Skocz do zawartości

Browar Czerwony Potok-Początki


Rekomendowane odpowiedzi

12-11-2010 Warka # 45 LEVUD :)

 

Kategoria ? Belgian Golden Strong Ale

Wielkość warki 23,5 l

OG-20 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -6,5kg

Słód Pszeniczny Jasny St. ( 3-5 EBC) -0,8kg

Płatki Owsiane -0,5kg

Chmiel lubelski Szyszki -30 g

Cukier 1,0kg

Mech Irlandzki 5g

Drożdże Gęstwa THG

 

Zacieranie infuzyjne

00'- 56'C

10'- 52'C

35' ? 63 'C

25' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Lubelski 30g

60' Cukier i mech

 

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Filtracja jak nigdy dotąd 1,5 h.W pierwszej półgodzinie myślałem że się zapalę :( leciała gęsta ciecz,ale później dałem sobie spokój :)

Myślałem że wydajność będzie lepsza :/ z cukrem celowałem na 22 BLG,no ale wyszło jak wyszło :)

Ogólnie po gotowaniu próbka smakowa i zapowiada się że będzie niezły mocny Belg :)

Przy warzeniu obecny był rubezahl dla tego piwo powinno być super ;) no i oczywiście w trakcie zacierania panel degustacyjny.Zdegustowaliśmy 5 dobrych piw. ;)

Próbowałem jeszcze podglądać Josefika jak zaciera onlain,ale moje zdolności ustawienia kompa spełzły na niczym :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy warzeniu obecny był rubezahl dla tego piwo powinno być super ;) no i oczywiście w trakcie zacierania panel degustacyjny.Zdegustowaliśmy 5 dobrych piw. :)

Próbowałem jeszcze podglądać Josefika jak zaciera onlain,ale moje zdolności ustawienia kompa spełzły na niczym ;)

no i dlatego wam nie wyszło, Adam wrócił do domu ochłonął i do garażu zawitał :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy warzeniu obecny był rubezahl dla tego piwo powinno być super :) no i oczywiście w trakcie zacierania panel degustacyjny.Zdegustowaliśmy 5 dobrych piw. :)

Próbowałem jeszcze podglądać Josefika jak zaciera onlain' date='ale moje zdolności ustawienia kompa spełzły na niczym ;)[/quote']

no i dlatego wam nie wyszło, Adam wrócił do domu ochłonął i do garażu zawitał ;)

Bo jeszcze walnoł ze dwa piwa i dla tego do grarażu zawitał :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale się rozpisali...

Przy warzeniu obecny był rubezahl dla tego piwo powinno być super :)

Twoje teksty potrafią mnie rozwalić.

 

... no i dlatego wam nie wyszło, Adam wrócił do domu ochłonął i do garażu zawitał ;)

Może i przez 100m przechadzki trochę ochłonąłem, ale co ważniejsze siadłem przy kompie, który znam i konfiguracja przeglądarki poszła zaraz. Przy okazji - dobrze było wreszcie wirtualnie odwiedzić Twój browar.

 

Bo jeszcze walnoł ze dwa piwa i dla tego do grarażu zawitał

... tylko już jedno :)

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13-11-2010 Warka # 46 Pszenica Listopadowa

Kategoria ? Hewe-Weizen

Wielkość warki 21 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -1,8 kg

Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,2kg

Chmiel lubelski Szyszki -25 g

Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie infuzyjne

15' ? 44 'C

Powolne podnoszenie 62'C

30' ? 62 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Lubelski 25g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20-11-2010 Warka # 47 TRI WBY :P

 

Kategoria ? Belgian Tripel

Wielkość warki 23 l

OG-17 BLG

Skład:

Słód Pilzneński B. (2,5EBC) -4,5kg

Słód Monachijski S.( 10-27 EBC) -0,8kg

Słód Karapils L.(19 EBC)-0,3kg

Chmiel Marynka Szyszki -22 g

Chmiel Hallertau Hersbruckers - 20g

Cukier Kandyzowany 0,8kg

Kolendra 7g

Mech Irlandzki 5g

Drożdże Gęstwa THG

 

Zacieranie infuzyjne

45'- 64'C

25'- 72'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Marynka 22g

50' Hallertau Hersbruckers - 20g

60' Cukier i mech i kolendra

 

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dopiero teraz rozpoczynam sezon lagerów na pierwszy ogień Wiedeńskie.

Przerwa była za długa bo prawie 2 miechy,ale inne zaległe sprawy też trzeba było pozamykać .Wracam do zapisków i forum :)

15-01-2011 Warka # 48 Prater

Kategoria ? Vienna Lager

Wielkość warki 21 l

OG-13 BLG

Skład:

Słód Wiedeński - 4,0 kg

Słód Caramunich Typ II -0,2 kg

Chmiel Marynka Szyszki -45g

Chmiel Hallertau Hersbruckers ? 20g

Mech Irlandzki 5g

 

Drożdże Gęstwa Bawarian Lager

 

Zacieranie infuzyjne

30'- 64'C

45'- 72'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Marynka Szyszki -45g

55' Hallertau Hersbruckers ? 20g

60' Mech Irlandzki 5g

 

 

 

Fermentacja Burzliwa 10'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22-01-2011 Warka # 49 Tmave -evamT

 

Kategoria ? Bohemian Dark

Wielkość warki 22 l

OG-12,5 BLG

Skład:

Słód Pilzneński - 3,0 kg

Słód Monachijski -1,4 kg

Słód Carahell -0,3 kg

Słód Carafa typ I ? 0,1 kg

Chmiel Marynka Szyszki -40g

Chmiel Hallertau Hersbruckers ? 10g

 

Drożdże Gęstwa Bawarian Lager

 

Zacieranie infuzyjne

15'- 62'C

45'- 72'C

Dodany Carafa wcześniej namoczony

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -74'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Marynka Szyszki -40g

30' Hallertau Hersbruckers ? 10g

 

Fermentacja Burzliwa 10'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29-01-2011 Warka # 50 Zimowa Impresja :D

 

Kategoria ? Oktoberfest

Wielkość warki 22 l

OG-13 BLG

Skład:

Słód Pilzneński ? 1,4 kg

Słód Monachijski -2,8 kg

Słód Karmelowy Jasny S. -0,3 kg

Chmiel Marynka Szyszki -35g

Chmiel Lubelski Szyszki? 15g

 

Drożdże Gęstwa Bawarian Lager

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 60'C

30'- 62'C

30'- 72'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -74'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Marynka Szyszki -35g

55' Lubelski Szyszki ? 15g

 

Fermentacja Burzliwa 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29-01-2011 Warka # 51 Styczniowy P. :D

 

Styl -Pilsner

Wielkość warki około 22 l

OG-11 Blg

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC)-4,3 kg

Słód Karapils-0,2kg

Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg

Chmiel Lubelski Szyszki -20g

Chmiel Marynka Szyszki -40g

Drożdże Gęstwa Bawarian Lager

 

Zacieranie infuzyjne

15' ? 52 'C

30' - 62?C

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -78'C

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Marynka 45g

55'Lubelski 20g

 

Fermentacja Burzliwa 10'C

 

Prater # 48 przelany na cichą zszedł do 3°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

06-02-2011 Warka # 52 Lutowy P.

Styl -Czech Pilsner

Wielkość warki około 21 l

OG-11 Blg

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC)-4,1 kg

Słód Karapils-0,2kg

Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg

Chmiel Saaz Granulat -25g

Chmiel Marynka Szyszki -40g

Drożdże Starter 3- dniowy z Wyeast 2278 Czech Pils

 

Zacieranie infuzyjne

15' ? 52 'C

40' - 62?C

40' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Marynka 40g

60' Saaz 25g

 

Fermentacja Burzliwa 10'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06-02-2011 Warka # 53 Ozime

 

Kategoria ? Hewe-Weizen

Wielkość warki 23 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -1,6kg

Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,5kg

Chmiel Saaz -20 g

Drożdże ze skosów Starter 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie infuzyjne

15' ? 44 'C

10' ? 52'C

40' ? 62 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

00' Saaz Granulat 20 g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

 

Warka #49 Tmave przelane na cichą 4°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-02-2011 Warka # 54 Porter Sudecki

Kategoria ? Baltik Porter

Wielkość warki 21 l

OG-22 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -4 kg

Słód Wiedeński -2,0kg

Słód Monachijski S. -2,0kg

Słód Karmelowy Jasny S. -0,6kg

Słód Biscut -0,2kg

Słód Melanoidowy -0.2kg

Słód Barwiący -0,2kg

Chmiel Marynka Szyszki -40g

Chmiel Saaz granulat -20 g

Drożdże Gęstwa Bawarian Lager

 

Zacieranie Infuzyjne

słody wrzucone do 65

40' ? 63 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C dodany słód barwiący

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C

 

woda/ słód ? 3 /1

 

Gotowanie 60'

00' Marynka szyszki 40g

45' Saaz Granulat 20 g

 

 

Fermentacja Burzliwa 10'C

 

Wysłodzony po porterze cieńkusz Warka #54a Porterowy Krasnal Gotowany 60 min. z dodatkiem 30g Lubelski Szyszki od początku gotowania i kilku ziaren granulatu Saaza w 50 minucie po dodaniu 800g cukru białego,500g cukru kandyzowanego bursztynowego wyszło około 21l o zawartości 10°Blg .Zadane gęstwą Bawiarian Lager.

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19-02-2011 Warka # 55 Wędzone Pod Mniszkiem

Kategoria ? Classic Rauchbier

Wielkość warki 21 l

OG-14 BLG

Skład:

Słód Wędzony -2,7kg

Słód Monachijski S. -1,7kg

Słód Karmelowy Jasny S. -0,3kg

Słód Czekoladowy -0,05kg

Słód Karapils -0.2kg

Chmiel Marynka Szyszki -40g

Chmiel Saaz granulat -20 g

Drożdże Gęstwa Bawarian Lager

 

Zacieranie Infuzyjne

15' - 52 'C

50' ? 64 'C

15' ? 72 'C

Mash out - 76'C dodany słód czekoladowy

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Marynka szyszki 40g

60' Saaz Granulat 20 g

 

 

Fermentacja Burzliwa 10'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.02.2011 Warka # 56 Brunatne

 

Kategoria ? Dunkelweizen

Wielkość warki 21 l

OG-12 BLG

Skład:

Słód Monachijski S. (10-27 EBC) -1,6kg

Słód Pszeniczny Jasny C. ( 15 EBC) -2,5kg

Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC) -0,3kg

Słód Czekoladowy (900 EBC ) - 0,05 kg

Chmiel lubelski Szyszki -30 g

Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie infuzyjne

15' ? 44 'C

15, - 52'C

30' ? 62 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

Od początku gotowania' Lubelski 30 g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zibi twoje piwa belgijskie są naprawdę zjawiskowe, o kolejnej belgijskiej blondynce to już marzę :D

Podaj parametry twojej kranówki jeśli masz taką możliwość.

Jutro jestem umówiony do laboratorium wodociągów,mam nadzieje że podadzą mi parametry mojej kranówy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zibi, właśnie z żoną degustujemy Twoją blondynkę (#40). Rzeczywiście bardzo smaczne piwo! Duże wysycenie, ale to chyba właściwe dla belgów. Ciężko je nalać do szklanki a pozostawione w połowie w butelce po chwili zaczęło wychodzić :) Dobrze, że miałem dwa kufle pod ręką :)

 

Piwo zabija słodyczą. Zerknąłem na zacieranie. 50 minut w 68C i 30 w 72C chyba zrobiło swoje ;]

Dzięki za smacznego belga!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

23-05-2011 Warka # 57 JARE kopia warki 53 tylko zmienione drożdże

 

Kategoria ? Hewe-Weizen

Wielkość warki 23 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -1,6kg

Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,5kg

Chmiel Saaz -20 g

Drożdże Zymoferm ZO 33-4-35 Weissbier

 

Zacieranie infuzyjne

15' ? 44 'C

10' ? 52'C

40' ? 62 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

00' Saaz Granulat 20 g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18 'C

 

Uwagi: drożdże wystartowały dopiero po 36 h

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.