Dak Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z moim AIPA. Po 12 dniach przestało fermentować, nie widzę żadnego ruchu w rurce. Zlałem piwo na cichą, ponieważ podejrzewałem nieszczelność fermentora. Jednak nic się nie zmieniło. Gdy po zlaniu otworzyłem wiadro zobaczyłem klarujące się piwo, już ładnie wygląda. Piwa jest 30l i fermentowało w 42l (coś koło tego) fermentorach z Twojbrowar.pl na US-05 Ekstrakt początkowy wyniósł 16 blg a piwo było zacierane na bardziej słodkie niż wytrawne Zastanawiam się co mogło spowodować to zatrzymanie fermentacji, czy to może być infekcja?? W smaku jest mocno alkoholowe ale nie czuć żadnych podejrzanych nut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Pomiar blg przed zlaniem robiłeś? Jaki wynik był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Nie zrobiłem ponieważ rozbiłem Balingomierz W smaku słodyczy wielkiej nie było więc można przypuszczać, że już po wszystkim. Zapomniałem dodać że fermentowałem w 19,5C a drożdże nie były dodane z saszetki tylko po zebraniu gęstwy z poprzedniego lekkiego piwka, po czym stały w lodówce przez ok 2,5tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) Skąd przypuszczenie, że infekcja? Skąd pomysł, że fermentacja się zakończyła? Skoro nie masz jak zmierzyć gęstości, to daj mu jeszcze 2 tygodnie i butelkuj, chyba, że będzie nieznośnie kwaśne, śmierdzieć, cokolwiek wskazującego na zakażenie. Edytowane 6 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 us05 po 12 dniach już na pewno zjadły wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Na moje 13 warek jeszcze nie zdarzyła mi się infekcja wiec nie mam doświadczenia by ją rozpoznać. A US-05 użyłem po raz pierwszy na wyższym ekstrakcie. Dziwne wydaje mi się żeby zjadły doszczętnie wszystko w 12dni z 30l 16blg Od zlania na cichą minęła już doba a w fermentorze nie ma ciśnienia wgl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Od zlania na cichą minęła już doba a w fermentorze nie ma ciśnienia wgl. chwila minie zanim te 12l ci się wypełni CO2 - jeśli w ogóle - cierpliwości Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 fermentowały ci kiedyś górnaki w 20st dwa tygodnie? w tej chwili masz powietrze nad piwem, trzymanie jeszcze tego bez niskiej temperatury to zbędne ryzyko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 bez przesady,nie panikujcie już z tą infekcją,co tylko to infekcja i infekcja ,jak nic nie złapał do tej pory to będzie ok skoro się już klaruje to raczej nic nie złapało Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Jeszcze potrzymam z 4-5 dni bo chmiel na zimno wsypałem. No risk no fun. Przejąłem się tą sprawą trochę bo nie zdarzyło mi się żeby nie było żadnego ruchu w fermentorze. Myślicie, że przy butelkowaniu starczy drożdży w piwie do nagazowania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 w tej temperaturze nie opadną, piątki niechętnie opadają nawet w 2st Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 oj, trudno doprowadzić do takiego stopnia że by się nie nagazowało,jak nie w tydzień to w dwa,albo trzy miesiące jak kiedyś u mnie ale się nagazuje Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Dziwisz się, że w dwa tygodnie skończyło fermentować? Pewnie już po tygodniu skończyło, bulkanie o niczym nie świadczy. Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 po tygodniu niby się kończy,ale jak takie piwo potrzymasz z 8 miesięcy to się okazuje że jest przegazowane i wyłazi z butelek lepiej potrzymać tydzień dłużej jak jeden dzień za krótko ,tydzień czy dwa nawet na drożdżach nie zaszkodzi ludzie po dwóch ,trzech miesiącach rozlewają i jest ok , ostatnio był taki co po 6 miesiącach sobie przypomniał i piwo podobno było dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 ludzie kłamią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Po 12 dniach przestało fermentować, nie widzę żadnego ruchu w rurce Wiesz ile u mnie trwała burzliwa przy AIPA 18Blg fermentowanej w 17C na gęstwie US-05 1 pokolenia? Niecałe 2 dni Zeszło w tym czasie do 6Blg (zacierane bardziej na słodko + duży udział słodów karmelowych). Oczywiście zostawiłem je jeszcze na jakiś czas (bodajże 9 dni), potem zlałem na cichą na 12 dni z chmieleniem na zimno. No ale przecież "za szybko odfermentowało i to na pewno infekcja!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się