Skocz do zawartości

Browar Czerwony Potok-Początki


Rekomendowane odpowiedzi

12-01-2010

W butelki poszedł WEIZENBOC LISTOPADOWY był na cichej 4 tygodnie w 15°C , zeszedł do 5 °Blg. Refermentacja 160 g glukozy. Dość wytrawny w smaku i bardzo wyklarowany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-01-2010

Wit bier Górski # 14

Słody

Słód Pilzneński 2,0 Kg

Pszenica niesłodowana 1,8 kg

Płatki owsiane górskie 0,5 kg

 

Chmiel Marynka szyszki 25g

Drożdże Wyeast 3944 Belgian Wit bier

 

Kolendra 20g

Skórka pomarańczy świeżo starta z 4 pomarańczy

Zacieranie

Pszenica drobno ześrutowana wrzucona do 6l zimnej wody wraz z płatkami,podgrzanie do 55°C

Dodanie 0,2kg słodu pilzneńskiego i podgrzanie do 80°C przerwa 20' Gotowanie 10min.

Ustalenie temperatury na 60 dolanie wody i dodanie resztę słodu pilzneńskiego.

65 °C -100'

72 °C - 30'

edit:próba jodowa robiona dwa razy.

Podgrzanie do 78°C .

Filtracja przebiegła dosyć sprawnie.

Wysładzanie 3 x 4l

Gotowanie 60'

25g Marynka szyszki 0'

10g kolendry i połowa świeżo startej skórki 45'

10g kolendry i połowa świeżo startej skórki 55'

Wyszło 25l 11°Blg

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i powiadasz, że w 80 °C się skrobia sleikowała i miałeś negatywną próbę jodową na koniec zacierania ?

Robiłem próbę dwa razy. Mogłem zrobić zdjęcie to byś uwierzył. :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu chodzi dokładnie o te 80°C - może miało być 60°C ?

Miało być tak i tak było.

http://www.piwo.org/forum/p24997-07-09-2009-08-48-48.html#p24997

http://www.piwo.org/forum/p24981-06-09-2009-22-54-56.html#p24981

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-01-2010 Można by też powiedzieć że to piwo rocznicowe :D ,bowiem dzisiaj mija 22 lata jak z Blondynką wziołem Ślub,wtedy też były takie mrozy do -25°C

Belgijska Blondynka # 15 :D (Belgian Blond Ale)

Skład

Słód Pilzneński Strzegom 4,7 Kg--3,9 EBC

Karapils Soufflet Litovel 0,45kg--19 EBC

Pszeniczny Jasny Steinbach 0,4kg-- 3-5 EBC

Cukier Kandyzowany Biały 0,5 kg

Marynka szyszki 25g

Gęstwa THG

Zacieranie

54°C -10'

62°C - 20'

68°C - 50'

72°C - 30'

78°C

Wysładzanie

3 x4 l

Gotowanie 70'

25g Marynka szyszki 0'

Cukier w 60'

Wyszło 25l 17°Blg

Fermentacja

Burzliwa 18-20 C

Od trzech ostatnich warek zaczołem robić startery i naprawdę się opłaca,namnożone drożdże szybko startują i prawidłowo przebiega fermentacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29-01-2010 Małe Alpejskie (Munich Dunkel) # 16

Skład

Pilzneński Strzegom 1 Kg--3,9 EBC

Monachijski Strzegom 3 kg

Karmelowy Jasny Strzegom 0,3 kg

Karmelowy Ciemny Steinbach 0,2 kg

Marynka szyski 25g

Lubelski szyszki 15 g

Gęstwa Bawarian Lager

Zacieranie

62°C - 20'

72°C - 70'

78°C

Wysładzanie

3 x5 l

Gotowanie 60'

25g Marynka szyszki 0'

15 g Lubelski szyszki 30'

Wyszło 23l 13°Blg

Fermentacja

Starter zadany 16°C

 

 

-------------------------------------------------------------------------------

zibi bibi

Boguszów Gorce najwyżej położony Ratusz w Polsce,kiedyś Browar

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05-02-2010

Warka # 17 Gorcjański Alt

Monachijski Strzegom 4 kg

Słód Karmelowy Jasny Strzegom 80-150 EBC 0,3 kg

Marynka szyszki 25g

Lubelski szyszka 15 g

Drożdże Safbrew S-33

 

Zacieranie:

64°C 45'

72°C 20' Próba Jodowa oke'y

78°C przez 5min. ,filtrowanie, wysładzanie 3 x 5l 78°C.

Gotowanie 60'

25g Marynka szyszki 0' minucie gotowania

15g Lubelski szyszki 20'

wyszło około 25 l 12 °Blg

Fermentacja

Temperatura Burzliwej 18-20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-02 2010

Warka # 18 Pszeniczne Zimowe

Skład

Pilzneński Strzegom 1,6 kg

Pszeniczny Jasny Steibach 2,6 kg

Karmelowy Jasny Strzegom 0,2 kg

Monachijski Strzegom 0,5 kg

Lubelski Szyszka 25 g 4,5 a-k

Drożdże gęstwa 3068

 

Zacieranie:

44°C 10'

62°C 20'

72°C 20' Próba Jodowa oke'y

78°C przez 5min. ,filtrowanie, wysładzanie 3 x 5l 78°C.

 

Gotowanie 60'25g Lubelski szyszka 0'

wyszło 23 l -----12,5 °Blg

zadane gęstwą 3068

 

Fermentacja

burzliwa 18-20 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13-02 2010

Belgijska Blondynka #15 odfermentowało do 2 °Blg z 17 °Blg zbutelkowana 26 butelek 0,5, 180 gr. glukozy

Małe Alpejskie # 16 przelane na cichą zeszło do 4 °Blg temperatura fermentacji cichej 10,5 °C

Warka #17 Gorcjański Alt przelane na cichą zeszło do 3 °Blg ,temperatura fermentacji cichej 16-17 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19-02-2009

Po prostu Koźlak #19

Skład:

 

Pilzneński Strzegom 3,5 Kg

Monachijski 2,0 kg

Karmelowy Jasny Strzegom 0,45 kg

Karmelowy Ciemny Steinbach 0,25 kg

 

Chmiel Marynka szyszki 25g

Chmiel Lubelski szyszki 25g

Drożdże Bawaria'n Lager 2206

 

Zacieranie:

54 °C-10'

62 °C-45'

72 °C-45'

78 °C-5'

 

Gotowanie 60'

Marynka 25g-10 min. gotowania

Lubelski 25g-30 min. gotowania

 

 

Wyszło 23 l zawartości 16,5 blg

Fermentacja:

Burzliwa -10°C

Cicha-

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zibi, ale pomyliłeś się w zapiskach, czy w trakcie zacierania ? ;)

Ta przerwa piwu nie zaszkodzi, wniesie może coś od siebie jedynie :)

... to już niech zostanie tajemnicą Browaru Cz. P. Główny piwowar jest znany z nieszablonowego podejścia do warzenia, efekty ma jednak b. dobre.

To jest chyba najfajniejsze w tej całej 'zabawie'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zibi' date=' ale pomyliłeś się w zapiskach, czy w trakcie zacierania ? ;)

Ta przerwa piwu nie zaszkodzi, wniesie może coś od siebie jedynie :)[/quote']

... to już niech zostanie tajemnicą Browaru Cz. P. Główny piwowar jest znany z nieszablonowego podejścia do warzenia, efekty ma jednak b. dobre.

To jest chyba najfajniejsze w tej całej 'zabawie'

Ja tam tajemnic nie mam :) pomyliłem się w zapiskach i tyle :)

A swoją drogą pierwszego Weizena zacierałem nietypowo i wszystkim co go próbowali w Cieszynie smakował.Jeden z piwowarów zapytał mnie ile już warek uwarzyłem,ja mu odpowiedziałem że to druga warka, zmarszczył brwi i tyle :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20-02-2010 Warka #17 Gorcjański Alt zlany do 46 butelek 0,5 l 180g glukozy, odjechał na cichej do 2,5°Blg

21-02-2010 Warka #18 Pszeniczne Zimowe zlany na cicha zszedł do 3 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-02-2010

Warka Specjalna Sowi Kólsch (warzona w Agro.Pod Przełęczą) Piwo zostanie u gospodarzy.

 

Styl Kolońskie

Wielkość warki 25 l

OG ? 11 Blg

Kolor 3,5 EBC

 

Skład:

Słód Pilzneński Strzegom (2,9 EBC)-4 kg

Słód Pszeniczny Steinbach (3,5 EBC)-1kg

Chmiel Lubelski Szyszki -50g

Chmiel Marynka Szyszki -25g

Drożdże Safbrew S-33

 

Zacieranie:

10' ? 52 'C

20' ? 65 'C

30' ? 72 'C

5' - 76 'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

10'minuta gotowania Marynka 25g

30'minuta gotowania Lubelski 25g

45'minuta gotowania Lubelski 25g

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

 

A wyszło 21 l 14°Blg :cool:

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.