szejk Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Oto... BELMAR BATTLEHAMMER - Dry Stout 12 BLG, 5,6% abv Wygląd: czarne, nieprzejrzyste, z beżową, drobno i średnio-pęcherzykową i dość szybko opadającą pianą. Piana redukuje się do drobnego krążka dookoła szkła nie zostawiając po sobie nań śladu. Na plus etykieta (jak już Ci dziś mówiłem, podziwiam "rozrzutność" czarnego tuszu ), kontra konkretna, jest pełen skład łącznie z ilością, nawet chmiel ma podane alfakwasy. Proces zacierania i chmielenia też przedstawiony. Do tego dodane informacje o zawartości alkoholu, BLG, IBU, barwie, zalecanej temperaturze serwowania. Mało tego. jest historyjka i kod QR. Brawa za chęci Aromat: delikatna paloność i delikatny aromat czarnej kawy, brak aromatów chmielowych - typowy dry stout. Smak: przede wszystkim nuty palone, delikatna kwaskowość, właściwie brak goryczki. Na finiszu posmak czarnej czekolady. Odczucie w ustach: średnio nasycone, lekkie i bardzo pijalne. Ogólna ocena: klasyczny, poprawny, niczym nie wybijający się dry stout. Mi brakowało goryczki (ale mi prawie zawsze brakuje goryczki więc w tym wypadku nie można tego uznać za zarzut). Fajnie się piło, w kolejce jeszcze Belgian Pale Ale. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Dzięki jeśli chcesz drukowanie w czerni Ci zrobię, bo dla mnie to i tak tańsze niż punkt ksero (obliczyłem cenę kartki tekstu na 0,25gr za kartkę). Co do tej etykiety jasne punkty są związane z przejściem na papier samoprzylepny - jednak ta drukarka się niezbyt do tego nadaje i będę chyba musiał wrócić do kleju w sztyfcie. Co do smaku - to jest moje pierwsze piwo z którego dumny jestem Choć jest słabe to tak jak mówiłem Tobie - szykuje wersje "extra", która właśnie przez filtr leci. A ten belgijski właśnie otworzyłem - z czasem się polepszył. PS: historyjka jest akurat takim epitafium dla mojej ulubionej postaci z sesji "dungeons and dragons", krasnoluda imieniem właśnie Belmar, odgrywanych w dalekiej przeszłości prez jednego z moich kolegów. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Beredinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Belga otworzę jutro, też opiszę Co do naklejania etykiet to klej w sztyfcie robi robotę, to co ode mnie dostałeś jest właśnie oklejone takim klejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 tak, jest dużo więcej roboty, dlatego kupiłem arkusze samoprzylepnego papieru i gilotyne - czas oklejenia zmienił się drastycznie, ale jednak te kropki... Wiesz, to czarne co właśnie kończe... specjalnie dorzuce trochę chmielu, dla Ciebie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Oto... BRZECZKA PIERWOTNA - Belgijskie Pale Ale 14,5 BLG, 5,9% abv Wygląd: jasno bursztynowe, ciemno złote, opalizujące, z olbrzymią czapą piany przy pierwszym nalaniu (jak na foto) przy drugim nalaniu piana bardzo ładna, drobnopęcherzykowa, choć szybko zaczyna się psuć, ale za to ładnie zostaje na szkle. Aromat: typowo belgijskie nuty, a więc owoce i kwiaty, zero nut chmielowych i alkoholowych. Smak: owocowy, słodowy, delikatny posmak drożdżowy. Średnia, lekko zalegająca goryczka. Odczucie w ustach: mocno nasycone, pełne, ale dobrze pijalne. Ogólna ocena: smaczne, poprawne i znów nieco ugrzecznione piwo. Czekam na autorskie receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beredinn Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Dzięki za to. mam plany na następne dwadzieścia parę piw, i jest wśród nich duże miejsce na belgijskie drożdże płynne. A co do autorskich - w następnej możliwej okazji rzucę z przyjemnością wszystko co mam, łącznie z tym olejem, który wykonałem na Twoich drożdżach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się