EBC) Grain 10,0 %
1,00 kg Słód karmelowy 20-30 (30,0 EBC) Grain 10,0 %
 
Boil 120 min
30,00 g Flyer [9,80 %] - Boil 60,0 min Hop 40,1 IBUs
30,00 g Target [9,00 %] - Boil 60,0 min Hop 36,8 IBUs
 
Fermentation: 7 days (18 C) +14 days (20 C)
1,0 pkg O czym szumią wierzby (Fermentum Mobile #FM10) Yeast (starter 1l 10 blg)
 
Measured Original Gravity: 1,113 SG
Measured Final Gravity: ?? SG
Actual Alcohol by Vol: ?? %
 
Volumes of CO2: 2,3
Carbonation Used: Bottle with 120 g Glukoza
Storage Temperature: 21,0 C
 
Notes
Dodatkowo wyszło 15 litrów około 6 BLG (#0041) oraz 1 litr 9 BLG na starter
Piwo przed fermentacją schłodzone na balkonie, fermentacja burzliwa na dwa fermentory 30l
 
1.02.2016
Drożdże nie ruszyły. Zadałem więc drożdżami z #0038 robust portera, przelewanego dziś na cichą. Pachniały dobrze, bardzo ciasno zbite. Do każdego fermentora poszły 3 łyżki gęstwy (jak najjaśniejszej)
Edytowane przez Beredinn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

0041 "Ingliszmen in München" SH German bitter
 
Boil Time: 120 min
End of Boil Vol: 10 l
Fermentation: 14 days (19 C)
Yeast: S-04
7.3 BRIX OG
 
Chmiel perle szyszki (zeszłoroczne, z zamrażalnika) 5,1 alfa
10 g -60'
po 7 g w -30', -20', -15', -10', -5', 0', +1'
 
Mech irlandzki w -10'
Edytowane przez Beredinn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.