Skocz do zawartości

Browar Czerwony Potok-Początki


Rekomendowane odpowiedzi

24-09-2010 Warka # 37 Bursztynowa Piękność

 

Kategoria ? Belgian Pale Ale

Wielkość warki 21 l

OG-12 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S.(2,5EBC) -1,6 kg

Słód Monachiski S. (10-27 EBC) -1,0 kg

Słód Wiedeński St. (6-12EBC)- 1,0 kg

Słód Karmelowy S. S.(300-400EBC)-0,1kg

Słód Biscuit B.(50 EBC) 0,2 kg

Słód Caraaroma W. (300-400) 0,1kg

Chmiel Lubelski Granutal -50g

 

 

Drożdże Starter THG

 

Zacieranie infuzyjne

 

35' ? 64 'C

35' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

0'-Lubelski Granutal -50g

 

Fermentacja Burzliwa 20'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26-09-2010 Warka # 38 Sudeckie Mocne

 

Kategoria ? Strong Scotch Ale

Wielkość warki 20 l

OG-17 BLG

 

Skład:

Słód Pilzneński S.(2,5EBC) -3,7 kg

Słód Monachiski S. (10-27 EBC) -2,0 kg

Słód Owsiany-0,2

Słód Karmelowy Jasny S. -0,3kg

Słód Whisky -0,2 kg

Jęczmień palony -0,15kg

Chmiel Lubelski Granutal -50g

 

Drożdże Gęstwa IV ( Wyeast 1084 Irish Ale)

 

Zacieranie infuzyjne

 

80' ? 66 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

woda/ słód ? 3,20/1

 

Gotowanie 90'

0'-Lubelski Granutal -30g

60'-Lubelski Granutal -30g

 

Fermentacja Burzliwa 20'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02-10-2010 Warka # 39 Witold Pachnący.Wieczorne warzenie weszło mi w krew, cisza spokój sąsiedzi się nie kręcą,w radiu cicha muzyka,domownicy śpią , skończyłem 10 min po północy.

 

Kategoria ? Wit bier

Wielkość warki 21 l

OG-11 BLG

Skład

Słód Pilzneński 2,0 Kg

Pszenica niesłodowana 2,0 kg

Płatki owsiane górskie 0,5 kg

Chmiel Lubelski szyszki 25g

Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen

Dodatki

Kolendra 10g

Kmin Rzymski 5g

Skórka świeżo starta z 3 pomarańczy

Skórka świeżo starta z 2 cytryn

Kleikowanie

Pszenica drobno ześrutowana wrzucona do 7l letniej wody wraz z płatkami,podgrzanie do 48'C przerwa 30'.Dodanie 0,2kg słodu pilzneńskiego i podgrzanie do 66'C przerwa 20',podgrzanie do wrzenia

Ustalenie temperatury na 65 dolanie wody i dodanie resztę słodu pilzneńskiego.

Zacieranie

65'C -90'

72'C - 30'

Masch out 76'C

Gotowanie 60'

25g Lubelski szyszki 0'

Kolendra,Kmin i starte skórki 50'

Fermentacja

Burzliwa 18-20 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zibi czy ty wychodzisz jeszcze z tej piwnicy? :smilies:

W Browarze Cz. Potok z tego co wiem' date=' dzisiaj wielkie butelkowanie - parę hl (no prawie :) ).[/quote']

Nie takie wielkie tylko dwie warki, raptem 80 butelek ;) ,to josefik powinien iść do księgi rekordów za umycie tylu butelek jednego dnia ile to było ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08-10-2010 Belgijska Blondynka II # 40 :/:mad: i tak jak ostatnio 10 minut po północy skończyłem kolejną warkę

 

Kategoria -Belgian Blond Ale

Wielkość Warki- 23l

OG- 16

Skład

Słód Pilzneński 4,7 Kg--3,9 EBC

Karapils 0,45kg--19 EBC

Pszeniczny Jasny 0,4kg-- 3-5 EBC

Cukier Kandyzowany Biały 0,5 kg

Marynka szyszki 30g

Mech Irlandzki 5g

Gęstwa THG

Zacieranie

54°C -10'

62°C - 20'

68°C - 50'

72°C - 30'

76°C

Wysładzanie ciągłe 15l

woda/ słód 3,5/1

 

Gotowanie 70' dosyć intensywne z przełomem

30g Marynka szyszki 0'

Cukier i Mech w 60'

 

Fermentacja

Burzliwa 18-20 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Biorąc przykład z Josefika "wekend z warzeniem" :cool: zrobiłem wczoraj jedną,a dzisiaj dwie warki tzn.ta druga w trakcie zaraz będę wysładzał i przelałem na cichą Witolda Pachnącego#39

09.10-2010 Warka # 41 Grizli

Kategoria ? Brown Ale

Wielkość warki 23 l

OG-12 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S.(2,5EBC) -4,2 kg

Słód karmelowy Jasny S. (80-150EBC) -0,45kg

Słód Caraaroma W. (300-400) 0,2kg

Chmiel Lubelski szyszki -50g

Cukier kandyzowany bursztynowy 200g

Mech Irlandzki 5g

Drożdże Gęstwa IV ( Wyeast 1084 Irish Ale)

 

Zacieranie infuzyjne

 

0' ? 73 'C

90' ? 67 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

0'-Lubelski Szyszki-25g

40' Lubelski szyszki-25g

60'Mech i Cukier kandyzowany

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

 

 

09-10-2010 Warka # 42 Melafir

 

Kategoria ? Dunkel Weizen

Wielkość warki 21 l

OG-12 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -0,6 kg

Słód Monachijski S. (10-27 EBC) -1,4kg

Słód Pszeniczny Ciemny C. ( 15 EBC) -2,5kg

Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC) -0,3kg

Chmiel lubelski Szyszki -30 g

Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie infuzyjne

15' ? 44 'C

15,- 52'C

30' ? 62 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

10' Lubelski 25g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4.10 zakończone wekendowe warzenie dodatkowo umyte 80 butelek :)

Podsumowanie:

1).3 warki :/

2).przelanie na cichą :)

3).umycie 80 butelek :)

Uwarzył bym coś jeszcze ale nie mam nic ześrutowane i chyba sąsiedzi i szczury by się zestresowały gdybym po czwartej rano zaczął śrutować :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zwalniają się dwa fermentory :) więc zaplanowałem jako pierwszy dubel,a ten drugi to jeszcze się zobaczy czy przybędzie do moc do warzenia,butelkowanie Witolda Pachnącego#39,przelanie na cichą Belgijskiej Blondynki II i Melafira i z butelkowanie Sudeckiego Mocnego :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-10-2010 Warka # 43 YETI (na cześć mojego Jamnika znalezionego na śniegu który w naszej rodzinie jest już 11 lat i tak się wabi)

 

Kategoria ? Belgian Dubbel

Wielkość warki 22 l

OG-17 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -3,5 kg

Słód Monachijski S. (10-27 EBC) -0,8kg

Słód Pszeniczny Jasny C.M. ( 15 EBC) -0,6kg

Słód Caramunich Typ II. W.(110-130EBC) -0,3kg

Słód Biscut B. (50 EBC) -0,3 kg

Słód Melanoidowy C.M.(80 EBC)- 0,25kg

Chmiel Marynka Szyszki 25g

Chmiel lubelski Szyszki -20 g

Cukier trzcinowy nierafinowany 0,5kg

Mech Irlandzki 5g

Drożdże Gęstwa THG

 

Zacieranie infuzyjne

10'- 52'C

40' ? 64 'C

50' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

0' Marynka 25g

55' Lubelski 20g

60' Cukier i mech

 

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

06-11-2010 Warka # 44 Imperator Sudecki

 

Kategoria ? Rusian Imperial Stout

Wielkość warki 22 l

OG-23 BLG

Skład:

Woda Górska Sudecka

Słód Pilzneński S.(2,5EBC) -4,5 kg

Słód Monachijski S. ( 10-27EBC)-1,2kg

Słód Pszeniczny Jasny St.( 3-5EBC)-0,8kg

Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC ) - 0,45

Słód Caraaroma W. (300-400) ? 0,2kg

Słód Czekoladowy ( ) -0,2 kg

Słód Melanoidowy ( ) - 0,1 kg

 

Dodatki:

 

Carafa II -0,15kg

Jeczmień Palony-0,35 kg

Cukier 1kg

Chmiel Marynka szyszki -70g

Chmiel Lubelski szyszki -20g

 

 

Drożdże Starter 24 h z gęstwy ( Wyeast 1084 Irish Ale)

 

Zacieranie infuzyjne :

 

Słody wrzucone do 17,5 l wody

70' ? 63 C'

Dodane Carafa i Jęczmień Palony.

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe do uzyskania 25 l brzeczki

 

 

Gotowanie 70'

 

0'-Marynka Szyszki-70g

60' Lubeski szyszki-25g i Cukier

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06-11-2010 Warka 44a Wnuczek Imperatora

Popłuczyny po Imperatorze gotowany 1h z dodatkiem 1,7 Ekstrakt Słodowy Bursztynowy i 25 g Lubelski szyszki od początku gotowania.

Zadane gęstwą ( Wyeast 1084 Irish Ale)

Wyszło ponad 20l 9°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.