rubezahl Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 (edytowane) "... Wnuczek Imperatora" - no zaraz przychodź pomagać czyścić monitor z piwa, to Twoja przecież sprawka, Wnuczek... Edytowane 7 Listopada 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 12-11-2010 Warka # 45 LEVUD Kategoria ? Belgian Golden Strong Ale Wielkość warki 23,5 l OG-20 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -6,5kg Słód Pszeniczny Jasny St. ( 3-5 EBC) -0,8kg Płatki Owsiane -0,5kg Chmiel lubelski Szyszki -30 g Cukier 1,0kg Mech Irlandzki 5g Drożdże Gęstwa THG Zacieranie infuzyjne 00'- 56'C 10'- 52'C 35' ? 63 'C 25' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Lubelski 30g 60' Cukier i mech Fermentacja Burzliwa 18-20'C Filtracja jak nigdy dotąd 1,5 h.W pierwszej półgodzinie myślałem że się zapalę leciała gęsta ciecz,ale później dałem sobie spokój Myślałem że wydajność będzie lepsza z cukrem celowałem na 22 BLG,no ale wyszło jak wyszło Ogólnie po gotowaniu próbka smakowa i zapowiada się że będzie niezły mocny Belg Przy warzeniu obecny był rubezahl dla tego piwo powinno być super no i oczywiście w trakcie zacierania panel degustacyjny.Zdegustowaliśmy 5 dobrych piw. Próbowałem jeszcze podglądać Josefika jak zaciera onlain,ale moje zdolności ustawienia kompa spełzły na niczym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Przy warzeniu obecny był rubezahl dla tego piwo powinno być super no i oczywiście w trakcie zacierania panel degustacyjny.Zdegustowaliśmy 5 dobrych piw. Próbowałem jeszcze podglądać Josefika jak zaciera onlain,ale moje zdolności ustawienia kompa spełzły na niczym no i dlatego wam nie wyszło, Adam wrócił do domu ochłonął i do garażu zawitał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Przy warzeniu obecny był rubezahl dla tego piwo powinno być super no i oczywiście w trakcie zacierania panel degustacyjny.Zdegustowaliśmy 5 dobrych piw. Próbowałem jeszcze podglądać Josefika jak zaciera onlain' date='ale moje zdolności ustawienia kompa spełzły na niczym [/quote'] no i dlatego wam nie wyszło, Adam wrócił do domu ochłonął i do garażu zawitał Bo jeszcze walnoł ze dwa piwa i dla tego do grarażu zawitał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 (edytowane) Ale się rozpisali... Przy warzeniu obecny był rubezahl dla tego piwo powinno być super Twoje teksty potrafią mnie rozwalić. ... no i dlatego wam nie wyszło, Adam wrócił do domu ochłonął i do garażu zawitał Może i przez 100m przechadzki trochę ochłonąłem, ale co ważniejsze siadłem przy kompie, który znam i konfiguracja przeglądarki poszła zaraz. Przy okazji - dobrze było wreszcie wirtualnie odwiedzić Twój browar. Bo jeszcze walnoł ze dwa piwa i dla tego do grarażu zawitał ... tylko już jedno Edytowane 13 Listopada 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 13-11-2010 Warka # 46 Pszenica Listopadowa Kategoria ? Hewe-Weizen Wielkość warki 21 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -1,8 kg Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,2kg Chmiel lubelski Szyszki -25 g Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie infuzyjne 15' ? 44 'C Powolne podnoszenie 62'C 30' ? 62 'C 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Lubelski 25g Fermentacja Burzliwa 18-20'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 20-11-2010 Warka # 47 TRI WBY Kategoria ? Belgian Tripel Wielkość warki 23 l OG-17 BLG Skład: Słód Pilzneński B. (2,5EBC) -4,5kg Słód Monachijski S.( 10-27 EBC) -0,8kg Słód Karapils L.(19 EBC)-0,3kg Chmiel Marynka Szyszki -22 g Chmiel Hallertau Hersbruckers - 20g Cukier Kandyzowany 0,8kg Kolendra 7g Mech Irlandzki 5g Drożdże Gęstwa THG Zacieranie infuzyjne 45'- 64'C 25'- 72'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Marynka 22g 50' Hallertau Hersbruckers - 20g 60' Cukier i mech i kolendra Fermentacja Burzliwa 18-20'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Dopiero teraz rozpoczynam sezon lagerów na pierwszy ogień Wiedeńskie. Przerwa była za długa bo prawie 2 miechy,ale inne zaległe sprawy też trzeba było pozamykać .Wracam do zapisków i forum 15-01-2011 Warka # 48 Prater Kategoria ? Vienna Lager Wielkość warki 21 l OG-13 BLG Skład: Słód Wiedeński - 4,0 kg Słód Caramunich Typ II -0,2 kg Chmiel Marynka Szyszki -45g Chmiel Hallertau Hersbruckers ? 20g Mech Irlandzki 5g Drożdże Gęstwa Bawarian Lager Zacieranie infuzyjne 30'- 64'C 45'- 72'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Marynka Szyszki -45g 55' Hallertau Hersbruckers ? 20g 60' Mech Irlandzki 5g Fermentacja Burzliwa 10'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 22-01-2011 Warka # 49 Tmave -evamT Kategoria ? Bohemian Dark Wielkość warki 22 l OG-12,5 BLG Skład: Słód Pilzneński - 3,0 kg Słód Monachijski -1,4 kg Słód Carahell -0,3 kg Słód Carafa typ I ? 0,1 kg Chmiel Marynka Szyszki -40g Chmiel Hallertau Hersbruckers ? 10g Drożdże Gęstwa Bawarian Lager Zacieranie infuzyjne 15'- 62'C 45'- 72'C Dodany Carafa wcześniej namoczony Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -74'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Marynka Szyszki -40g 30' Hallertau Hersbruckers ? 10g Fermentacja Burzliwa 10'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 29-01-2011 Warka # 50 Zimowa Impresja Kategoria ? Oktoberfest Wielkość warki 22 l OG-13 BLG Skład: Słód Pilzneński ? 1,4 kg Słód Monachijski -2,8 kg Słód Karmelowy Jasny S. -0,3 kg Chmiel Marynka Szyszki -35g Chmiel Lubelski Szyszki? 15g Drożdże Gęstwa Bawarian Lager Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 60'C 30'- 62'C 30'- 72'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -74'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Marynka Szyszki -35g 55' Lubelski Szyszki ? 15g Fermentacja Burzliwa 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 29-01-2011 Warka # 51 Styczniowy P. Styl -Pilsner Wielkość warki około 22 l OG-11 Blg Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC)-4,3 kg Słód Karapils-0,2kg Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg Chmiel Lubelski Szyszki -20g Chmiel Marynka Szyszki -40g Drożdże Gęstwa Bawarian Lager Zacieranie infuzyjne 15' ? 52 'C 30' - 62?C 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Marynka 45g 55'Lubelski 20g Fermentacja Burzliwa 10'C Prater # 48 przelany na cichą zszedł do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 06-02-2011 Warka # 52 Lutowy P. Styl -Czech Pilsner Wielkość warki około 21 l OG-11 Blg Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC)-4,1 kg Słód Karapils-0,2kg Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg Chmiel Saaz Granulat -25g Chmiel Marynka Szyszki -40g Drożdże Starter 3- dniowy z Wyeast 2278 Czech Pils Zacieranie infuzyjne 15' ? 52 'C 40' - 62?C 40' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Marynka 40g 60' Saaz 25g Fermentacja Burzliwa 10'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 06-02-2011 Warka # 53 Ozime Kategoria ? Hewe-Weizen Wielkość warki 23 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -1,6kg Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,5kg Chmiel Saaz -20 g Drożdże ze skosów Starter 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie infuzyjne 15' ? 44 'C 10' ? 52'C 40' ? 62 'C 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 00' Saaz Granulat 20 g Fermentacja Burzliwa 18-20'C Warka #49 Tmave przelane na cichą 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) 12-02-2011 Warka # 54 Porter Sudecki Kategoria ? Baltik Porter Wielkość warki 21 l OG-22 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -4 kg Słód Wiedeński -2,0kg Słód Monachijski S. -2,0kg Słód Karmelowy Jasny S. -0,6kg Słód Biscut -0,2kg Słód Melanoidowy -0.2kg Słód Barwiący -0,2kg Chmiel Marynka Szyszki -40g Chmiel Saaz granulat -20 g Drożdże Gęstwa Bawarian Lager Zacieranie Infuzyjne słody wrzucone do 65 40' ? 63 'C 30' ? 72 'C Mash out - 76'C dodany słód barwiący Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C woda/ słód ? 3 /1 Gotowanie 60' 00' Marynka szyszki 40g 45' Saaz Granulat 20 g Fermentacja Burzliwa 10'C Wysłodzony po porterze cieńkusz Warka #54a Porterowy Krasnal Gotowany 60 min. z dodatkiem 30g Lubelski Szyszki od początku gotowania i kilku ziaren granulatu Saaza w 50 minucie po dodaniu 800g cukru białego,500g cukru kandyzowanego bursztynowego wyszło około 21l o zawartości 10°Blg .Zadane gęstwą Bawiarian Lager. Edytowane 12 Lutego 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 19-02-2011 Warka # 55 Wędzone Pod Mniszkiem Kategoria ? Classic Rauchbier Wielkość warki 21 l OG-14 BLG Skład: Słód Wędzony -2,7kg Słód Monachijski S. -1,7kg Słód Karmelowy Jasny S. -0,3kg Słód Czekoladowy -0,05kg Słód Karapils -0.2kg Chmiel Marynka Szyszki -40g Chmiel Saaz granulat -20 g Drożdże Gęstwa Bawarian Lager Zacieranie Infuzyjne 15' - 52 'C 50' ? 64 'C 15' ? 72 'C Mash out - 76'C dodany słód czekoladowy Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Marynka szyszki 40g 60' Saaz Granulat 20 g Fermentacja Burzliwa 10'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 20.02.2011 Warka # 56 Brunatne Kategoria ? Dunkelweizen Wielkość warki 21 l OG-12 BLG Skład: Słód Monachijski S. (10-27 EBC) -1,6kg Słód Pszeniczny Jasny C. ( 15 EBC) -2,5kg Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC) -0,3kg Słód Czekoladowy (900 EBC ) - 0,05 kg Chmiel lubelski Szyszki -30 g Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie infuzyjne 15' ? 44 'C 15, - 52'C 30' ? 62 'C 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' Od początku gotowania' Lubelski 30 g Fermentacja Burzliwa 18-20'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Napisz jak rokuje ta poprzednia pszenica (53) po zlaniu. Ciekawy jestem jestem kondycji drożdży po takim czasie, te skosy robiłem w czerwcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Zibi piję właśnie Twojego portera #11 w dobrej formie jeszcze / znaczy porter / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Zibi twoje piwa belgijskie są naprawdę zjawiskowe, o kolejnej belgijskiej blondynce to już marzę Podaj parametry twojej kranówki jeśli masz taką możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Zibi twoje piwa belgijskie są naprawdę zjawiskowe, o kolejnej belgijskiej blondynce to już marzę Podaj parametry twojej kranówki jeśli masz taką możliwość. Jutro jestem umówiony do laboratorium wodociągów,mam nadzieje że podadzą mi parametry mojej kranówy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 24 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Zibi, właśnie z żoną degustujemy Twoją blondynkę (#40). Rzeczywiście bardzo smaczne piwo! Duże wysycenie, ale to chyba właściwe dla belgów. Ciężko je nalać do szklanki a pozostawione w połowie w butelce po chwili zaczęło wychodzić Dobrze, że miałem dwa kufle pod ręką Piwo zabija słodyczą. Zerknąłem na zacieranie. 50 minut w 68C i 30 w 72C chyba zrobiło swoje ;] Dzięki za smacznego belga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 Cieszę się że wam smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) 23-05-2011 Warka # 57 JARE kopia warki 53 tylko zmienione drożdże Kategoria ? Hewe-Weizen Wielkość warki 23 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -1,6kg Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,5kg Chmiel Saaz -20 g Drożdże Zymoferm ZO 33-4-35 Weissbier Zacieranie infuzyjne 15' ? 44 'C 10' ? 52'C 40' ? 62 'C 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 00' Saaz Granulat 20 g Fermentacja Burzliwa 18 'C Uwagi: drożdże wystartowały dopiero po 36 h Edytowane 27 Maja 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Ale to już chyba jare? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 No w sumie to edytuje na Jare dobry pomysł Josef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się