Dak Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z moim AIPA. Po 12 dniach przestało fermentować, nie widzę żadnego ruchu w rurce. Zlałem piwo na cichą, ponieważ podejrzewałem nieszczelność fermentora. Jednak nic się nie zmieniło. Gdy po zlaniu otworzyłem wiadro zobaczyłem klarujące się piwo, już ładnie wygląda. Piwa jest 30l i fermentowało w 42l (coś koło tego) fermentorach z Twojbrowar.pl na US-05 Ekstrakt początkowy wyniósł 16 blg a piwo było zacierane na bardziej słodkie niż wytrawne Zastanawiam się co mogło spowodować to zatrzymanie fermentacji, czy to może być infekcja?? W smaku jest mocno alkoholowe ale nie czuć żadnych podejrzanych nut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Pomiar blg przed zlaniem robiłeś? Jaki wynik był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Nie zrobiłem ponieważ rozbiłem Balingomierz W smaku słodyczy wielkiej nie było więc można przypuszczać, że już po wszystkim. Zapomniałem dodać że fermentowałem w 19,5C a drożdże nie były dodane z saszetki tylko po zebraniu gęstwy z poprzedniego lekkiego piwka, po czym stały w lodówce przez ok 2,5tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) Skąd przypuszczenie, że infekcja? Skąd pomysł, że fermentacja się zakończyła? Skoro nie masz jak zmierzyć gęstości, to daj mu jeszcze 2 tygodnie i butelkuj, chyba, że będzie nieznośnie kwaśne, śmierdzieć, cokolwiek wskazującego na zakażenie. Edytowane 6 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 us05 po 12 dniach już na pewno zjadły wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Na moje 13 warek jeszcze nie zdarzyła mi się infekcja wiec nie mam doświadczenia by ją rozpoznać. A US-05 użyłem po raz pierwszy na wyższym ekstrakcie. Dziwne wydaje mi się żeby zjadły doszczętnie wszystko w 12dni z 30l 16blg Od zlania na cichą minęła już doba a w fermentorze nie ma ciśnienia wgl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Od zlania na cichą minęła już doba a w fermentorze nie ma ciśnienia wgl. chwila minie zanim te 12l ci się wypełni CO2 - jeśli w ogóle - cierpliwości Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 fermentowały ci kiedyś górnaki w 20st dwa tygodnie? w tej chwili masz powietrze nad piwem, trzymanie jeszcze tego bez niskiej temperatury to zbędne ryzyko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 bez przesady,nie panikujcie już z tą infekcją,co tylko to infekcja i infekcja ,jak nic nie złapał do tej pory to będzie ok skoro się już klaruje to raczej nic nie złapało Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Jeszcze potrzymam z 4-5 dni bo chmiel na zimno wsypałem. No risk no fun. Przejąłem się tą sprawą trochę bo nie zdarzyło mi się żeby nie było żadnego ruchu w fermentorze. Myślicie, że przy butelkowaniu starczy drożdży w piwie do nagazowania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 w tej temperaturze nie opadną, piątki niechętnie opadają nawet w 2st Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 oj, trudno doprowadzić do takiego stopnia że by się nie nagazowało,jak nie w tydzień to w dwa,albo trzy miesiące jak kiedyś u mnie ale się nagazuje Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Dziwisz się, że w dwa tygodnie skończyło fermentować? Pewnie już po tygodniu skończyło, bulkanie o niczym nie świadczy. Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 po tygodniu niby się kończy,ale jak takie piwo potrzymasz z 8 miesięcy to się okazuje że jest przegazowane i wyłazi z butelek lepiej potrzymać tydzień dłużej jak jeden dzień za krótko ,tydzień czy dwa nawet na drożdżach nie zaszkodzi ludzie po dwóch ,trzech miesiącach rozlewają i jest ok , ostatnio był taki co po 6 miesiącach sobie przypomniał i piwo podobno było dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 ludzie kłamią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Po 12 dniach przestało fermentować, nie widzę żadnego ruchu w rurce Wiesz ile u mnie trwała burzliwa przy AIPA 18Blg fermentowanej w 17C na gęstwie US-05 1 pokolenia? Niecałe 2 dni Zeszło w tym czasie do 6Blg (zacierane bardziej na słodko + duży udział słodów karmelowych). Oczywiście zostawiłem je jeszcze na jakiś czas (bodajże 9 dni), potem zlałem na cichą na 12 dni z chmieleniem na zimno. No ale przecież "za szybko odfermentowało i to na pewno infekcja!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi