Vami Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Beef jerky czyli popularna w USA suszona wołowina do przygotowania w domu w piekarniku, bez użycia dehydratora. Doskonale sprawdza się jako przekąska podczas meczu z jakimś ostrym dipem i dobrym piwem. Potrzebne nam są składniki: - 500 gram chudej wołowiny (np. polędwica, ligawa, porcja zrazowa) - marynata (przepis na moją za chwilę) - sól Moja marynata: - dry stout - oliwa z oliwek - miód - harisa - cayenne - sos chipotle dymiony - pieprz czarny - zioła Mięso kroimy w cienkie długie plastry, wycinamy wszelki widoczny tłuszcz (tłuszcz się nie suszy!) i wkładamy do marynaty na całą noc albo i dobę. Następnie odsączamy na papierowych ręcznikach, posypujemy ziołami i obficie solimy - sól przyspiesza wyciąganie wody. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 80 stopni (nie więcej - nie chcemy mięsa upiec tylko je suszyć!) i kładziemy mięso na kratkę. Pod spód podstawiamy jakieś naczynie by skapywały resztki płynów. Trzymamy tak mięso przez ok. 2-3 godziny, aż wyjdzie z niego woda. Jak ktoś nie lubi soli, to bezpośrednio przed konsumpcją mięso można umyć. Można np. postawić trzy pojemniczki: jeden z mięsem, drugi z ostrym dipem, trzeci z przegotowaną wodą. Najpierw mięso obmywamy z soli, potem zanurzamy w dipie i jemy. Popijamy dobrym piwem. Esencja smaku Edytowane 25 Czerwca 2014 przez Vami slotish, Cichus, mrblaha i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janisz87 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) Jakieś proporcje składników do marynaty ? Edytowane 25 Czerwca 2014 przez janisz87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Tak jak lubisz Celowo nie podawalem, bo ja uwielbiam MEGA OSTRE rzeczy i moje proporcje dla zwyklego smiertelnika beda niezjadliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Proporcje marynaty, rzeczywiście wedle upodobań. Moja zawiera kolendrę, czosnek, sól, pieprz, ocet lub musztardę. Myślę, że polędwicy szkoda na tą przekąskę bo można przyrządzićz niej coś lepszego. Natomiast przy okazji wizyty w lidlu po angielskie piwo można kupić brazylijski rostbef. Kończy mu się termin ważności i jest w obniżonej o połowę cenie. Na jerky - znakomity. Robiłem też podróbki z mięsa indyka czy schabu. Zamiast piekarnia używam suszarki do grzybów i owoców. Wrzuca się na kilka godzin i nie trzeba przejmować się temperaturą czy uchylaniem drzwiczek. Mniejsze jest też zużycie energii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się