Swiezy Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Witam wszystkich , Jako, że od mojej ostatniej warki minęły jakieś 3 miesiące (bałem się zakażenia ze względu na temperaturę) postanowiłem mimo upałów wznowić warzenie. Po prostu nie mogłem już wytrzymać to raz, a dwa że z poprzednich 5 warek nic już nie zostało (poza kilkunastoma butelkami Christmas Ale). Warka nr 6: American Wheat Zasyp (prosty jak drut:)): Pszeniczny Strzegom 2,5kg (50%) Pale Ale Strzegom 2kg (40%) Monachijski Strzegom 0,5kg (10%) Zacieranie: Wsyp do 62 C ( po wsypaniu spadło do 58) - 20min 65 C - 40min 70 C - 20min 74 C - 20 min Podgrzanie do 78/79 i wysładzanie. Chmiele: Amarillo (20g) --> 60min Citra 5g --> 30min Citra 5g --> 20min Citra 5g --> 10min Citra 5g --> 0min BLG 12,5 Wybicie 21L ( z litr wylałem z chmielinami - mam z tym problem muszę coś pokombinować) Drożdże US 05 Gips piwowarski do wody do zacierania i do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Hej, Warka nr 7.Tym razem coś z resztek słodów jakie mi zostały i trochę już poleżały z 4/5 miechów (karmele) bo reszta świeża. Raczej to bezstylowiec, jak miałbym pod coś podiącgać to może American Amber Ale . Wagowo nie podam dokładnie zasypu bo plik mi się nie zapisał niestety a warzyłem tydzień temu. Zasyp: Pale Ale 70% Monachijski10% Carahell 10% Caraaroma 10% Drożdże: Danstar Nottingam Chmielenie: Chinook (około 80g) 20g FWH 20g 60min 20g 30min 20g 1min BLG 12,5 Wyszło 21,5L Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Swiezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Tym razem w jednym poście warka nr 8 i 9 jedno i drugie to Dry Stout a więc: 8 Zasyp: Pale Ale 73% Czekoladowy Jasny 10% Kawowy Jasny 8% Carafa III Specjal 3% Jęczmień Palony 7% Zacieranie: 65 C - 60 min 74 C - 20 min Chmielenie: Bramling Cross 30g - FWH Goldings 20g - 60min Bramling Cross 20g - 30min Drożdże Danstar Nottingham BLG 12 - 21,5L 9 Zasyp: Pale Ale 67% Płatki Jęczmienne 17% Kawowy Jasny 7% Carafa III Specjal 4% Carafa II 4% Zacieranie: 68-66C - 70min Chmielenie: Goldings 60g - 60min Goldings 20g - 30min Drożdże Danstar Nottingham BLG 11,2 - 21L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Chyba potrzebuję Waszej pomocy/wyjaśnienia: Chodzi o warkę nr 9 Dry Stout z płatkami w zasypie. Piwo po tygodniu odfermentowało z 11,2 BLG do zaledwie 6, przelałem je więc na cichą i dodałem jeszcze 3 łyżki gęstwy, po 10 dniach cichej BLG spadło do 4 a więc dalej za dużo. Czemu tak płytko odfermentowało ? Drożdże Danstar Nottingham świeża gęstwa - temperatura fermentacji stała 21C więc teoretycznie piwo powinno odefrmentować bardzo szybko i dość głęboko. Czy to wina płatków w zasypie czy po prostu powinienem przedłużyć burzliwą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Zacierales słodko w miarę - 68C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 No niby tak, ale czytałem trochę o tym jak zacierać Stouty i wszędzie pisano, że najlepiej jednotemperaturowo i właśnie w granicach 68-66 tak więc zrobiłem, ale nie ukrywam że liczyłem na to że odfermentuje do około 2,5 a nie do 4... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Powrót po długiej przerwie i pierwsze warzenie na Indukcji. Na początek Polish Pale Ale, żeby sobie przypomnieć co i jak Słody: Pale Ale - 2,7 kg Pszeniczny - 1 kg Cara Blond - 0,66 kg Zakwaszający - 0,4 kg Chmielenie: Lomik 30g - 60minut Marynka 10g - 60 minut Na tym co sypnę na zimno jeszcze się zastanawiam Drożdże: US 05 Zacieranie: 68C - 45 minut 72C - 20 minut -------------------------------------------------- BLG 12,5 - 13 24L ------------------------------------------------- Wybitnie nieudane piwo, bardzo dużo aldehydu octowego, lekko kwaśne w smaku, piany praktycznie brak, delikatnie zmętnione. Oczywiście używałem starych i zleżałych słodów do tego piwa, natomiast fermentacja 7+7 też zrobiła tu swoje :P. Edytowane 26 Stycznia 2020 przez Swiezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) #12 Witbier Słody: Pilzneński - 1,8 kg Płatki Owsiane - 1 kg Pszenica - 1 kg Płatki pszenne - 0,6 kg Słód pszeniczny - 0,5 kg Carrared - 0,1 kg Chmielenie: Hallertau 25g - 60minut Drożdże: Mangrove Jack M21 Belgian WIT Kleikowanie surowców niesłodowanych - gotowanie przez 10 minut, dolanie wody, ustalenie temp do 52C i dodanie słodów Zacieranie: 65C - 70 minut (planowałem 50, ale po 50 dalej pozytywna próba jodowa) 74C - 30 minut Wygrzew do 80C Generalnie pierwszy wygrzew zrobiłem do 78C, ale miałem ogromne problemy z filtracją po godzinie odebrałem 4 litry dodatkowo zaczęła mi spadać temperatura zacieru podczas wysładzania. Odebrane 4L przelałem do innego garnka, resztę wróciłem do kotła i podgrzałem do 80C. W tej temperaturze szło bardzo ładnie, odebrałem jakieś 19L + te 4L przelane. Dodatki: 10' --> 5 g kolendry młotkowanej 10' --> 20g curacaro 5' --> 20g skórki pomarańczy świeżo tartej 5' --> 6g rumianku 3' --> 10g kolendry młotkowanej W planie było dodanie 10g trawy cytrynowej na ostatnie 3 minuty, ale miałem tylko suszoną i po otwarciu paczki zrezygnowałem, zdecydowanie więcej trawy w aromacie niż cytryny, dawała świeżo skoszonym trawnikiem. Wyszło 21,5 L - 11.5 BLG -> Tutaj też nie do końca jestem zadowolony bo celowałem w 12-12,5 Burzliwa - 14 dni 18-19C Cicha - 8 dni 17C Opis Degustacji: Co do barwy i piany nie będę się rozpisywał, w skrócie - jak najbardziej siedzi w stylu. Jeżeli chodzi o Aromat i Smak: Aromat - Bardzo przyjemny, zbożowy typowy dla pszenicy/słodów pszenicznych jakby słodkawy przełamany nutą cytrusową. Poza tym lekkie przyprawowe nuty z wyraźnym akcentem kolendry. Nuty cytrusów również obecne, czuć curacao dość wyraźnie do tego słodkawa pomarańczowa nuta majaczy gdzieś w tle. Smak - w ustach słodkie, wyraźny posmak kolendry, po przełknięciu wychodzi cytrusowa kwaśność z przyjemną przyprawową nutą, wysoko nasycone, delikatnie szczypie w język po przełknięciu, finisz kwaskowy, wytrawny, kontrujący tą początkową słodycz, goryczka niska (lekka skarpeta). Podsumowując jestem zadowolony z tego piwa, co prawda nie mam nie wiadomo jak wielu na koncie, ale te uważam za zdecydowanie najlepsze z tego co dotychczas uwarzyłem :). Obawiałem się tych drożdży, ponieważ czytałem sporo różnych opinii i zdania były podzielone - finalnie, uważam że dały radę ! Edytowane 11 Lutego 2020 przez Swiezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 #13 Double IPA Słody: Pale Ale - 5 kg Pszeniczny - 1,15 kg Carared - 0,25 kg Cukier - 0,4 kg Chmielenie: Chinook - 30g /60min Cascade - 30g /60min Chinook - 10g /30min Cascade - 10g /3min Na zimno jeszcze nie wiem, ale będę dawał chmiel na ostatnie 4 dni Drożdże: US-05, gęstwa z poprzedniego piwa. Słody wsypane do wody o temp 52C Zacieranie: 67C - 60 minut (planowałem 50, ale po 50 dalej pozytywna próba jodowa) 74C - 10 minut Wygrzew do 80C 21L - 17,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 (edytowane) #14 Belgian Blonde Ale Słody: Maris Otter - 3,1 kg Pilzneński - 2,6 kg Carared - 0,1 kg Carabelge - 0,2 kg Cukier - 0,36 kg Chmielenie: Hellertau - 24g /60min Mandarina Bavaria - 9g /60min Drożdże: Mangrove Jack M 21 , gęstwa z WIT'a, zadane wczoraj o 18:00, dzisiaj rano już jest czapa piany Słody wsypane do wody o temp 52C Zacieranie: 64C - 45 minut 73C - 20 minut Wygrzew do 80C 21L - 15,5 BLG Celowałem w około 16,5 - 17 BLG czy szybkość wysładzania ma tutaj znaczenie ? W sensie czy może powodować spadek wydajności ? Mam wrażenie, że dość szybko mi poszło bo te 21L odebrałem w jakieś 30-40minut i zastanawiam się czy to przez to ? Piwo zajęło 4 miejsce na tegorocznym konkursie w Szczecinie. Opis Degustacji: Wygląd: Barwa ciemnozłota, trochę zamglone, piana śnieżnobiała drobne i średnie pęcherze bardzo obfita i dość trwała Aromat - wyraźny słodki aromat, głównie słodowy, ale też wyraźne są typowe nuty piw belgijskich, delikatna przyprawowość oraz zdecydowanie bardziej wyraźny przyjemny aromat owocowy, głównie brzoskwinia, pomarańcza, morela. Na koniec trochę przyjemnych nut kwiatowych. Jest całkiem ok. Smak - Wyraźnie nasycone, szczypie w język od pierwszego łyku, w pierwszym odczuciu słodkie, ale bardziej owocowe niż słodowe po przełknięciu raczej już półwytrawne, pojawiają się posmaki przyprawowe oraz ziemista i kwiatowa chmielowość z nutką alkoholu. Podsumowując, jestem zadowolony z tego piwa kiedyś muszę je powtórzyć, ale na płynnych drożdżach ciekawe jestem czy efekt będzie lepszy. Na pewno piana mogłaby być drobniejsza, mam też uwagi co do klarowności. Jeżeli chodzi o smak, to jedyny zarzut jak dla mnie to owoce, chyba jest zbyt owocowe. W każdym razie jeżeli chodzi o MJ M21 uważam, że naprawdę dały radę zarówno do WIT'a jak i do Blonda. Wita na pewno trzeba trzymać w około 18C, tak zaczynałem też z Blondem, ale po 5 dniach wylądował w 20-22. Czekam na metryczkę, ciekaw jestem jak się ma to co napisałem vs to co otrzymam Piwo zajęło 4 miejsce w Szczecińskim konkursie piw domowych 2020 Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Swiezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) #15 Session IPA Słody: Pale Ale - 2,2 kg Maris Otter - 1,9 kg Pilzneński - 0,57 kg Carared - 0,16 kg Chmielenie: Zeus - 10g/60min Mosaic - 15g/30min Zeus - 5g/15min Mosaic - 12g/5min IBU około 45 Chmielenie na zimno - 5 dni Simcoe - 25g Citra - 25g Equinox - 30g Zeus - 7g Drożdże: S05 gęstwa po Double IPA Słody wsypane do wody o temp 55C Zacieranie: 67C - 60 minut 74C - 10 minut Wygrzew do 80C 21L - 11 BLG Celowałem w około 12 - 12,5 BLG więc znowu trochę słabsza wydajność niż zakładałem, muszę poprawić, albo wydajność zacierania, albo ekstraktywność słodów w Brewtargecie. Opis Degustacji: Wygląd: Barwa przy nalewaniu wydaje się słomkowa, ale w Nonicku jest złocista, piwo zmętnione. Piana średnio obfita krążki drobne i średnie, trwałość dobra. Aromat - zdecydowanie za mało intensywny, spodziewałem się więcej, oczywiście są akcenty sosnowe i żywiczne, trochę cytrusów bardziej w kierunku grejpfruta i nuta słodkich owoców tropikalnych. Niestety jest też chyba delikatnie utlenione bo wychodzi papier/karton. Aromatów słodowych praktycznie nie ma i to na plus bo taki efekt chciałem uzyskać. Generalnie zdecydowanie za mało chmielu no i ten papier Smak - zdecydowanie wytrawne, lekkie, bez wyraźnej podbudowy słodowej (chyba bym sypnął odrobinę więcej karmelu tak jeszcze + 150g), niby taki efekt chciałem uzyskać, ale chyba jest trochę za płaskie, szczególnie zestawiając z goryczką, która jest jednak intensywna, żywiczna i cytrusowa, coś na kształt białej części grejpfruta. Finisz wytrawny, chmielowy. Podsumowując, na pewno do poprawy klarowność bo jest chyba delikatnie zbyt mocno zmętnione, druga sprawa to aromat, niby jest, ale liczyłem na coś takiego x 2 naczytałem się gdzieś na amerykańskich forach, że powinno się chmielić między 4-8 gramów na litr i wystarczy 72h, dałem 4,35/L i na 5 dni niestety jak widać za mało. Jak macie jakieś doświadczenia i moglibyście coś doradzić to chętnie się dokształcę w tym zakresie :). Kolejna rzecz to podbudowa słodowa, czuć że to tylko 11 BLG, oczywiście 12-12,5 w które celowałem wiele by pewnie nie zmieniło, ale niewiele tu brakuje więc myślę, że byłoby lepiej, do rozważenia słody karmelowe x2 co dałem tutaj. Edytowane 15 Marca 2020 przez Swiezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 #16 Bitter Słody: Maris Otter - 4 kg Pale Ale - 0,65 kg Crystal 135 - 0,3 kg Brown Ttomas Fawcett - 0,1 kg Chmielenie: Challenger - 30g/60min Challenger - 10g/30min IBU około 35 Drożdże: S04 uwodnione, zadane o 18:15 / 29.02.2020 ruszały dość długo bo 2 dni. Planuję fermentować do 12.03, a potem jeszcze 8-9 dni cichej. Słody wsypane do wody o temp 58C Zacieranie: 68C - 60 minut Wygrzew do 79C 22,5 L - 10,2 BLG Planowałem 21 L około 12 BLG, żebym mniej wysłodził to miałbym jakieś 11 BLG, tak czy inaczej trochę by zabrakło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) #17 American Brown Ale Zasyp trochę dziwny, ale chciałem wykończyć resztki słodów bazowych jakie mi pozostały, stąd taki mix :). Nie wiem czy nie przesadziłem z czekoladowym i brown, ale to się okażę za jakiś miesiąc, w każdym razie podczas zacierania zapach był bardzo przyjemny. Słody: Pale Ale - 2,13 kg Monachijski - 1,5 kg Maris Otter - 1 kg Pale Chocolate - 0,25kg Brown Ttomas Fawcett - 0,25 kg Crystal 135 - 0,25 kg Carafa Special II - 0,05 kg Chmielenie: Zeus 16,1 - 15g/60min Zeus 16,1 - 5g/30min IBU około 37 Drożdże: S05 gęstwa 4 tygodniowa, oczyszczona, w zapachu było ok więc szkoda było wylać. Upadte: Jest czapa piany także, jest dobrze Słody wsypane do wody o temp 55C Zacieranie: 67C - 60 minut 72 - 10 minut 20L - 14 BLG Edytowane 28 Marca 2020 przez Swiezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 (edytowane) #18 Dry Stout Słody: Pilzneński - 3,6 kg Carafa II Specjal - 0,4 kg Monachijski - 0,2 kg Pale Chocolate - 0,15kg Chmielenie: Marynka - 20g/60min Challenger - 10g/60min Challenger - 5g/30min IBU około 37 Drożdże: S04 gęstwa 4 tygodniowa, oczyszczona. Słody wsypane do wody o temp 58C Zacieranie: 65C - 60 minut 74 - 15 minut 22L - 10,2 BLG Edytowane 28 Marca 2020 przez Swiezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #19 Lager - pierwszy lager w życiu, nie miałem słodu pilzneńskiego więc użyłem Pale Ale Słody: Pale Ale - 3,2 kg Monachijski - 0,375 kg Carared - 0,375kg Chmielenie: Zeus - 16,1% alfa - 6g IBU około 12 Drożdże: Bohemian Lager Mangrove Jack Słody wsypane do wody o temp 55C Zacieranie: 64C - 40 minut 72C - 30 minut 20L - 10,2 BLG - schłodzone do 8 C, zadane uwodnione drożdże, fermentacja w temperaturze 11C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się