zibi Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 02-06-2011 Warka # 58 SUDECKIE aLE Kategoria ? jeszcze nieznana Wielkość warki 23 l OG-12 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -3,8kg Słód Carared R (We) ( 80-100 EBC ) - 0,25kg Chmiel Marynka Szyszki 40g Lubelski Szyszki 40g Drożdże Jakieś tam Copersy Zacieranie infuzyjne 30' ? 62 'C 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Marynka Szyszki 40 g 60' Lubelski Szyszki 40 g Fermentacja Burzliwa 18 'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) 09-06-2011 Warka # 59 Bliźniak Start godzina 8.00 zakończenie 14.00(kopia warki http://www.piwo.org/forum/p100478-12-05-2011-20-58-50.html#p100478) Kategoria ? Witbier Wielkość warki 23 l OG-12 °Blg Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,5kg Pszenica Niesłodowana -2,5kg Słód Zakwaszający -0,1kg Płatki Owsiane -0,2kg Chmiel: Lubelski Szyszki 35g Drożdże Gęstwa Z036 Wit I zbiór Zacieranie infuzyjne 10' - 52 °C 50' ? 62 °C 30' ? 72 °C Otarte skórki z: 2 pomarańczy, 1/2 grejpfruta, 1/2 cytryny w 85' Kolendra 7g w 85' Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 90' 30' Lubelski Szyszki 10 g 80' Lubelski Szyszki 25 g Fermentacja Burzliwa 18 'C Edytowane 10 Czerwca 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 (edytowane) 10-06-2011 Warka # 60 Słoneczny Patrol Start godzina 8.00 zakończenie 14.00 Kategoria ? Witbier Wielkość warki 23 l OG-10 °Blg Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,1kg Pszenica Niesłodowana -2,4kg Płatki Owsiane -0,3kg Chmiel: Lubelski Szyszki 35g Drożdże Gęstwa Z036 Wit I zbiór Zacieranie infuzyjne 20' - 37 °C powolne podnoszenie do 52 °C 10' - 52 °C 50' ? 62 °C 20' ? 72 °C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 00' Lubelski Szyszki 20 g 60' Lubelski Szyszki 15 g Otarte skórki z: 2 pomarańczy,1/2 cytryny w 65' Kolendra 4g,Kmin Rzymski 2g,Imbir 18g w 65' Fermentacja Burzliwa 18 'C Edytowane 19 Czerwca 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) 11-06-2011 Warka # 61 Stout Czekoladowy Styl -Dry Stout Wielkość warki około 20 l OG-12 Blg Skład: Słód Pilzneński S. --- 2,8kg Słód Monachijski S. ---1,2kg Słód Barwiący S. 1600 EBC --- 0,2kg Słód Jęczmień Palony S. 1100-1200 EBC ---0,2kg Słód Czekoladowy Br. 900 EBC- 0,1 Chmiel: Marynka Szyszki -30g Lubelski Szyszki -10g Drożdże Gęstwa Danstar Windsor I zbiór dzięki Areks 1111 Zacieranie infuzyjne Słody Wsypane do 67'C 80' - 65'C 20' ? 72'C Dodane słody palone Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 01' Marynka 30g 01' Lubelski 10g Fermentacja Burzliwa 18-20'C Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Wakacyjna przerwa minęła trzeba brać się do roboty,do roboty Zacząłem w nowym browarze tzn.sprzęt ten sam tylko nowe pomieszczenie Mój dzierżawca opuścił dawny sklep i teraz mam problem trzeba to zagospodarować 30-07-2011 Warka # 62 Kölsch NOVY Podobny do Wersji codera Styl - Kölsch Wielkość warki około 23 l OG- celowałem w 12 wyszło 14 °Blg Skład: Słód Pilzneński S. --- 4,5kg Słód Monachijski S. ---0,25kg Chmiel: Spalt Spalter -30g Lubelski Szyszki -50g Drożdże Zymoferm Z032-1-31 Kölsch, Altdeutsches Helles Zacieranie infuzyjne Słody Wsypane do 55°C powolne podgrzewanie 50' - 62'C 20' ? 72'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 05' Lubelski 50g 60' Spalt Spalter 30g Fermentacja Burzliwa 18 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) 09-08-2011 Warka # 63 ale ale Kategoria ? Pale Ale Wielkość warki 22 l OG-13 °Blg Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -3,2kg Słód Monachijski S.(10-27EBC) -0,8 kg Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC)- 0,2kg Chmiel StyrianGoldins granulat 25g Chmiel Marynka Szyszki -35g Drożdże gęstwa Z042-2-39 London Ale Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 65°C 60' ? 64-62 °C 20' ? 72 °C Mash out - 78 °C Wysładzanie Ciągłe 18l -78°C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 10' Marynka 35g 55' Styrian Goldins 25g Fermentacja Burzliwa 20'C 10 dni 3 °Blg Fermentacja cicha 18' 12 dni 2 °Blg Re fermentacja 180 g glukozy Butelkowano 31-08-2011 Edytowane 2 Września 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 12-08-2011 Warka # 64 ale red Kategoria ? Irish Red Ale Wielkość warki 21 l OG-12 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,2kg Słód Monachijski S.(10-27EBC) -1,8 kg Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC)- 0,3kg Carafa typI 0,08 kg Chmiel StyrianGoldins granulat 25g Chmiel Marynka Szyszki -35g Drożdże gęstwa Z042-2-39 London Ale Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 65'C 40' ? 62 'C 20' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 10' Marynka 35g 55' Styrian Goldins 25g Fermentacja Burzliwa 20'C 7 dni 3blg Fermetacja cicha 18'C 13 dni 2,5 Blg Re fermentacja 180g glukozy Butelkowano 01.09.2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 SieKolega rozpędził z tymi warkami. SieKolega trochę opóźnia z zapiskami, ale buchalteria mniej ważna. Istotne, że będzie co degustować - mam przynajmniej taką nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 I tak jesteś zawsze te 10 warek do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 I tak jesteś zawsze te 10 warek do przodu Trzeba było się nie ociągać z piwowarską 'karierą' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 13-08-2011 Warka # 65 ale stout Kategoria ? Dry Stout Wielkość warki 21 l OG-12 °Blg Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -3,0kg Słód Monachijski S.(10-27EBC) -1,0kg Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC)- 0,3kg Słód Czekoladowy 0,20kg Jęczmień Palony ,0,20kg Chmiel Marynka Szyszki -35g Drożdże gęstwa Z042-2-39 London Ale Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 65°C 80' ? 65 °C 20' ? 72 °C Mash out - 78°C Wysładzanie Ciągłe 18l -78°C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 10' Marynka 35g Fermentacja Burzliwa 20'C -10 dni 3 °Blg Fermetacja cicha 18'C-10 dni 2,5 °Blg Re fermentacja 180g glukozy Butelkowano 02-09-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Weryfikuję Twoje "zeznania" odnośnie serwowanych piw. Z tą #30-tką trrochę początkowo nie trafiłeś. Trudno się jednak dziwić, że pamięć zawodzi - kilka latek od 2003r minęło 27-06-2003 Warka # 30 IRA III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Weryfikuję Twoje "zeznania" odnośnie serwowanych piw. Z tą #30-tką trrochę początkowo nie trafiłeś. Trudno się jednak dziwić, że pamięć zawodzi - kilka latek od 2003r minęło 27-06-2003 Warka # 30 IRA III Pewnie Zbyszek poznał Rumburaka w jakimś szynku i ....... stało się ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Pewnie Zbyszek poznał Rumburaka w jakimś szynku i ....... stało się Eeee - nie mieszać mi tu postaci geograficzno/historycznych! Mieszkasz trochę dalej południowej granicy, dodatkowo masz/cie spory "kredyt" sympatii - także zostaje to wybaczone ale, żeby to było przedostatni raz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 10 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Przepraszam, było to przedostatni raz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) 20-08-2011 Warka # 66 ale belge Kategoria ? Belgian Pale Ale Wielkość warki 21 l OG-12 °Blg Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,7kg Słód Monachijski S.(10-27EBC) -0,8kg Słód Abbey Malt W. (40-50 EBC) -0,3kg Słód Carabelge (30-35 EBC ) -0,20kg Chmiel Marynka Szyszki (7% a-k) -30g Chmiel Styrian Goldins (4,1%a-k) - 25g Drożdże Starter Wyeast 3787 Trappist High Gravity Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 65°C 45' ? 64 °C 20' ? 72 °C Mash out - 76°C Wysładzanie Ciągłe 18l -76°C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 10' Marynka 30g 55 Styrian Goldins 25g 60 MechIrladyki 5g Fermentacja Burzliwa 18- 20'C 10 dni 3 Blg Fermetacja cicha 15'C 19 dni 2,5 Blg Refermentacja 180g glukozy Butelkowano 19-09-2011 Edytowane 20 Listopada 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 05-09-2011 Warka # 69 HW Kategoria ? Hewe-Weizen Wielkość warki 24 l OG-12 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,0kg Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,4kg Chmiel Spalter Granulat -20 g Drożdże ze skosów Starter 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie infuzyjne 15' ? 44 'C 10' ? 52'C 30' ? 62 'C 30' ? 72 'C Mash out - 78'C Wysładzanie Ciągłe 18l 70-76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 00' Spalter Granulat 20 g Fermentacja Burzliwa 16-20'C 16 dni 2,5 Blg Refermentacja 180g Glukozy Butelkowano 21-09-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 dwie ostatnie warki to na konkurs ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 dwie ostatnie warki to na konkurs ? Ta ostatnia być może,ta poprzednia nie pasuje do do konkursu inny styl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 a faktycznie.... mało blondi jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 28 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 07-09-2011 Warka # 70 D &W Kategoria ? Dunkelweizen Wielkość warki 22 l OG-12 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -1,4kg Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,0kg Słód Wiedeński St.(6-12EBC) 0.8kg Słód Karmelowy Jasny S.(80-150)-0,3kg Chmiel Spalter Granulat -20 g Drożdże ze skosów Starter 3068 Weihenstephan Weizen .To roczne skosy zrobione przez rubezahla tak jak przy warce 69.Roczne skosy wystartowały lepiej niż zymofermy,oczywiście zrobiłem lekki starter. Zacieranie infuzyjne 45' ? 44 'C powolne podnoszenie do 62'C 30' ? 62 'C 30' ? 72 'C Mash out - 78'C Wysładzanie Ciągłe 18l 70-76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Spalter Granulat 20 g Fermentacja Burzliwa 15-18'C 21 dni 2,5 °Blg Bez cichej Re fermentacja 195g glukozy Butelkowano 28-09-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 01-09-2011 Warka # 68 ale blondynka Kategoria ? Belgian Blond Ale Wielkość warki około 21 l OG-17 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -4,7 kg Słód Karapils (19 EBC) -0,45 kg Słód Pszeniczny Jasny (3-4 EBC) ? 0,40kg Cukier KandyzowanyBiały 0,5kg Mech irlandzki 5g Chmiel Marynka Szyszki -25 g Drożdże gęstwa I zbiór, starter 1 dniowy Wyeast 3787 Trappist High Gravity Zacieranie infuzyjne 54'C wsypane słody i podnoszenie do 62'C 15' ? 62 'C 40' ? 68 'C 20' ? 72 'C Mash out - 78'C Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 10' Marynka 25g 60' Cukier Kandyzowany Biały 65' Mech Irlandzki Fermentacja Burzliwa 16-20'C 19 dni 3,5 Blg Fermetacja cicha 10-14'C 24 dni 3 Blg Refermentacja 140g Cukru Butelkowano 12-10-2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 (edytowane) 25-08-2011 Warka # 67 ale india Kategoria ? India Pale Ale Wielkość warki 21 l OG-14 BLG Skład: Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,4kg Słód Monachijski S.(10-27EBC) -0,6 kg Słód Wiedeński St.(6-12 EBC) 1,40 kg Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC)- 0,2kg Chmiel StyrianGoldins granulat 25g Chmiel Marynka Szyszki -30g Drożdże gęstwa Z042-2-39 London Ale Zacieranie infuzyjne 10' ? 52 'C 50' ? 62 'C 15' ? 72 'C Mash out - 78'C Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 70' 10' Marynka 35g 55' Styrian Goldins 25g Fermentacja Burzliwa 20'C 20 dni 3 Blg Fermetacja cicha 14'C 29 dni 2,5 Blg Refermentacja 160g cukru Butelkowano 12-10-2011 Edytowane 24 Października 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 (edytowane) 22-11-2011 Warka # 71 Jesienny Lagerek Kategoria ? Coś w stylu Dark Lager Wielkość warki około 22 l OG-12,5 BLG Skład: Słód Pilzneński B. (2,5EBC) -4,0 kg Słód Carahell (20-30 EBC) -0,2 kg Słód Melanoidowy (3-4 EBC) ? 0,10kg Mech irlandzki 5g Chmiel Marynka Szyszki -30g Chmiel Sazz granulat 15g Chmiel Spalter 15g Drożdże ze skosów Bawarian Lager Zacieranie infuzyjne 10' - 52 'C 30' ? 62 'C 40' ? 72 'C Mash out - 78'C Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 00' Marynka szyszki 30g 50' Sazz granulat 15g 50' Spalter granulat 15g 55' Mech Irlandzki 5g Fermentacja Burzliwa 10'C Fermetacja cicha Refermentacja Butelkowano Edytowane 24 Listopada 2011 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 (edytowane) Domyślam się, że blondynki (butelkowe i nakanapowe ) ciągle w głowie, ale z uwidacznianiem tego w zapiskach trochę zwolnij . ed.: po ostatnich Twoich edycjach, wpis już nie jest adekwatny. Edytowane 28 Listopada 2011 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się