Skocz do zawartości

Browar Czerwony Potok-Początki


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

13-03-2003 Warka # 21 Marcowe Oczko

Kategoria -Oktoberfest

Wielkość warki 23 l

0G-13,5 °Blg

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-2,5 kg

Słód Wiedeński Steinbach(6-12EBC)-1,5kg

Słód Monachijski Strzegom(10-27EBC)- 1kg

Chmiel Lubelski Szyszki -5g

Chmiel Marynka Szyszki -25g

Mech Irlandzki- 10g

Drożdże Gęstwa Munich Lager

 

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe

Słody wsypane do 65°C

30' ? 62 °C

1/3 zacieru gęstego gotowanie 15'

30' ? 72 °C

Mash out - 76 °C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Marynka

10'Lubelski

10' Mech

 

Fermentacja Burzliwa 11'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17-03-2010 Warka # 22 Zbyszkowy Pils (Święto Patryka i Zbigniewa)

 

Styl -Pilsner

Wielkość warki 23 l

OG-11 °Blg

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-4,3 kg

Słód Karapils-0,2kg

Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg

Chmiel Lubelski Szyszki -25g

Chmiel Marynka Szyszki -50g

Mech Irlandzki- 10g

Drożdże Gęstwa Bawarian Lager

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 16l wody 45°C

15' ? 52 °C

30' - 62 °C

30' ? 72 °C

Mash out - 76 °C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -78 °C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Marynka 25g

40' Marynka 25g

10'Lubelski 25g

10' Mech

 

Fermentacja Burzliwa 10 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-03-2010 Warka Specjalna Sowi Kólsch (warzona w Agro.Pod Przełęczą).

Zbutelkowane w Agro.Pod Przełęczą 7 dni burzliwej 12 cichej zeszło z 14°Blg do 4,5°Blg .Wyszło 20 butelek 0,5 .Tak jak pisałem wcześniej piwo zostało u Gospodarzy :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18-03-2010 Warka Specjalna Sowi Kólsch (warzona w Agro.Pod Przełęczą).

Zbutelkowane w Agro.Pod Przełęczą 7 dni burzliwej 12 cichej zeszło z 14°Blg do 4,5°Blg .Wyszło 20 butelek 0,5 .Tak jak pisałem wcześniej piwo zostało u Gospodarzy ;)

MAło coś tego piwka tam zrobiliście :lol: A takie piwko mogłoby być zachętą dla przyszłych klientów, jako gratis do posiłku, i problem legalizacji instalacji przestaje istnieć. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Wyszło 20 butelek 0,5 ...

Zibi, czyżby zniecierpliwieni 'długim' procesem fermentacji, ludzie kręcący się po zapleczu, pokosztowali pozostałą połowę warki - wiem ile odfiltrowałem brzeczki! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20-03-2010 Warka # 23 IRA Zibiego

 

Kategoria -Irish Red Ale

Wielkość warki 20 l

OG-12 BLG

 

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-2,0 kg

Słód Monachijski Strzegom(10-27EBC)- 2,0kg

Słód Karmelowy Jasny Steinbach(20-30EBC)- 0,2kg

Słód Karmelowy Ciemny Steinbach(100-130EBC)-0,2kg

Chmiel Lubelski Szyszki -15g

Chmiel Marynka Szyszki -25g

Mech Irlandzki- 10g

Drożdże Safale-04

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 65'C

15' ? 62 'C

45' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Marynka

10'Lubelski

10' Mech

 

Fermentacja Burzliwa 20'C

Wczoraj pibiłem życiowy rekord zacierania równe 5h( łącznie ze sprzątaniem)

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

15-04-2010 Warka # 24 Kwietniowe Marcowe

 

Kategoria -Oktoberfest

Wielkość warki 22 l

 

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -2,8 kg

Słód Monachijski Strzegom(10-27EBC) - 1kg

Słód Karmelowy Jasny Steinbach (20-30EBC) -0,6Kg

Słód Karapils Soufflet Litovel (19 EBC) -0,1kg

Chmiel Lubelski Szyszki -10g

Chmiel Marynka Szyszki -25g

Mech Irlandzki- 10g

Drożdże Gęstwa Munich Lager

 

Zacieranie Infuzyjne

Schemat Zacierania

65 °C.wsyp

63 °C -35'

73 °C -25'

78 °C -10'

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

 

Wysładzanie Ciągłe 15l

 

Gotowanie 60'

60' Marynka

10'Lubelski

10' Mech

Wyszło 22l 12°Blg

 

Fermentacja Burzliwa 11°C +- 1°C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

14-05-2010 Warka # 25 Full Majowy (dziwny jak pogoda w maju)

 

Kategoria - XYZ

Wielkość warki 25 l

OG-12 BLG

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-4,60 kg

Słód Melanoidowy 0,10 kg

Słód Zakwaszający 0,10 kg

Słód Wędzony 0,10 kg

Chmiel Magnum Szyszki -50g

Chmiel lubelski Szyszki -50g

Mech Irlandzki- 10g

Drożdże Gęstwa Munich Lager

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 45'C

15' ? 62 'C

40' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1,h

 

Gotowanie 60'

60' Magnum 50g

20'Lubelski 25g

10'Lubelski 25g

10' Mech

 

Fermentacja Burzliwa 12'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15-05-2010 Warka # 26 Rocznicowy Munich (dzisiaj mija mój roczek na forum):):lol::)

 

Kategoria ? Munich Helles

Wielkość warki 23 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-3,6 kg

Słód Monachijski Strzegom 0,60 kg

Słód Zakwaszający 0,10 kg

Chmiel Marynka Szyszki -15g

Chmiel lubelski Szyszki -15g

Drożdże Gęstwa Munich Lager

 

Zacieranie infuzyjne

20' ? 62 'C

40' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Marynka 15g

10'Lubelski 15g

 

Fermentacja Burzliwa 12'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

29-05-2010 Warka # 27 Opałek Koszałek (receptura zbliżona do warki 85 kolomara, metody zacierania identyczne)

 

Kategoria ? Heweweizen

Wielkość warki 21 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -2,0 kg

Słód Pszeniczny Stainbach( 3-5 ) -2,2kg

Słód Karapils 0,30 kg

Chmiel lubelski Szyszki -20 g

Drożdże suche Safbrew s-33

 

Zacieranie infuzyjne

20' ? 42 'C

05' ? 55 'C

30' ? 62 'C

40' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

Gotowanie 60'

60' Lubelski 20g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18-20 'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

25-06-2010 Warka # 28 Melafirowy Weizen

 

Kategoria ? Heweweizen

Wielkość warki 21 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -1,8 kg

Słód Pszeniczny Stainbach( 3-5 EBC ) -2,2kg

Słód Karmelowy Jasny Strzegom (80-150) -0,30 kg

Chmiel lubelski Szyszki -25 g

Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen II generacja (podziękowania dla rubezahla)

 

Zacieranie infuzyjne

20' ? 45 'C

05' ? 55 'C

40' ? 62 'C

25' ? 72 'C

Mash out - 76'C

Podnoszenie do kolejnych temperatur starałem się utrzymać na poziomie 1' / 1°C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

20'przed końcem Lubelski 20g

 

 

Fermentacja Burzliwa 16-18 'C

 

Dlaczego Melafirowy Weizen. Ponieważ uzyskałem kolor melafiru, kamienia z którego zbudowana jest struktura Gór Kamiennych i Wałbrzyskich. Ten słód Karmelowy Jasny Strzegom daje taką ciekawą barwę.

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej.

 

Skąd taki pomysł na chmielenie?

Taki mały eksperyment, wiem że nie trzyma się stylu i kolor ma nietypowy.Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Moja pierwsza pszenica też była nietypowa,ale była treściwa i pełna smaku. Tak ją oceniali,oczywiście nie wszyscy ktoś stwierdził że zapach za bardzo gożdzikowy i smak apteki ale to tylko jedna osoba.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26-06-2010 Warka # 29 Czerwcowy Pils

Styl -Pilsner

Wielkość warki około 23 l

OG-11 Blg

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-4,3 kg

Słód Karapils-0,2kg

Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg

Chmiel Lubelski Szyszki -25g

Chmiel Marynka Szyszki -50g

Mech Irlandzki- 5g

Drożdże Gęstwa Munich Lager

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 15l wody 45'C

15' ? 52 'C

40' - 62?C

40' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Marynka 25g

40' Marynka 25g

10'Lubelski 25g

10' Mech

 

Fermentacja Burzliwa 12'C taka temperatura w piwniczce

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

27-06-2010Warka # 30 IRA III

Styl -Irysh Red Ale

Wielkość warki około 23 l

OG-12 Blg

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-3,5 kg

Słód Monachijski Strzegom-1,5kg

Słód Karmelowy Jasny Strzegom 0,3 kg

Słód Melanoidowy Wayerman - ,0,1kg

Jęczmień Palony Strzegom 0,05kg

Chmiel Lubelski Szyszki -20g

Chmiel Marynka Szyszki -15g

Mech Irlandzki- 5g

Drożdże Starter I ( Wyeast 1084 Irish Ale)

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 16l wody 65'C

 

40' - 62?C

20' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Marynka 20g

10'Lubelski 25g

10' Mech

 

Fermentacja Burzliwa 18'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

15-07-2010 Warka # 31 Upalny Waizenbok

 

Styl -Weizenbock

Wielkość warki około 20 l

OG-17 Blg

 

Skład:

Słód Pszeniczny Jasny 3-4 EBC ---1,1 kg

Słód Pszeniczny Ciemny15-17 EBC ---2,0kg

Słód Wiedeński 6-12 EBC --- 0,5

Słód Monachijski ---2,0kg

Słód Carawheat --- 0,2kg

Słód Melanoidowy --- 0,2kg

 

Chmiel Marynka Szyszki -20g

Chmiel Lubelski Szyszki -10g

Drożdże Gęstwa II( Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen )

 

Zacieranie mała dekokcja

Słody pszeniczne wsypane do 45'C 21l wody

90' ? 44'C wsypane resztę słodów

10'- 62'C odebranie 5l gęstego podgrzanie do 72'C -10',gotowanie 15',pozostały zacier przetrzymany 62'-50'

15' ? 72'C

Mash out - 76'C

1,5h zajeła mi filtracja,drobniej niż zawsze ześrutowałem słód.

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

70' Marynka 20g

50' Lubelski 15g

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

po dwóch dniach fermentacji drożdże poszły sobie na spacer,skutek podniesienia temperatury w łazience do 25'C,wyniosłem do piwnicy gdzie było 18'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17-07-2010 Warka # 32 Stout Krzyżacki (Dwa Nagie Miecze)

 

Styl -Dry Stout

Wielkość warki około 20 l

OG-12 Blg

 

Skład:

Słód Pilzneński --- 3,0kg

Słód Monachijski ---1,0kg

Słód Carafa Typ I --- 0,25kg

Słód Jęczmień Palony ---0,3kg

 

Chmiel Marynka Szyszki -40g

Drożdże Gęstwa II( Wyeast 1084 Irish Ale)

 

Zacieranie infuzyjne

Słody Wsypane do 66'C

90' - 64'C

15' ? 72'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Marynka 40g

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24-07-2010 Warka # 33 Owsiany Gorczański

Styl -Oatmeal Stout

Wielkość warki około 20 l

OG-12 Blg

Skład:

Słód Pilzneński --- 2,2,0kg

Słód Monachijski ---1,2kg

Słód Owsiany --- 0,5Kg

Słód Karmelowy Jasny --- 0,3kg

Słód Carafa Typ I --- 0,20kg

Słód Jęczmień Palony ---0,30kg

 

Chmiel Marynka Szyszki -40g

Drożdże Gęstwa II( Wyeast 1084 Irish Ale)

 

Zacieranie infuzyjne

Słody Wsypane do 68'C

90' - 66'C

10 ? 72'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Marynka 40g

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

08-09-2010 Warka # 34 Pszenica Wrześniowa I.

Kategoria ? Hewe-Weizen

Wielkość warki 21 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -1,7 kg

Słód Pszeniczny Castlemalting ( 3,5-5 EBC ) -2,3kg

Chmiel lubelski Szyszki -25 g

Drożdże Gęstwa ze skosów zrobiona przez rubezahla, 3068 Weihenstephan Weizen (serdeczne podziękowania)

 

Zacieranie infuzyjne

10' ? 42 'C

Powolne podnoszenie 62'C

30' ? 62 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Lubelski 25g

 

 

Fermentacja Burzliwa 16 'C Dolna granica fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17-09-2010 Warka # 35 IPA Górala

Kategoria ? India Pale Ale

Wielkość warki 21 l

OG-13 BLG

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -2,0 kg

Słód Monachiski Strzegom (10-27 EBC) -2,1kg

Słód Karmelowy Jasny Strzegom(80-150EBC)- 0,1Kg

Słód Karmelowy Strzegom Specjalny(300-400EBC)-0,2kg

Chmiel Lubelski Granutal -50g

Chmiel Maryka Szyszki -50g

Drożdże Gęstwa III( Wyeast 1084 Irish Ale)

 

Zacieranie infuzyjne

 

60' ? 65 'C

20' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

0'-Maryka Szyszki -50g

45'-Lubelski Granutal -50g

 

Fermentacja Burzliwa 18'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19-09-2010 Warka # 36 Pszenica Wrześniowa II.

 

Kategoria ? Hewe-Weizen

Wielkość warki 21 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -1,6 kg

Słód Pszeniczny Castlemalting ( 3,5-5 ) -2,7kg

Słód Carahell (20-30EBC) -0,3Kg

Chmiel lubelski Szyszki -25 g

Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie infuzyjne

15' ? 44 'C tylko słód pszeniczny

Powolne podnoszenie 62'C

30' ? 62 'C Wsypanie reszty słodów

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Lubelski 25g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.