zibi Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 03-02-2010 Warka #18 Pszeniczne Zimowe poszedł w 46 butelki 0,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) 13-03-2003 Warka # 21 Marcowe Oczko Kategoria -Oktoberfest Wielkość warki 23 l 0G-13,5 °Blg Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-2,5 kg Słód Wiedeński Steinbach(6-12EBC)-1,5kg Słód Monachijski Strzegom(10-27EBC)- 1kg Chmiel Lubelski Szyszki -5g Chmiel Marynka Szyszki -25g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie dekokcyjne jednowarowe Słody wsypane do 65°C 30' ? 62 °C 1/3 zacieru gęstego gotowanie 15' 30' ? 72 °C Mash out - 76 °C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 10'Lubelski 10' Mech Fermentacja Burzliwa 11'C Edytowane 15 Marca 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 17-03-2010 Warka # 22 Zbyszkowy Pils (Święto Patryka i Zbigniewa) Styl -Pilsner Wielkość warki 23 l OG-11 °Blg Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-4,3 kg Słód Karapils-0,2kg Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg Chmiel Lubelski Szyszki -25g Chmiel Marynka Szyszki -50g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Gęstwa Bawarian Lager Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 16l wody 45°C 15' ? 52 °C 30' - 62 °C 30' ? 72 °C Mash out - 76 °C Wysładzanie Ciągłe 15l -78 °C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 25g 40' Marynka 25g 10'Lubelski 25g 10' Mech Fermentacja Burzliwa 10 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 18-03-2010 Warka Specjalna Sowi Kólsch (warzona w Agro.Pod Przełęczą). Zbutelkowane w Agro.Pod Przełęczą 7 dni burzliwej 12 cichej zeszło z 14°Blg do 4,5°Blg .Wyszło 20 butelek 0,5 .Tak jak pisałem wcześniej piwo zostało u Gospodarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 18-03-2010 Warka Specjalna Sowi Kólsch (warzona w Agro.Pod Przełęczą).Zbutelkowane w Agro.Pod Przełęczą 7 dni burzliwej 12 cichej zeszło z 14°Blg do 4,5°Blg .Wyszło 20 butelek 0,5 .Tak jak pisałem wcześniej piwo zostało u Gospodarzy MAło coś tego piwka tam zrobiliście A takie piwko mogłoby być zachętą dla przyszłych klientów, jako gratis do posiłku, i problem legalizacji instalacji przestaje istnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 ...Wyszło 20 butelek 0,5 ... Zibi, czyżby zniecierpliwieni 'długim' procesem fermentacji, ludzie kręcący się po zapleczu, pokosztowali pozostałą połowę warki - wiem ile odfiltrowałem brzeczki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Jak zwykle błąd w opisie 20l i 40 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) 20-03-2010 Warka # 23 IRA Zibiego Kategoria -Irish Red Ale Wielkość warki 20 l OG-12 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-2,0 kg Słód Monachijski Strzegom(10-27EBC)- 2,0kg Słód Karmelowy Jasny Steinbach(20-30EBC)- 0,2kg Słód Karmelowy Ciemny Steinbach(100-130EBC)-0,2kg Chmiel Lubelski Szyszki -15g Chmiel Marynka Szyszki -25g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Safale-04 Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 65'C 15' ? 62 'C 45' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 10'Lubelski 10' Mech Fermentacja Burzliwa 20'C Wczoraj pibiłem życiowy rekord zacierania równe 5h( łącznie ze sprzątaniem) Edytowane 21 Marca 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) 15-04-2010 Warka # 24 Kwietniowe Marcowe Kategoria -Oktoberfest Wielkość warki 22 l Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -2,8 kg Słód Monachijski Strzegom(10-27EBC) - 1kg Słód Karmelowy Jasny Steinbach (20-30EBC) -0,6Kg Słód Karapils Soufflet Litovel (19 EBC) -0,1kg Chmiel Lubelski Szyszki -10g Chmiel Marynka Szyszki -25g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie Infuzyjne Schemat Zacierania 65 °C.wsyp 63 °C -35' 73 °C -25' 78 °C -10' woda/ słód ? 3,5/1 Wysładzanie Ciągłe 15l Gotowanie 60' 60' Marynka 10'Lubelski 10' Mech Wyszło 22l 12°Blg Fermentacja Burzliwa 11°C +- 1°C Edytowane 30 Maja 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 (edytowane) 14-05-2010 Warka # 25 Full Majowy (dziwny jak pogoda w maju) Kategoria - XYZ Wielkość warki 25 l OG-12 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-4,60 kg Słód Melanoidowy 0,10 kg Słód Zakwaszający 0,10 kg Słód Wędzony 0,10 kg Chmiel Magnum Szyszki -50g Chmiel lubelski Szyszki -50g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 45'C 15' ? 62 'C 40' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1,h Gotowanie 60' 60' Magnum 50g 20'Lubelski 25g 10'Lubelski 25g 10' Mech Fermentacja Burzliwa 12'C Edytowane 30 Maja 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 (edytowane) 15-05-2010 Warka # 26 Rocznicowy Munich (dzisiaj mija mój roczek na forum) Kategoria ? Munich Helles Wielkość warki 23 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-3,6 kg Słód Monachijski Strzegom 0,60 kg Słód Zakwaszający 0,10 kg Chmiel Marynka Szyszki -15g Chmiel lubelski Szyszki -15g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie infuzyjne 20' ? 62 'C 40' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 15g 10'Lubelski 15g Fermentacja Burzliwa 12'C Edytowane 30 Maja 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 (edytowane) 29-05-2010 Warka # 27 Opałek Koszałek (receptura zbliżona do warki 85 kolomara, metody zacierania identyczne) Kategoria ? Heweweizen Wielkość warki 21 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -2,0 kg Słód Pszeniczny Stainbach( 3-5 ) -2,2kg Słód Karapils 0,30 kg Chmiel lubelski Szyszki -20 g Drożdże suche Safbrew s-33 Zacieranie infuzyjne 20' ? 42 'C 05' ? 55 'C 30' ? 62 'C 40' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Lubelski 20g Fermentacja Burzliwa 18-20 'C Edytowane 25 Czerwca 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 (edytowane) 25-06-2010 Warka # 28 Melafirowy Weizen Kategoria ? Heweweizen Wielkość warki 21 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -1,8 kg Słód Pszeniczny Stainbach( 3-5 EBC ) -2,2kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom (80-150) -0,30 kg Chmiel lubelski Szyszki -25 g Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen II generacja (podziękowania dla rubezahla) Zacieranie infuzyjne 20' ? 45 'C 05' ? 55 'C 40' ? 62 'C 25' ? 72 'C Mash out - 76'C Podnoszenie do kolejnych temperatur starałem się utrzymać na poziomie 1' / 1°C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 20'przed końcem Lubelski 20g Fermentacja Burzliwa 16-18 'C Dlaczego Melafirowy Weizen. Ponieważ uzyskałem kolor melafiru, kamienia z którego zbudowana jest struktura Gór Kamiennych i Wałbrzyskich. Ten słód Karmelowy Jasny Strzegom daje taką ciekawą barwę. Edytowane 12 Września 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Hej. Skąd taki pomysł na chmielenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Hej. Skąd taki pomysł na chmielenie? Taki mały eksperyment, wiem że nie trzyma się stylu i kolor ma nietypowy.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Moja pierwsza pszenica też była nietypowa,ale była treściwa i pełna smaku. Tak ją oceniali,oczywiście nie wszyscy ktoś stwierdził że zapach za bardzo gożdzikowy i smak apteki ale to tylko jedna osoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 (edytowane) 26-06-2010 Warka # 29 Czerwcowy Pils Styl -Pilsner Wielkość warki około 23 l OG-11 Blg Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-4,3 kg Słód Karapils-0,2kg Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg Chmiel Lubelski Szyszki -25g Chmiel Marynka Szyszki -50g Mech Irlandzki- 5g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 15l wody 45'C 15' ? 52 'C 40' - 62?C 40' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 25g 40' Marynka 25g 10'Lubelski 25g 10' Mech Fermentacja Burzliwa 12'C taka temperatura w piwniczce Edytowane 12 Września 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 (edytowane) 27-06-2010Warka # 30 IRA III Styl -Irysh Red Ale Wielkość warki około 23 l OG-12 Blg Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-3,5 kg Słód Monachijski Strzegom-1,5kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom 0,3 kg Słód Melanoidowy Wayerman - ,0,1kg Jęczmień Palony Strzegom 0,05kg Chmiel Lubelski Szyszki -20g Chmiel Marynka Szyszki -15g Mech Irlandzki- 5g Drożdże Starter I ( Wyeast 1084 Irish Ale) Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 16l wody 65'C 40' - 62?C 20' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 20g 10'Lubelski 25g 10' Mech Fermentacja Burzliwa 18'C Edytowane 12 Września 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 15-07-2010 Warka # 31 Upalny Waizenbok Styl -Weizenbock Wielkość warki około 20 l OG-17 Blg Skład: Słód Pszeniczny Jasny 3-4 EBC ---1,1 kg Słód Pszeniczny Ciemny15-17 EBC ---2,0kg Słód Wiedeński 6-12 EBC --- 0,5 Słód Monachijski ---2,0kg Słód Carawheat --- 0,2kg Słód Melanoidowy --- 0,2kg Chmiel Marynka Szyszki -20g Chmiel Lubelski Szyszki -10g Drożdże Gęstwa II( Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen ) Zacieranie mała dekokcja Słody pszeniczne wsypane do 45'C 21l wody 90' ? 44'C wsypane resztę słodów 10'- 62'C odebranie 5l gęstego podgrzanie do 72'C -10',gotowanie 15',pozostały zacier przetrzymany 62'-50' 15' ? 72'C Mash out - 76'C 1,5h zajeła mi filtracja,drobniej niż zawsze ześrutowałem słód. Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 70' Marynka 20g 50' Lubelski 15g Fermentacja Burzliwa 18-20'C po dwóch dniach fermentacji drożdże poszły sobie na spacer,skutek podniesienia temperatury w łazience do 25'C,wyniosłem do piwnicy gdzie było 18'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 17-07-2010 Warka # 32 Stout Krzyżacki (Dwa Nagie Miecze) Styl -Dry Stout Wielkość warki około 20 l OG-12 Blg Skład: Słód Pilzneński --- 3,0kg Słód Monachijski ---1,0kg Słód Carafa Typ I --- 0,25kg Słód Jęczmień Palony ---0,3kg Chmiel Marynka Szyszki -40g Drożdże Gęstwa II( Wyeast 1084 Irish Ale) Zacieranie infuzyjne Słody Wsypane do 66'C 90' - 64'C 15' ? 72'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 40g Fermentacja Burzliwa 18-20'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 24-07-2010 Warka # 33 Owsiany Gorczański Styl -Oatmeal Stout Wielkość warki około 20 l OG-12 Blg Skład: Słód Pilzneński --- 2,2,0kg Słód Monachijski ---1,2kg Słód Owsiany --- 0,5Kg Słód Karmelowy Jasny --- 0,3kg Słód Carafa Typ I --- 0,20kg Słód Jęczmień Palony ---0,30kg Chmiel Marynka Szyszki -40g Drożdże Gęstwa II( Wyeast 1084 Irish Ale) Zacieranie infuzyjne Słody Wsypane do 68'C 90' - 66'C 10 ? 72'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 40g Fermentacja Burzliwa 18-20'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akebes Opublikowano 25 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Widać Zibiego browar przerwy nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 15-07-2010 Warka # 31 Upalny Waizenbock zlany na cichą 17°Blg szedł na 4°Blg w 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 08-09-2010 Warka # 34 Pszenica Wrześniowa I. Kategoria ? Hewe-Weizen Wielkość warki 21 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -1,7 kg Słód Pszeniczny Castlemalting ( 3,5-5 EBC ) -2,3kg Chmiel lubelski Szyszki -25 g Drożdże Gęstwa ze skosów zrobiona przez rubezahla, 3068 Weihenstephan Weizen (serdeczne podziękowania) Zacieranie infuzyjne 10' ? 42 'C Powolne podnoszenie 62'C 30' ? 62 'C 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Lubelski 25g Fermentacja Burzliwa 16 'C Dolna granica fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 17-09-2010 Warka # 35 IPA Górala Kategoria ? India Pale Ale Wielkość warki 21 l OG-13 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -2,0 kg Słód Monachiski Strzegom (10-27 EBC) -2,1kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom(80-150EBC)- 0,1Kg Słód Karmelowy Strzegom Specjalny(300-400EBC)-0,2kg Chmiel Lubelski Granutal -50g Chmiel Maryka Szyszki -50g Drożdże Gęstwa III( Wyeast 1084 Irish Ale) Zacieranie infuzyjne 60' ? 65 'C 20' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 0'-Maryka Szyszki -50g 45'-Lubelski Granutal -50g Fermentacja Burzliwa 18'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 19-09-2010 Warka # 36 Pszenica Wrześniowa II. Kategoria ? Hewe-Weizen Wielkość warki 21 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -1,6 kg Słód Pszeniczny Castlemalting ( 3,5-5 ) -2,7kg Słód Carahell (20-30EBC) -0,3Kg Chmiel lubelski Szyszki -25 g Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie infuzyjne 15' ? 44 'C tylko słód pszeniczny Powolne podnoszenie 62'C 30' ? 62 'C Wsypanie reszty słodów 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Lubelski 25g Fermentacja Burzliwa 18'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się