Mihalskas Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Posiadam trzy zestawy do uwarzenia: weizenbock 16 blg, dunkelweizen 12 blg i hefeweizen 12 blg oraz jedne drożdże MauriBrew WEISS - Y1433. Mam zamiar uwarzyć wszystkie te piwa na tych drożdżach, tzn, pierwsze normalnie a kolejne na gęstwie. Proszę o poradę doświadczonego piwowara w jakiej kolejności najlepiej byłoby zacząć warzyć te piwa? Planuje warzyć je w takiej kolejności jak wymieniłem, czy może lepiej zacząć o najjaśniejszego? czy może w ogóle nie ma to znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zomol Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Ogólnie przyjęło się że najpierw piwo z mniejszym blg, a później gęstwę do piwa o większym ekstrakcie. Jeśli chodzi o kolor to najpierw jasne a później ciemne, chyba że nie przejmujesz się zbytni barwą albo przemyjesz gęstwę. Kolejność jaką podałeś od końca (hefe -> dunel -> bock). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Ja bym najpierw hefewaizen i dobrze napowietrzyl. Potem gestwe podzielil na dwa i zrobil pozostale. Jak nie masz tyle fermentorow to hefe, waizenbock i dunkel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihalskas Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 dzięki marcin_l85 zrobię tak jak mi poleciłeś, mam wystarczająco fermentorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihalskas Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 niestety najprawdopodobniej w centrum piwowarstwa pomylili mi etykiety na zwstawach i jako pierwsze uwarzyłem weizenbocka a na etykiecie był hefe-weizen, gdyż paczka z etykietą weizenbocka waży nieco ponad 4 kg a powinna ważyć ponad 6 kg dodatkowo nie widzę w niej żadnych ciemnych słodów (mój błąd że nie zważyłem paczki z hefe który prawdopodobnie był weizenbockiem, ale musiała mieć ponad 6 kg, dodatkowo widziałem w niej ziarna ciemnych słodów). Po prostu taka uwaga na przyszłość dla innych, żeby sprawdzali zestawy zanim zaczną warzyć aha co do danych to wyszło mi 20,5l 15 blg a ten weizenbock powinien być 16blg (następny dowód na to że to nie może być hefe 20l 12 blg ). W planie mam podzielić tą gęstwę na pół i uwarzyć na niej hefe i dunkelweizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Polecam lekturę: http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihalskas Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 czytałem, ale już jest jak to się mówi 'musztarda po obiedzie' więc przeczytanie ponownie tej lektury nic nie zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się