BroBart Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Na poczatek, jako ze to moj pierwszy post witam serdecznie wszystkich. Forum czytuje dosc regularnie od jakiegos czasu, jednak dopiero teraz, kiedy to przyszlo bardziej zaawansowanych piwowarów o pomoc prosic, postanowilem sie zarejestrowac i o wsazowki do receptury zapytac. Postanowilem uwazyc takie cos jak w tytule postu i taka receptura przyszla mi do glowy: Warka ok 22-23 litry (celuje w ok 15-16°BLG): zasyp: 3kg pale ale 0.5kg pilznenski 0.33kg pszeniczny 1kg Płatki owsiane 0.5kg Caraaroma 0.3kg jeczmien palony chmiele: 30g Simcoe (60 min) 15g Simcoe (5 min) 15g Simcoe (3 dni cichej) Drozdze: US-05 Gwoli scislosci slody pszeniczny i pilznenski to raczej pozbywanie sie resztek niz jakis mój scisly zamysl, po prostu nie warze zbyt czesto i szkoda, zeby sie marnowalo. Co myslicie o czyms takim? Nie za duzo jeczmienia palonego czy platków? Cicha - chmielic, czy nie chmielic? drozdze US-05, czy zamienic, jesli tak to na jakie? PS. okropnie przepraszam za brak polskich znakow, niestety klawiatura mi takich nie obsluguje... Edytowane 3 Lipca 2014 przez BroBart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Za mało słodu palonego . Jeśli masz tylko jęczmień palony to pół kilo jak nic. Ewentualnie mniej caraaromy 0.3 kg będzie ok. Chmielić na zimno nie musisz ale taka ilość będzie ok. Troszkę też mało samego chmielu na smak. Na 20 , 15 minut też by nie zaszkosziło coś wsypać. Ale jak nie masz wiecej to podziel tą drugą porcje na dwie i daj po równo na 15 i 0 minut. Drożdże ok. Edytowane 3 Lipca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BroBart Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 To nawet dobrze sie sklada, bede mial jeszcze extra 200g jeczmienia palonego, ale balem sie, ze to za duzo. Z chmieli w moich zapasach zostaje jeszcze 10g Simcoe i 50g Centennial, wiec na te 15-20 minut tez sie cos znajdzie. Dzieki wielkie za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 To amerykański stout wiec ma być paloność a przy tym blg możesz poszaleć. Użyj tego centenniala , to świetny chmiel i na pewno wzbogaci smak i aromat. Pokombinuj z chmieleniem jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BroBart Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Nowy zamysl chmielenia bylby mniej-wiecej taki: 25g Centennial (60min) 15g Simcoe (60 min) 20g Centennial (15 min) 15g Simcoe (0 min) 15g Simcoe (3 dni cichej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 nie wiem jaką masz wydajność ale dla mnie srednio do osiągnięcia 23L 16blg z tego zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BroBart Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 zazwyczaj po prostu wysladzam do pozadanego BLG, a ile litrow z tego wyjdzie to sie zobaczy, 22-23l byly pierwszym strzalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi