zibi Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 24-11-2011 Warka # 72 Jesiena P. Kategoria ? Weizen Wielkość warki około 25 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński B. (2,5EBC) -2,0 kg Słód Pszeniczny Jasny -2,2 kg Mech irlandzki 5g Chmiel Hallertau Hersbrucker -20g Drożdże Gęstwa Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie infuzyjne 45' - 40-42 'C 90' ? 68 'C Mash out - 78'C Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 00' Hallertau Hersbrucker 20g Fermentacja Burzliwa 18'C Fermetacja cicha Refermentacja Butelkowano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 24-11-2011 Warka # 72 Jesiena P. Kategoria ? Weizen Wielkość warki około 25 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński B. (2,5EBC) -2,0 kg Słód Pszeniczny Jasny -2,2 kg Mech irlandzki 5g Chmiel Hallertau Hersbrucker -20g Drożdże Gęstwa Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie infuzyjne 45' - 40-42 'C 90' ? 68 'C Mash out - 78'C Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 00' Hallertau Hersbrucker 20g Fermentacja Burzliwa 18'C Fermetacja cicha Refermentacja Butelkowano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 (edytowane) Dzisiaj po długiej przerwie pierwsza warka na obczyznie. Związku z tym że dzisiaj rocznica zjednoczenia Niemiec nazwałem ją " Deutschen Einheit Weizen".73 D Godzina 9.Będę opisywał wszystko po kolei jak coś zapomniałem mam nadzięję że koledzy pomogą. 1. Zalałem 14l wody kranówki tutejsza woda nie jest zła choć niektórzy mówia że zawiera dużo kamienia. 2. Schodzę do piwnicy po słód i nastawiam wodę na 30' 3. Wsypuje 2,2kg Przeniczny Strzegom 4. Podnoszę do 45' i zasypuje 1,8kg Pilzneski Strzegom. 5. Utrzymuje przez 15 min. i podnoszę do 52' 10min. Podnoszę do 72' podnoszenie trwało około 20 min i utrzymuje 40 min. 6.Filtracja no i wyszło nie najgorzej jak na pierwszy raz 24l ale tylko 11Blg 7. Gotowanie 30 g lubelski szyszka od początku. 8.Zadane drożdże Starter z Fermentum Przeniczny łan Podsumowanie zacieranie w nowym garnku z lidla z termometrem i i timerem różnica temperatur 3' miedzy moim pomiarem,utrzymanie temperatury w normie,problemy z doprowadzeniem do wrzenia. Nie ma jak na kobyłce się robiło. Edytowane 6 Października 2016 przez zibi rubezahl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Dzisiaj po długiej przerwie pierwsza warka na obczyznie. Nareszcie! W związku z tym, że dzisiaj jest rocznica zjednoczenia Niemiec - nazwałem ją: " Deutschen Einheit Weizen". Raz - przestań się tak germanizować: " Deutschen Einheit Weizen". Co to qrde wgle ma znaczyć?! Dwa - z czego się tu cieszyć przy zjednoczeniu Niemców? ... jak teraz odróżniać tych "dobrych" z NRD, od tych ZŁYCH z RMF-u (?!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) 09-10-2016 Warka # 74D Polska GolaKategoria KolonskieWielkość warki około 24 lOG-13 BLGSkład:Słód Pilzneński S. - 3,7 kgSłód Pszeniczny Jasny - 0,3 kg Chmiel Hallertau Mittelfrueh 50g Drożdże Fermentum Mobile Stare Nadreńskie Starter Zacieranie infuzyjne00' - 45 'C10' - 52 'C 40' - 64 'C 15' - 72 'CMash out - 78'CWysładzanie Ciągłe 12l -78'Cwoda/ słód 4l/1kgGotowanie 60'00' Hallertau Mittelfrueh 30g 50' Hallertau Mittelfrueh 20g Fermentacja Burzliwa 8 dniFermetacja cicha RefermentacjaButelkowano Edytowane 21 Października 2016 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) 21-01-2017 Warka # 75D "BB" " (23-01-2010 Można by też powiedzieć że to piwo rocznicowe ,bowiem dzisiaj mija 22 lata jak z Blondynką wziołem Ślub,wtedy też były takie mrozy do -25°CBelgijska Blondynka # 15 (Belgian Blond Ale)SkładSłód Pilzneński Strzegom 4,7 Kg--3,9 EBCKarapils Soufflet Litovel 0,45kg--19 EBCPszeniczny Jasny Steinbach 0,4kg-- 3-5 EBCCukier Kandyzowany Biały 0,5 kgMarynka szyszki 25gGęstwa THGZacieranie54°C -10'62°C - 20'68°C - 50'72°C - 30'78°CWysładzanie3 x4 lGotowanie 70'25g Marynka szyszki 0'Cukier w 60'Wyszło 25l 17°BlgFermentacjaBurzliwa 18-20 COd trzech ostatnich warek zaczołem robić startery i naprawdę się opłaca,namnożone drożdże szybko startują i prawidłowo przebiega fermentacja ) " To było dokładnie 7 lat temu. Dzisiaj mam zamiar popełnić dokładnie to samo. Co prawda mróz nie taki jak 7 lat temu ,inna okolica , inna woda , ale entuzjam ten sam .Pozdrawiam !!! Edytowane 25 Lutego 2017 przez zibi Bączek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się