zibi Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 12-01-2010 W butelki poszedł WEIZENBOC LISTOPADOWY był na cichej 4 tygodnie w 15°C , zeszedł do 5 °Blg. Refermentacja 160 g glukozy. Dość wytrawny w smaku i bardzo wyklarowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 (edytowane) 16-01-2010 Wit bier Górski # 14 Słody Słód Pilzneński 2,0 Kg Pszenica niesłodowana 1,8 kg Płatki owsiane górskie 0,5 kg Chmiel Marynka szyszki 25g Drożdże Wyeast 3944 Belgian Wit bier Kolendra 20g Skórka pomarańczy świeżo starta z 4 pomarańczy Zacieranie Pszenica drobno ześrutowana wrzucona do 6l zimnej wody wraz z płatkami,podgrzanie do 55°C Dodanie 0,2kg słodu pilzneńskiego i podgrzanie do 80°C przerwa 20' Gotowanie 10min. Ustalenie temperatury na 60 dolanie wody i dodanie resztę słodu pilzneńskiego. 65 °C -100' 72 °C - 30' edit:próba jodowa robiona dwa razy. Podgrzanie do 78°C . Filtracja przebiegła dosyć sprawnie. Wysładzanie 3 x 4l Gotowanie 60' 25g Marynka szyszki 0' 10g kolendry i połowa świeżo startej skórki 45' 10g kolendry i połowa świeżo startej skórki 55' Wyszło 25l 11°Blg Edytowane 16 Września 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 i powiadasz, że w 80 °C się skrobia sleikowała i miałeś negatywną próbę jodową na koniec zacierania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 i powiadasz, że w 80 °C się skrobia sleikowała i miałeś negatywną próbę jodową na koniec zacierania ? Robiłem próbę dwa razy. Mogłem zrobić zdjęcie to byś uwierzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Tu chodzi dokładnie o te 80°C - może miało być 60°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) Tu chodzi dokładnie o te 80°C - może miało być 60°C ? Miało być tak i tak było. http://www.piwo.org/forum/p24997-07-09-2009-08-48-48.html#p24997 http://www.piwo.org/forum/p24981-06-09-2009-22-54-56.html#p24981 Edytowane 17 Stycznia 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 23-01-2010 Można by też powiedzieć że to piwo rocznicowe ,bowiem dzisiaj mija 22 lata jak z Blondynką wziołem Ślub,wtedy też były takie mrozy do -25°C Belgijska Blondynka # 15 (Belgian Blond Ale) Skład Słód Pilzneński Strzegom 4,7 Kg--3,9 EBC Karapils Soufflet Litovel 0,45kg--19 EBC Pszeniczny Jasny Steinbach 0,4kg-- 3-5 EBC Cukier Kandyzowany Biały 0,5 kg Marynka szyszki 25g Gęstwa THG Zacieranie 54°C -10' 62°C - 20' 68°C - 50' 72°C - 30' 78°C Wysładzanie 3 x4 l Gotowanie 70' 25g Marynka szyszki 0' Cukier w 60' Wyszło 25l 17°Blg Fermentacja Burzliwa 18-20 C Od trzech ostatnich warek zaczołem robić startery i naprawdę się opłaca,namnożone drożdże szybko startują i prawidłowo przebiega fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 25-01-2010 Warka #13 Coderowy Kólsch poszedł w butelki 180 g glukozy,zszedł z 12°Blg do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 26-01-2010 Wit bier Górski # 14 zlany na cichą z 11°Blg zszedł do 2,5°Blg ,prawie tak dobry w smaku jak Bieloka w Cieszynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 (edytowane) 29-01-2010 Małe Alpejskie (Munich Dunkel) # 16 Skład Pilzneński Strzegom 1 Kg--3,9 EBC Monachijski Strzegom 3 kg Karmelowy Jasny Strzegom 0,3 kg Karmelowy Ciemny Steinbach 0,2 kg Marynka szyski 25g Lubelski szyszki 15 g Gęstwa Bawarian Lager Zacieranie 62°C - 20' 72°C - 70' 78°C Wysładzanie 3 x5 l Gotowanie 60' 25g Marynka szyszki 0' 15 g Lubelski szyszki 30' Wyszło 23l 13°Blg Fermentacja Starter zadany 16°C ------------------------------------------------------------------------------- zibi bibi Boguszów Gorce najwyżej położony Ratusz w Polsce,kiedyś Browar Edytowane 31 Stycznia 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) Numeruj warki, bo się pogubię jak zechcę coś skopiować po degustacji. Edytowane 31 Stycznia 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 01-02-2010 Wit bier Górski # 14 poszedł w butelki 27 x 0,5l,Belgijska Blondynka # 15 ,przelany na cichą , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 05-02-2010 Warka # 17 Gorcjański Alt Monachijski Strzegom 4 kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom 80-150 EBC 0,3 kg Marynka szyszki 25g Lubelski szyszka 15 g Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie: 64°C 45' 72°C 20' Próba Jodowa oke'y 78°C przez 5min. ,filtrowanie, wysładzanie 3 x 5l 78°C. Gotowanie 60' 25g Marynka szyszki 0' minucie gotowania 15g Lubelski szyszki 20' wyszło około 25 l 12 °Blg Fermentacja Temperatura Burzliwej 18-20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 12-02 2010 Warka # 18 Pszeniczne Zimowe Skład Pilzneński Strzegom 1,6 kg Pszeniczny Jasny Steibach 2,6 kg Karmelowy Jasny Strzegom 0,2 kg Monachijski Strzegom 0,5 kg Lubelski Szyszka 25 g 4,5 a-k Drożdże gęstwa 3068 Zacieranie: 44°C 10' 62°C 20' 72°C 20' Próba Jodowa oke'y 78°C przez 5min. ,filtrowanie, wysładzanie 3 x 5l 78°C. Gotowanie 60'25g Lubelski szyszka 0' wyszło 23 l -----12,5 °Blg zadane gęstwą 3068 Fermentacja burzliwa 18-20 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 13-02 2010 Belgijska Blondynka #15 odfermentowało do 2 °Blg z 17 °Blg zbutelkowana 26 butelek 0,5, 180 gr. glukozy Małe Alpejskie # 16 przelane na cichą zeszło do 4 °Blg temperatura fermentacji cichej 10,5 °C Warka #17 Gorcjański Alt przelane na cichą zeszło do 3 °Blg ,temperatura fermentacji cichej 16-17 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) 19-02-2009 Po prostu Koźlak #19 Skład: Pilzneński Strzegom 3,5 Kg Monachijski 2,0 kg Karmelowy Jasny Strzegom 0,45 kg Karmelowy Ciemny Steinbach 0,25 kg Chmiel Marynka szyszki 25g Chmiel Lubelski szyszki 25g Drożdże Bawaria'n Lager 2206 Zacieranie: 54 °C-10' 62 °C-45' 72 °C-45' 78 °C-5' Gotowanie 60' Marynka 25g-10 min. gotowania Lubelski 25g-30 min. gotowania Wyszło 23 l zawartości 16,5 blg Fermentacja: Burzliwa -10°C Cicha- Edytowane 20 Lutego 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 A skąd przerwa ferulikowa w tym koźlaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 A skąd przerwa ferulikowa w tym koźlaku? Dla pozyskania ferulików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 A skąd przerwa ferulikowa w tym koźlaku? Dla pozyskania ferulików ojej pomylić się nie można edit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Zibi, ale pomyliłeś się w zapiskach, czy w trakcie zacierania ? Ta przerwa piwu nie zaszkodzi, wniesie może coś od siebie jedynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Zibi, ale pomyliłeś się w zapiskach, czy w trakcie zacierania ? Ta przerwa piwu nie zaszkodzi, wniesie może coś od siebie jedynie ... to już niech zostanie tajemnicą Browaru Cz. P. Główny piwowar jest znany z nieszablonowego podejścia do warzenia, efekty ma jednak b. dobre. To jest chyba najfajniejsze w tej całej 'zabawie' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Zibi' date=' ale pomyliłeś się w zapiskach, czy w trakcie zacierania ? Ta przerwa piwu nie zaszkodzi, wniesie może coś od siebie jedynie [/quote'] ... to już niech zostanie tajemnicą Browaru Cz. P. Główny piwowar jest znany z nieszablonowego podejścia do warzenia, efekty ma jednak b. dobre. To jest chyba najfajniejsze w tej całej 'zabawie' Ja tam tajemnic nie mam pomyliłem się w zapiskach i tyle A swoją drogą pierwszego Weizena zacierałem nietypowo i wszystkim co go próbowali w Cieszynie smakował.Jeden z piwowarów zapytał mnie ile już warek uwarzyłem,ja mu odpowiedziałem że to druga warka, zmarszczył brwi i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 20-02-2010 Warka #17 Gorcjański Alt zlany do 46 butelek 0,5 l 180g glukozy, odjechał na cichej do 2,5°Blg 21-02-2010 Warka #18 Pszeniczne Zimowe zlany na cicha zszedł do 3 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 25-02-2010 Małe Alpejskie # 16 Rozlane do 49 butelek 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) 27-02-2010 Warka Specjalna Sowi Kólsch (warzona w Agro.Pod Przełęczą) Piwo zostanie u gospodarzy. Styl Kolońskie Wielkość warki 25 l OG ? 11 Blg Kolor 3,5 EBC Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,9 EBC)-4 kg Słód Pszeniczny Steinbach (3,5 EBC)-1kg Chmiel Lubelski Szyszki -50g Chmiel Marynka Szyszki -25g Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie: 10' ? 52 'C 20' ? 65 'C 30' ? 72 'C 5' - 76 'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 10'minuta gotowania Marynka 25g 30'minuta gotowania Lubelski 25g 45'minuta gotowania Lubelski 25g Fermentacja Burzliwa 18-20'C A wyszło 21 l 14°Blg Edytowane 2 Marca 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się