zbylon Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 (edytowane) Kupiłem zestaw z Browamatora - Bitter 10blg. We wskazówkach dotyczących warzenia napisano: "Zacier gęsty: woda/śruta = ok. 2l/1kg [...] Następnie dodać niemal wrzącej wody by podnieść temperaturę do 76 st.C i filtrować". Czy to jest konieczne ?? Nie mam dwóch garów w których pomieściłbym 10l wody i mieszanie jest dla mnie dość uciążliwe. Również nie jestem pewien czy trafiłbym z odpowiednią temperaturą. Proszę o radę. Czy nie wystarczy po prostu na koniec zacierania podgrzać szybko cały zacier?? Edytowane 27 Lipca 2009 przez zbylon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Czy nie wystarczy po prostu na koniec zacierania podgrzać szybko cały zacier?? Oczywiście, że wystarczy, ja zawsze po prostu podgrzewam zacier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 No to dobrze, bo prawdę mówiąc nie chce mi się z tym zbytnio pieścić Dotychczas robię wszystko na szybkiego i zawsze wychodzi mi dobre piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 ... zawsze wychodzi mi dobre piwko i o to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Może opisz dokładnie jak zacierasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Tzn uznaję metodę, że sprzęt dobrze umyty jest ok - żadnej chemii i jakoś jeszcze żadnej warki nie skaziłem. Woda z kranu też jest si Za pierwszym razem trochę pochrzaniłem temperatury, ale jak się potem okazało żle je mierzyłem. Warka wyszła ok. No i zawsze jakimś cudem wychodzi mi więcej niż 20l No ale tak po prawdzie to ta co jutro (dzisiaj) zacznę robić to będzie dopiero moja trzecia warka zacierana. Wcześniej trochę bawiłem się z puchami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się